یک سال پس از جنگ داخلی در یمن با بیش از شش هزار کشته – نیمی غیرنظامی- و دو میلیون نفر آواره، آتش بسی از نیمه شب یکشنبه ۱۰ آوریل به اجرا گذاشته شد. طرفین درگیر وعده کردهاند به این آتش بس که با میانجیگری سازمان ملل آغاز شده پایبند باشند.
ساعتی پیش از آتش بس در در گیریهای شمال صنعا بیست تن کشته شدند. سازمان ملل امیدوار است توقف درگیریهای خونبار یمن به یک آتش بس رسمی و طولانی و همراه با اقدامات اعتمادساز منجر شود. نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در بیانیهای که خبرگزاری فرانسه منتشر کرد گفتهاند: «به درخواست رییس جمهور هادی جنگ را متوقف کردهاند.»
قرار است دور بعدی مذاکرات صلح هفته آینده در کویت برگزار شود. مردم یمن بی اعتماد به عهدشکنی مکرر طرفین درگیر در نقض آتش بس، این بار آرزوی برقراری آرامش واقعی در کشورشان را دارند. بیش از یک سال از زمانی که منصور هادی، رییس جمهوری یمن از صنعا گریخت؛ میگذرد. پس از آن بود که ریاض با هدف تضعیف جنبش حوثی ها و بازگرداندن او به قدرت، حملات هوایی ائتلاف به یمن را در دستور کار قرار داد.
جنگ داخلی یمن که دو قدرت منطقهای رقیب عربستان سعودی و ایران به آن دامن زدهاند،بحرانی انسانی در یکی از فقیرترین کشورهای جهان عرب ایجاد کرده است. یکسال پس از دخالت رژیم تهران و ورود نیروهای نظامی عربستان به یمن؛ این کشور به مخروبهای مبدل شده و بحران کمبود غذا جان یک میلیون تن را تهدید میکند.
رادیو زمانه در بررسی آتشبس در یمن و نقش جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در مناقشه کنونی، پرسشهایی را با دوکارشناس سیاسی مسایل منطقه علیرضا نوریزاده و هوشنگ حسنیاری در میان میگذارد:
• آتش بس در جنگ یمن یک ضرورت است اما آیا به صلح تبدیل خواهد شد؟
• آیا حوثیها و رییس جمهور پیشین علی عبداله صالح هم در پی پایان دادن به جنگ و برقراری صلحاند؟
• نقش جمهوری اسلامی در این آتش بس یا تداوم آن چیست؟