خانواده دختر دانش‌آموزی به نام ندا چند روز قبل با نامه استعلام پزشکی قانونی به دفتر روزنامه‌ محلی استان زنجان رفتند و خبر دادند که دختر ۹ ساله‌شان پس از مدت‌ها آزار جنسی و روانی از سوی معلمِ ۳۰ ساله و متاهل، گفته که معلمش به او تعرض جنسی کرده است. دادگاه اما برای این معلم قرار منع تعقیب صادر کرده است.

kudak
عکس ترئینی است

مرتضی تمجیدی، مدیر کل آموزش و پرورش استان زنجان نیز روز سیزدهم اردیبهشت در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در زنجان گفته بود: «آموزش و پرورش در حال پی‌گیری است اما وقوع تجاوز صحت ندارد.»

این روزنامه همچنین گزارش داده بود که معلم متهم به آزار جنسی به قید وثیقه آزاد شده و با برگشت به روستا، خانواده شاکی را مسخره می‌کند.

اکنون یکی از بستگان این خانواده گفته:‌ «ما تصمیم گرفتیم از حق بچه‌مان دفاع کنیم ولی متاسفانه هیچ حمایتی ندیدیم. ما را به دادگاه کیفری زنجان ارجاع دادند، نمی‌گویم رسیدگی نشد، شد و حتی پزشکی قانونی آثار خونمردگی و موارد دیگری را پیدا کرد که نشان می‌داد بچه ما آزار جنسی دیده و این در استعلام پزشکی قانونی هم آمد، اما بعد دادگاه دادنامه صادر کرد و گفت بررسی‌های تخصصی نشان داده دخول صورت نگرفته پس تجاوزی نشده و به همین دلیل برای معلم قرار منع تعقیب صادر شد.»

بیشتر بخوانید: «تجاوز یک معلم به دانش‌آموزی ۹ ساله در استان زنجان»

به گفته این عضو خانواده ندا، دادگاه معلم را از زنای به عنف تبرئه کرده و تنها اتهام رابطه نامشروع را قبول کرده است: رایی که در دیوان عالی قابل تجدید نظر است اما مفهوم «رابطه نامشروع» برای بچه ۹ساله نامغهوم است و در قوانین بین‌المللی، آزار جنسی دایره‌ای بسیار گسترده دارد و شامل هر نوع آزار جسمی و نزدیکی به فرد بدون رضایت او می‌شود.

بر اساس قوانین اسلام برای اثبات تجاوز باید «دخول» ثابت شود که به معنی یعنی وارد شدن آلت تناسلی مرد در اندام جنسی زن و یا مقعد است. از آنجا که در آزار جنسی کردکان ممکن است دخول اثبات نشود، متجاوزان از اتهام تجاوز تبرئه می‌شوند.

همچنین مقامات قضایی و انتظامی از اطلاع‌رسانی صحیح در مورد پرونده‌های آزار جنسی کودکان خودداری می‌کنند. فرمانده انتظامی استان زنجان، سردار علیرضا صالحی پیش‌تر درباره این پرونده گفته بود: «بخشی که وظیفه پلیس یعنی بازداشت متهم و تحویل آن به مراجع قضایی بود صورت گرفته و هم اکنون پرونده با شیب مناسبی در مراجع قضایی استان  در حال رسیدگی است و مردم منتظر اطلاع رسانی دستگاه قضایی در این مورد باشند.»

او تاکید کرده: «اطلاع‌رسانی باید باید با شیب مناسبی انجام گیرد تا اذهان عمومی تشویش نشود.»

تجاوز به کودکان توسط بزرگسالان (پدوفیلی) یکی از معضلات اجتماعی است که نمی‌توان به آمار دقیق آن در ایران پی برد. بخشی از کودکان قربانی، از ترس خانواده و آبرویشان از بازگو کردن شرح حال خود پرهیز می‌کنند؛ سازمانی نیز وجود ندارد که به طور مشخص به این مسائل بپردازد. آگاهی عمومی درباره آزارهای جنسی به کودکان با وجود گزارش‌های مختلفی که از آنها منتشر می‌شود، محدود است.

بر اساس گزارش‌ها، پدر اسن دختر دانش‌آموز کارگر فصلی و خانواده‌ او فقیر هستند. عضو خانواده ندا که با رسانه‌ها مصاحبه کرده گفته که محل زندگی آنها منطقه محروم است، وضع مالی آنها خوب نیست ولی معلم پولدار است و یکی از برادرانش رئیس بانک انصار خدابنده و یکی دیگر سپاهی است. به گفته او، آنها واسطه‌ای فرستاده‌اند تا ۶۰ میلیون تومان پول و ماشین به این خانواده بدهند تا آنها رضایت بدهند.

هرچند ایران خود قانونی برای جرم‌انگاری آزار جنسی کودکان ندارد اما از آنجا که از سال ۱۳۷۲ به طور مشروط به کنواسیون‌ حقوق کودک پیوسته، موظف است که بر اساس ماده ۱۹ کنوانسیون حقوق کودک «با تکیه بر تمام امکانات قانونی، اداری، اجتماعی و آموزشی، کودک را در مقابل هر شکل از رفتار سهل انگارانه با آنها، سوء استفاده جنسی و تجاوز جسمی یا روانی، حمایت کند.

ماده چهار کنوانسیون حقوق کودک همدولت‌ها را موظف می‌کند که از حقوق همه‌جانبه کودکان محافظت کنند.

ماده ۳۴ پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک تمامی دولت‌ها را موظف به حمایت از کودکان زیر ۱۸ سال در برابر هر نوع سوء‌استفاده جنسی می‌کند.

قانون حمایت از کودکان و نوجوانان که در سال ۱۳۸۱ تصویت شده در ماده ۲ خود«هر نوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان را که موجب شود به آنها صدمه‌ جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنها را به مخاطره اندازد‌، ممنوع می‌داند.»

ماده پنجم همین قانون کودک‌آزاری را از جرائم عمومی می‌داند که رسیدگی به آن الزاما نیازی به شاکی خصوصی ندارد. با این حال قانون عبارت «آزار جنسی کودکان» را به کار نبرده و مجازات مشخصی برای آن درنظر نگرفته است.

براساس ماده ۴ این قانون «هرگونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان ممنوع است و مرتکب به سه ماه و یک روز تا شش ماه حبس و یا تا ده میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.»

در همین زمینه:

چطور کودک را از آزار جنسی محافظت کنید

آزار جنسی در کودکی: وقتی هنوز سه سالم نبود

هشدار انجمن حمایت از حقوق کودکان درباره آزار جنسی دانش‌آموزان

معاون وزیر آموز‌ش‌ و پرورش: آزار جنسی دانش‌آموزان در حال پیگیری است

ادبیات کودک و آزار جنسی کودکان؛ هیس بی‌هیس!