انتشار نامه مهدی کروبی خطاب به حسن روحانی که در آن خواستار شد که «حاکمیت مستبد» دادگاهش را برگزار کند، یک حادثه مهم در ماه آغازین سال ۱۳۹۵قلمداد شد. اکثر تحلیلگران مخاطب اصلی این نامه را آیت الله خامنهای، رهبر نظام، میدانند.
- اهمیت نامه زندانی، مهدی کروبی، در چیست؟
- چه افقی را میگشاید و در همان حال محدودیتهای دید آن چیست؟
- چه بازتابهایی داشته است و چگونه حادثهای امروزین را به دوران خمینی وصل میکند؟
مقالات زیر به این گونه موضوعات پرداختهاند.
هرچه که نامه کروبی محافظهکاران تندرو را خشمگین کرده، حامیان دولت سیاست سکوت در پیش گرفتهاند. برای آنها بیش از خواسته کروبی، واکنش روزنامه جوان و زیر سوال رفتن خمینی اهمیت دارد.
اسماعیل حسینی − همه سخن در نقد کروبی این است که او در دادنامه خود، نپذیرفته که این جمهوری اسلامی، «واقعی» است و آزمون خود را چند دهه است که پس داده و دیگر جای آن نیست که کسی بگوید: «این جمهوری اسلامی، جمهوری اسلامی واقعی نیست.»
به نظر میرسد سکوت درباره نامه مهدی کروبی شکسته شده و علیرغم نگرانی و مخالفت اصلاحطلبان پای بنیانگذار جمهوری اسلامی و سیره او دربرخورد با مخالفان هم به وسط کشیده میشود.
حمید مافی- نامه مهدی کروبی در حالی که فضای غالب جامعه گرفتار سرخوشی و خوشبینی شده میتواند این سوال را در اذهان عمومی ایجاد کند که آیا دولت ارادهای برای گشایش فضای سیاسی دارد؟
احسان مهرابی- صابون نامههای کروبی به تن بسیاری مقامات خورده است. او عبارت «فرزند احمد» را بیشتر زمانی به کار میبرد که قصد دارد اعلام کند جدی است و از حملات و اتفاقات بعدی هراسی نخواهد داشت.
مرتضی کاظمیان- نامه کروبی آزادی او را منتفی میکند اما بیانگر تداوم حیات سیاسی اوست و تحرکی تازه نیز در زیر پوست جنبش اعتراضی ایجاد خواهد کرد. این همان چیزی است که خوشآیند هسته اصلی قدرت نیست.
علی افشاری- پس لرزههای نامه کروبی فقط اقتدارگرایان را آماج نمیگیرد، بلکه اصلاحطلبان و اعتدالیها را هم در صورت سکوت و عدم همراهی آنها، در شرایط سختی قرار میدهد.
علی فتوتی − اردشیر امیرارجمند، استاد حقوق بشر و از نزدیکان میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، رهبران در حصر جنبش سبز درباره اهمیت نامه منتشر شده مهدی کروبی به زمانه میگوید که این نامه همه را، از شهروند عادی تا رهبری نظام، در برابر مسئولیتشان قرار میدهد.
خلیل محمدی − ادبیات آیت الله خامنهای و جایگاه و نقش آن در سیاستورزیهای او از موضوعات مهمی است که گویا مغفول مانده و خود شایان بررسی جداگانه است.
در متن نامه مهدی کروبی به حسن روحانی، به برخی قوانین حقوقی در ایران اشاره شده. با وجود این اشارهها اما انتظار برخورد حقوقی و قضایی حاکمیت با او، انتظاری فراتر از تصور است.
مهدی کروبی در نامهای سرگشاده از روحانی خواسته طبق اصل ۱۶۸ قانون اساسی از «حاکمیت مستبد» بخواهد دادگاهی علنی برای او برگزار کند تا بگوید نجیب و نانجیب کیست.
این حق هر متهمی است که یک دادگاه برای او تشکیل شود.این امر بسیار بدیهی وروشن است.اما چرا….او بیشتر از 80درصد ادم میدونه؟او بیشتر از 80درصد زور داره؟یا ….
حسن / 18 April 2016
اینم یه جور کفاره گناهانه دیگه.
از موسوی و کروبی فقط به عنوان یه ابزار برای مبارزه و مخالفت با رژیم باید استفاده کرد. وگرنه اینا همشون سر و ته یه کرباسن.
مهرزاد / 08 February 2017