حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی، در اواخر سال ۱۳۹۴ از ضرورت یک “برجام ۲” سخن گفت: «ما نیاز به اجماع داخلی داریم؛ نیاز به برجام ۲ داریم و برای ساختن ایران نیاز به اقدام مشترک ملی داریم. » پس از این سخن روحانی اصطلاح “برجام ۲” در میان طرفداران روحانی و بخشی از اصلاح‌طلبان رایج شد.

علی خامنه‌ای در اولین سخنرانی سال نو، صریحا با “برجام ۲” در معنای اصلاح‌طلبانه آن و نیز با “برجام ۳” به معنای رسیدن به توافقی برای حل تنش‌های منطقه‌ای مخالفت کرد و این حرف‌ها را کوتاه آمدن از اصول جمهوری اسلامی و «کنار آمدن با آمریکا» اعلام کرد.

Ali-Khamenei

رهبر جمهوری اسلامی ایران، یکشنبه اول فروردین در میان زائران امام هشتم شیعیان در مشهد گفت که ایالات متحده آمریکا سعی دارد وانمود کند مردم ایران بر سر یک دو راهی قرار دارند و چاره‌ای ندارند جز این که یکی از دو راه را انتخاب کنند.

خامنه‌ای گفت این دو راهی «یا کنار آمدن با آمریکا و یا تحمل فشارهای دائم آمریکا» است و در داخل نیز «کسانی هستند که این فکر را قبول دارند و تلاش می‌کنند که به دیگران هم بقبولانند».

رهبر جمهوری اسلامی ایران این سیاست را «صرف‌نظر کردن از مسائل اساسی» دانست که «نظام جمهوری اسلامی به حکم اسلام به آن پایبند است».

او گفت این افراد در جریان برجام سعی دارند راه نجات از «آشفتگی‌ها و ناامنی‌های منطقه» را «انتخاب مدلی طبق میل آمریکا» جلوه دهند و می‌گویند «برجام دیگری در قضایای منطقه و قانون اساسی کشور؛ برجام ۲ و ۳ و غیره باید به وجود بیاید تا بتوانیم راحت زندگی کنیم. این منطقی است که سعی می کنند در میان نخبگان جامعه و از سوی نخبگان جامعه به افکار عمومی جامعه منتقل کنند.»

علی خامنه‌ای در پیام نوروزی خود نیز به مشروط بودن توافق هسته‌ای اشاره کرده بود و گفته بود که مسائل پیرامون برجام و اقتصاد مقاومتی را در آینده بیشتر شرح خواهد داد.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، بارها درباره نقش مردم در بالا بردن تولید داخلی و برجام ۲ گفته است و بر لزوم ادامه روند تنش‌زدایی در روابط ایران با دیگر کشورها تأکید کرده است.

توافق هسته‌ای و رزمایش موشکی ایران

رهبر جمهوری اسلامی درباره اجرای توافق هسته‌ای ایران گفت که در این قضیه نیز «آمریکایی‌ها، به آنچه وعده دادند عمل نکردند.»

فرمانده کل قوای جمهوری اسلامی در ادامه گفت: «البته قضیه به اینجا ختم نمی‌شود. معنای آن چه که ادعا می‌شود، در آن تحلیل سیاسی دشمن، این است که جمهوری اسلامی، اگر میل آمریکاست حتی از ابزارهای دفاعی خود هم صرف نظر کند».

علی خامنه‌ای در پاسخ به واکنش غرب نسبت به آزمایش موشکی ایران گفت: «تدریجاً موضوع را به این خواهند کشاند که چرا اصلاً نیروی قدس تشکیل شده؟ چرا سپاه تشکیل شده است؟ چرا باید سیاست‌های داخلی جمهوری اسلامی طبق قانون اساسی، چرا باید با اسلام تطبیق پیدا کند؟»

در پی برگزاری رزمایش موشکی سپاه در روزهای پایانی سال ۹۴ آمریکا، اسرائیل و برخی از کشورهای اروپایی واکنش‌های شدیدی نشان دادند.

مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت این آزمایش‌ها در صورتی که تأیید شوند به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده خواهند شد تا پاسخ مناسبی به آن‌ها داده شود.

بیشتر بخوانید: اوباما در پیام نوروزی خود به ایرانیان نوید روابط تجاری بیشتر داد