نیروی انتظامی تهران از برگزاری مراسم گرامیداشت ستایش قریشی، دختر شش ساله افغانستانی که در خیرآباد ورامین به قتل رسیده است، ممانعت کرد.

Setayesh 2

گروهی از فعالان مدنی در ایران، در شبکه‌های اجتماعی از مردم خواسته بودند برای همدردی با خانواده ستایش قریشی، روز دوشنبه ۳۰ فرودین در مقابل سفارت افغانستان در تهران شمع روشن کنند: ساعت ۱۹ روز دوشنبه به ما بپیوندید و یاد «ستایش، دختر افغانستان و ایران» را گرامی بدارید (فراخوان فعالان مدنی برای گرامیداشت ستایش قریشی).

نیروی انتظامی اما با حضور گسترده در محل، مانع برگزاری هر گونه تجمعی شد.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گزارش کرده که نیروی انتظامی این مراسم را فاقد مجوز دانسته و افراد حاضر در خیابان پاکستان تهران (حوالی سفارت افغانستان) را متفرق کرده است. به دنبال این اقدام نیروی انتظامی، عده‌ای از مردم به پارک نزدیک متروی مصلای تهران رفته‌اند و در آنجا شمع یادبود روشن‌ کرده‌اند که باز هم با دخالت پلیس، جمعیت متفرق شده است: «عده‌ای از ماموران در مواردی اقدام به گرفتن شمع از دست برخی شرکت‌کنندگان کردند.»

ایسنا همچنین از درگیری‌های پراکنده میان مردم و پلیس و دستگیری عده‌ای از شرکت‌کنندگان در این مراسم خبر داده است. شماری از بازداشت‌شدگان افغانستانی هستند.

ستایش قریشی، روز یک‌شنبه ۲۲ فروردین، در حوالی محل زندگی‌اش گم می‌شود. خانواده او برای یافتنش اطلاعیه‌ای می‌دهند و تمام منطقه را جست‌و‌جو می‌کنند. جسد سوخته او در خانه همسایه پیدا می‌شود. پسر ۱۷ ساله همسایه، ستایش را به خانه برده و با ضربات چاقو به قتلش رسانده و در وان حمام بر رویش اسید ریخته تا از بین برود.

جزئیات بیشتر درباره این قتل را در اینجا بخوانید.

عامل جنایت در حال حاضر در کانون اصلاح و تربیت نگهداری می‌شود. کمپین #من ستایش هستم، خواستار پیگیری جدی این موضوع از سوی قوه قضاییه شده‌ است.

این حادثه به بحث‌های گسترده‌ای درباره تجاوز و نحوه برخورد با مهاجران در ایران در شبکه‌های اجتماعی دامن زده و واکنش‌های متفاوتی هم برانگیخته:

واکنش‌ها به قتل ستایش قریشی ادامه دارد

خبرگزاری مهر در گزارشی درباره این موضوع از «تلاش دشمن» برای «ایجاد تشنج در ورامین» خبر داده است: «در روزهای اخیر دشمن بسیار تلاش کرد تا زمینه ایجاد تشنج را در ورامین فراهم کند اما مردم دیار ۱۵ خرداد به همراه مهاجران بصیر توانستند مقابل نقشه‌های دشمن ایستادگی کنند.»

در این گزارش به جزییات احتمالی یا شکل و نحوه صورت گرفتن چنین تلاشی اشاره نشده است و مشخص نیست که مبنای طرح این ادعا چیست.

برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی اما پرداختن رسانه‌ها به این قتل و حواشی آن را به ایجاد نفاق و تفرقه‌افکنی میان ایرانی‌ها و افغانستانی‌ها تعبیر می‌کنند. تقابل‌ها و رویارویی‌هایی نیز درباره این موضوع در فضای مجازی به چشم می‌خورد.

در پیگیری این پرونده اما ابوالقاسم مرادطلب، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان ورامین گفته است که در حال حاضر منتظر ارسال نظریه پزشکی قانونی برای مشخص شدن علت مرگ و سایر مسائل و جوانب پرونده هستیم: «قرار شد پزشکی قانونی نظریه را در اسرع وقت و تا یکی دو روزه آینده برای ما ارسال کنند تا ما پرونده را به دادگاه کیفری یک استان تهران ارسال کنیم.»

به گفته مرادطلب یکی از مواردی که پزشکی قانونی باید تایید کند، سلامت روانی متهم است: «البته خود متهم ادعای عدم سلامت نکرده اما برای تکمیل پرونده و برای این‌که برگه تایید سلامت روانی او اخذ شود تا نقصی در پرونده وجود نداشته باشد و از سوی دیگر، متهم در آینده ادعایی خلاف وضعیت فعلی نداشته باشد، از پزشکی قانونی خواستیم که این موضوع را هم بررسی کند.»

از آنجا که رسیدگی به این پرونده به صورت ویژه و خارج از نوبت، در دستور کار دستگاه قضایی قرار دارد، یکی از نگرانی‌های فعالان حقوق کودک و حقوق بشر، صدور و اجرای حکم اعدام برای متهم این پرونده است که بر اساس قوانین بین‌المللی، کودک به شمار می‌رود.


در همین زمینه: