شورای پول و اعتبار جمهوری اسلامی ایران با افزایش سقف وام مسکن تا ۱۶۰ میلیون تومان موافقت کرد.

maskan2
هدف از افزایش سقف تسهیلات بانکی، خانه‌دار شدن زوج‌های جوان اعلام شده اما برنامه اصلی دولت تحریک تقاضا است.

به گزارش خبرگزاری کار جمهوری اسلامی ایران، ایلنا، براساس مصوبه این شورا سقف وام بانکی مسکن در تهران ۱۶۰ میلیون و در شهرهای دیگر به نسبت جمعیت و قیمت مسکن ۸۰ میلیون تا ۱۲۰ میلیون تومان است.

شورای پول و اعتبار اعلام کرد که این تسهیلات به زوج‌های جوان فاقد مسکن و با سود بانکی ۱۸.۵ درصد پرداخت خواهد شد. این شورا همچنین خبر داد که از محل حساب سپرده‌گذاری در بانک مسکن به زوج‌های جوان در استان تهران تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان و در سایر استان‌ها از ۴۰ میلیون تا ۶۰ میلیون تومان وام خرید مسکن پرداخت می‌شود.

براساس اعلام شورای پول و اعتبار، این تسهیلات به منظور تحریک بازار مسکن و خانه‌دار شدن زوج‌های جوان است. دولت در دو طرحی که با عنوان «خروج از رکود تورمی» تصویب و اجرایی شد، افزایش سقف تسهیلات خرید خودرو، کالا و مسکن را به عنوان یکی از راهکارهای خروج از رکود تورمی در پیش گرفت.

براساس این طرح دولت بخشی از اعتبار صندوق توسعه ملی را به منظور تحریک تقاضا به عنوان وام بانکی به بازار پولی کشور تزریق کرد. در نخستین گام اجرای این برنامه که به منظور خروج صنایع خودروسازی ایران از رکود اجرایی شد، دو شرکت اصلی تولید خودرو توانستند ۱۱۰ هزار دستگاه خودرو را با بهره‌گیری از این وام‌ها به فروش برسانند.

تحریک تقاضا و افزایش قیمت مسکن

براساس آخرین گزارش بانک مرکزی جمهوری اسلامی به‌رغم تداوم رکود اقتصادی در بخش مسکن، قیمت مسکن در ایران ۱۳ درصد افزایش یافته است. همچنین این گزارش نشان می‌دهد که رکود مسکن به ایجاد زنجیره رکود در صنایع سیمان، کاشی و سرامیک، فولاد و سنگ‌های تزئینی انجامیده است.

راهکار دولت روحانی برای خروج از رکود اقتصادی در دو سال گذشته تحریک تقاضا با تزریق نقدینگی و وام بانکی بوده است. در شرایطی که مدیران اقتصادی دولت از این برنامه دفاع می‌کنند، گروهی از کار‌شناسان اقتصادی نیز بر این باورند که سیاست‌های تحریک تقاضا می‌تواند نرخ تورم را تحریک کند.

یافته‌های یک پژوهش که پیش‌تر از سوی وزارت راه و شهرسازی منتشر شده، نشان می‌دهد که افزایش ۱۰ درصدی وام مسکن حداقل سه درصد قیمت مسکن را افزایش می‌دهد.

حال براساس گفته‌های حسین عبده تبریزی، معاون وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران دولت در این برنامه در نظر دارد که ۸.۵ هزار میلیارد تومان به عنوان تسهیلات بانکی به بازار مسکن تزریق کند و سقف تسهیلات مسکن ۲۰ درصد افزایش می‌یابد. افزایش ۲۰ درصدی تسهیلات مسکن می‌تواند به افزایش شش درصدی قیمت مسکن بیانجامد.

همچنین براساس گزارش فصل‌نامه اقتصاد مسکن شش دهک درآمدی اول جامعه ایران از بازپرداخت وام‌های مسکن ناتوان هستند.

مسکن اجتماعی فراموش می‌شود

وزیر راه و شهرسازی دولت جمهوری اسلامی ایران پیش از این از تدوین طرح مسکن اجتماعی به منظور کاهش هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار به عنوان یکی از برنامه‌های اصلی دولت خبر داده بود. با گذشت بیش از دو سال از عمر دولت روحانی، این طرح تا به حال اجرایی نشده است.

مقام‌های دولتی تا به حال توضیحی در باره عدم اجرای این طرح ارائه نکرده‌اند، اما سخنان عباس آخوندی در مقام وزیر مسکن و شهرسازی در مخالفت با آنچه که او به عنوان «نهاد‌ها و سیاست‌های سوسیالیستی در اقتصاد ایران» می‌نامد، می‌تواند بیانگر عدم اراده دولت برای پیگیری طرح مسکن اجتماعی باشد.

در همین زمینه

احتکار یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانه در ایران

آخوندی: ۱۸ میلیون ایرانی «بد مسکن» هستند

وام‌ مسکن و تحمیل حاشیه‌نشینی بر تهیدستان