مرکز آمار ایران نرخ بیکاری زمستان سال گذشته را ۱۱.۸ درصد اعلام کرد. این گزارش نشان میدهد که بیکاری زنان ۲ برابر مردان است و جوانان زیر سی سال بیشترین جمعیت بیکاران را تشکیل میدهند.
جمعیت بیکاران ایران در زمستان سال گذشته به نسبت یکسال قبل ۰.۳ درصد افزایش یافت.
بر پایه گزارش مرکز آمار ایران نرخ مشارکت اقتصادی در زمستان سال گذشته به ۳۷.۷ درصد رسید. این آمار نشان میدهد که جمعیت مردان با ۶۲.۶ درصد پنج برابر جمعیت زنان مشارکت اقتصادی دارند. نرخ مشارکت اقتصادی زنان ۱۲.۸ درصد اعلام شده است.
نرخ بیکاری جمعیت زنان نیز ۲ برابر نرخ بیکاری جمعیت مردان گزارش شده است. در حالیکه نرخ بیکاری مردان ۱۰.۲ درصد اعلام شده این شاخص برای جامعه زنان ۱۹.۷ درصد است.
مرکز آمار همچنین اعلام کرد که نرخ بیکاری در مقایسه با زمستان ۹۳ در مناطق شهری نیم درصد افزایش و در مناطق روستایی یک دهم درصد کاهش یافته است. برپایه این گزارش نرخ بیکاری مناطق شهری ۱۲.۶ درصد و مناطق روستایی ۹. ۶ درصد است. نرخ بیکاری زنان روستایی نیز ۹.۳ درصد اعلام شده که سه دهم درصد کمتر از نرخ بیکاری مردان روستایی است.
نرخ بیکاری زنان در مناطق شهری ۲۳.۶ درصد گزارش شده که بیش از دو برابر نرخ بیکاری مردان (۱۰.۴) در شهر است.
نرخ بیکاری جوانان؛ سه برابر میانگین
بر پایه این گزارش نزدیک به نیمی از زنان ۲۰ تا ۲۴ ساله ایرانی بیکارند. در حالیکه نرخ بیکاری این گروه سنی ۳۰ درصد اعلام شده، ۴۷.۲ درصد زنان و ۲۵.۷ درصد مردان این گروه سنی بیکارند.
این آمار نشانگر افزایش بیکاری جوانان به نسبت سالهای ۹۲ و ۹۳ است. پیش از این نیز مسئولان دولتی در باره افزایش نرخ بیکاری نسل جوان هشدار داده بودند. علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران گفته بود که سالانه نزدیک به ۴.۵ میلیون فارغالتحصیل به بازار کار وارد میشوند.
به گفته ربیعی نزدیک به ۶.۵ میلیون تن از شاغلان ایرانی دارای «مشاغل غیر رسمی» هستند. مرکز آمار هم گزارش کرده است که ۹.۸ درصد از شاغلان دارای «اشتغال ناقص» هستند. این شاخص برای مناطق روستایی که نرخ بیکاری آن کمتر از ۱۰ درصد گزارش شده ۱۷.۲ و نقاط شهری ۸.۷ درصد گزارش شده است.
سیستان و بلوچستان کمترین نرخ مشارکت را دارد
بر پایه این گزارش استانهای کرمانشاه و کهکیلویه و بویراحمد به ترتیب با ۲۳.۱ و ۲۲.۹ درصد دارای بیشترین و سمنان با ۷.۴ درصد کمترین نرخ بیکاریاند. همچنین ۲۱.۷ درصد از شاغلان لرستان دارای «اشتغال ناقص» هستند. کرمانشاه همچنین از کمترین میزان اشتغال صنعتی برخوردار است.
سیستان و بلوچستان هم با نرخ مشارکت ۳۰.۳ درصد و نسبت اشتغال ۲۷ درصد دارای کمترین میزان نرخ مشارکت اقتصادی و کمترین نسبت اشتغال است. نرخ مشارکت اقتصادی در سیستان و بلوچستان ۷.۴ درصد از نرخ میانگین کشوری (۳۷.۷) درصد کمتر است. نسبت اشتغال کشوری نیز ۳۳.۲ درصد گزارش شده که ۵.۲ درصد بیشتر از شاخص اعلام شده برای استان سیستان و بلوچستان است.
مرکز آمار ایران در حالی از افزایش نرخ بیکاری خبر داده که معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هفته گذشته از ایجاد ۵۰۰ هزار فرصت شغلی خالص خبر داده بود. پیشتر نیز رئیس دولت جمهوری اسلامی گفته بود که دولت بیش از یک میلیون فرصت شغلی ایجاد کرده است.
نرخ بیکاری رسمی اعلام شده از سوی مرکز آمار همواره با انتقاد فعالان صنعتی و کارگری روبرو است. به گفته این فعالان دولت برای کاهش نرخ بیکاری «افرادی را که در طول هفته آمارگیری یک ساعت کار کنند، شاغل محسوب میکند».