رئیس جمهوری ترکیه مشغول تسویه حساب با مخالفان است. هزاران قاضی برکنار و حدود ۳۰۰۰ نظامی به ظن مشارکت در کودتا دستگیر شده‌اند.

Turkish President Tayyip Erdogan sits inside a car with family members at Istanbul airport

عصر شنبه ۱۶ ژوئیه، اردوغان به حامیان خود در میدان تقسیم استانبول وعده کرد که امکان از سرگیری مجازات اعدام را پیگیری کند. حمعیتی چند هزار نفری پارلمان را به صدور مجوز اجرای اعدام فرا می‌خواندند. اردوغان از طریق تلویزیون با هواداران خود سخن گفت.

مجلس ترکیه در سال ۲۰۰۲ قانونی تصویب کرده که مجازات اعدام در زمان صلح را ممنوع می‌‌داند. کسانی که خواستار اعدام کودتاگران هستند، معتقدند که اقدام آنها برای سرنگونی دولت، حکم اعلان جنگ داشته و مشمول وضعیت صلح نمی‌شود.

کودتاگران، نخست در کنفرانس مطبوعاتی نخست وزیر ترکیه در ظهر شنبه به اعدام تهدید شدند. بینالی ایلدیریم از جمله گفت خائتان به سزای اعمال خود می‌رسند و هزینه سنگینی خواهند داد.

اردوغان هم‌چنان اصرار دارد که فتح‌الله گولن، طراح و هدایت‌کننده کودتا بوده و از آمریکا می‌خواهد او را به ترکیه تحویل دهد. باراک اوباما نیز خواستار آن شده که ترکیه با کودتاچیان و عوامل دخیل در آن رفتار قانونی داشته باشد.

جنبش خدمت، وابسته به فتح‌الله گولن هر گونه دخالت در این کودتا را رد کرده است. گولن نیز با رد مشارکت خود و حامیانش در این اقدام، گفته است شاید کودتا ساختگی و صوری بود.

دولت ترکیه هم‌چنین از یونان خواسته هشت نظامی فراری را تحویل دهد. این هشت نفر با یک بالگرد نظامی در فرودگاه الکساندروپولیس در شمال یونان فرود آمده و تقاضای پناهندگی کرده‌اند. آتن هنوز به این خواست پاسخی نداده است.

taksim
اجتماع هواداران اردوغان در میدان تقسیم استانبول

رئیس جمهوری آمریکا از همه گروه‌های سیاسی در ترکیه خواست واکنش‌های قانونمند در قبال ماجرای کودتا نشان دهند. اوباما پس از مشاوره با تیم امنیتی خود گفت باید از اقداماتی که موجب دامنه‌دار شدن خشونت و یا به خطر انداختن ثبات شوند، پرهیز شود.

یارقیچ‌لر مصطفی قره‌داغ، رئیس کانون وکلای ترکیه، دولت این کشور را متهم کرده که به بهانه مواجهه با کودتاگران، در صدد سرکوب مخالفان برامده است. او می‌گوید: «تنها عاملان کودتا دستگیر نشده‌اند بلکه منتقدان اردوغان که هیچ نقشی در این تلاش نداشتند، جزء بازداشت شدگان هستند.»

احزاب حاضر در پارلمان ترکیه – حزب جمهوریخواه خلق – حزب حرکت ملی، حزب دمکراتیک خلق‌ها و حزب حاکم عدالت و توسعه، کودتا را در بیانیه‌ای مشترک محکوم کردند و این اقدام را نقض موازین دمکراسی در ترکیه خواندند

Turkei

اقدام به کودتا در ترکیه از سوی سیاستمداران و دولت‌های جهان محکوم شده‌ اما اکثر آنها نسبت به موج دستگیری‌ها و اقدام‌های خودسرانه برای آزار و اذیت متهمان مشارکت در کودتا نیز هشدار داده‌اند. گزارش‌های زیادی از سوءرفتار و دادگاه‌های خیابانی علیه سربازان مظنون در دست هستند. در بسیاری تصاویر، شواهد لت و پار کردن سربازان به دست هواداران دولت قابل مشاهده‌اند.

هم‌زمان، وزارت خارجه ترکیه برخی سربازانی را که در پایگاه هوایی استراتژیک اینجرلیک کار می‌کردند در کودتا دخیل خوانده است. تنی چند از این سربازان نیز دستگیر شده‌اند. به همین خاطر و به دلیل تدابیر بسیار شدید امنیتی در این پایگاه، هیچیک از سربازان ترک اجازه ترک این پایگاه را ندارد. در اینجرلیک حدود ۲۴۰ نظامی آلمانی نیز مستقر هستند.


در همین زمینه