نظارت بر کتاب‌های فارسی و غیر فارسی که در نمایشگاه کتاب تهران عرضه می‌شود چند لایه و پیچیده است. پیش از برگزاری نمایشگاه، وزارت ارشاد اسلامی از ۱۰۰ ناشر خواسته بود که ۳۰۰ عنوان کتاب را عرضه نکنند. در سومین روز برگزاری نمایشگاه کتاب تهران هم نظارت بر کتاب‌های لاتین و عربی آغاز شد و خبرگزاری‌های داخلی گزارش دادند که کتاب‌هایی که «مروج افراطی‌گری و تفرقه مذهبی و قومی‌»‌اند یا تصاویز نامناسب داشته‌اند جمع‌آوری شده‌اند. اما کدام کتاب‌ها؟

کتاب‌های ابراهیم نبوی در غرفه انتشارات روزنه. این کتاب‌ها را جمع کردند.
کتاب‌های ابراهیم نبوی در غرفه انتشارات روزنه. این کتاب‌ها را جمع کردند.

کتاب‌هایی در قلمرو دین منتشر شده‌اند که مذهب بودا و همچنین بهائیت را به عنوان «مذهب» به رسمیت شناخته و در کنار ادیان ابراهیمی طبقه‌بندی کرده‌اند. هیأت نظارت بر بخش بین‌المللی نمایشگاه کتاب تهران همه این کتاب‌ها را از غرفه ناشران خارجی جمع‌آوری کرده است.

همچنین کتاب‌هایی تاریخی که به هولوکاست و قتل عام یهودیان پرداخته بودند یا از این وقایع تاریخی به عنوان یک رویداد نام برده بودند نیز از نمایشگاه کتاب تهران جمع شدند.

در قلمرو علوم سیاسی، هر کتابی که از گروه حماس و حزب‌الله لبنان به عنوان گروهی تروریستی یاد کرده بود، از نمایشگاه کتاب تهران جمع‌آوری شد.

افزون بر این کتاب‌هایی در زمینه آموزه‌های وهابی، مدیتیشن و آموزش بودا، ذن و ذن‌درمانی نیز از غرفه‌ها جمع شد. کتاب‌هایی هم که در آن‌ها به جای نام کامل خلیج فارس از لفظ «خلیج» استفاده شده بود، جمع‌آوری شد.

دو عنوان از کتاب‌های جمع‌آوری شده به عنوان نمونه:

Why Politics Can’t Be Freed From Religion

Power, Islam, and Political Elite in Iran: A Study on the Iranian Political Elite from Khomeini to Ahmadinejad (International Comparative Social Studies)

همچنین کلیه آثار آیت‌الله یوسف صانعی، از مراجع تقلید شیعه نیز از نمایشگاه کتاب تهران جمع‌آوری شده است.

ابراهیم نبوی، طنزپرداز ایرانی نیز اعلام کرده است که همه آثار او از غرفه انتشارات روزنه در نمایشگاه کتاب تهران جمع شده است. برخی از این آثار عبارت‌اند از: « رساله دلگشا»، «راپورت‌های یومیه و تذکره‌ها»، «نبوی آنلاین»، «در سال ۷۷ اتفاق افتاد»، «در سال ۷۸ اتفاق افتاد» و «در سال ۷۹ اتفاق افتاد».

این کتاب‌ها در دفتر فرهنگی مصلا و همچنین در قسمت تشریفات نمایشگاه کتاب تهران در شهر آفتاب انبار شده‌اند.

در بیست‌ و نهمین نمایشگاه کتاب تهران، ۲۴۰ ناشر داخلی و ۳۰۰ ناشر و توزیع‌کننده کتاب‌های داخلی و خارجی در حدود ۲۵۰۰ غرفه حضور دارند. در بخش بین‌الملل نمایشگاه بیش از ۱۶۰ هزار عنوان کتاب شامل حدود ۴۲ هزار کتاب عربی و ۱۱۸ هزار عنوان کتاب به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، روسی و چند زبان دیگر که در سه سال اخیر منتشر شده اند، عرضه شده است.

در همین زمینه:

نمایشگاه کتاب تهران: بوی کباب، بوی کباب

جمع‌آوری برخی کتاب‌های خارجی از نمایشگاه کتاب تهران

درهای نمایشگاه کتاب به روی مردم باز شد اما نه با همه کتاب‌ها

وزیر ارشاد: نظارت چندلایه بر کتاب‌های خارجی نمایشگاه وجود دارد