به‌رغم گزارش‌های رسمی مبنی بر کاهش نرخ تورم، افزایش قیمت کالاهای مصرفی در ایران ادامه دارد و هزینه زندگی خانوارهای کارگری بیش از سه میلیون تومان برآورد می‌شود.

mozdkargaran
فعالان کارگری می‌گویند که هفتاد درصد از کارگران زیر خط فقر قرار دارند

هزینه یک خانوار کارگری نزدیک به چهار برابر حداقل دستمزد است.

به گزارش خبرگزاری مهر، برآورد کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران نشان می‌دهد که هزینه ماهیانه یک خانوار چهار نفره بیش از سه میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است.

به گفته غلامرضا عباسی دبیرکل این کانون، میانگین هزینه خانوارها که از «گزارش‌های میدانی و محاسبات نمایندگان کارگران در استان‌های مختلف» به دست آمده نشان دهنده «عمیق‌تر شدن شکاف بین درآمد و هزینه خانوار» است.

مرکز آمار ایران پائیز امسال با انتشار گزارشی متوسط هزینه سالانه خانوارها در سال ۹۳ را ۲۳ میلیون تومان اعلام کرد. براساس این گزارش هزینه ماهیانه یک خانوار یک میلیون و ۹۱۶ هزار تومان بوده که معادل یک دوم برآورد کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران است.

این کانون هرسال همزمان با نشست‌های شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد، گزارش هزینه زندگی خانوارهای کارگری را تهیه می‌کند. نماینده کارگران در شورای عالی کار دی امسال تعیین دستمزد بر اساس نرخ تورم را «ناعادلانه» دانسته بود و گفته بود که «نرخ تورم در سبد کالاهای ضروری بیش از ۳۰ درصد است».

مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران نرخ تورم دی امسال را ۱۳٫۲ درصد اعلام کرد، اما به گفته فرامرز توفیقی، در دو سال گذشته نرخ تورم مواد غذایی ۳۰ درصد و نرخ تورم گروه کالایی آب، برق و سوخت ۵۵ درصد بوده است. همچنین برآورد نهادهای کارگری بیانگر نرخ تورم ۴۲ درصدی خدمات بهداشتی و ۳۲ درصدی هزینه‌های مسکن است.

به‌رغم انتشار این گزارش‌ها کارفرمایان خواستار تعیین دستمزدها به صورت منطقه‌ای و بدون در نظر گرفتن نرخ تورم شده‌اند و تأمین مابه‌تفاوت دستمزد و هزینه خانوارها را وظیفه دولت دانسته‌اند.

در حالی که براساس لایحه بودجه ۹۵، حقوق کارکنان دولت و شاغلان حاکمیتی ۳۵ درصد افزایش می‌یابد و حداقل مستمری بازنشستگان یک و نیم میلیون تومان تعیین شده است، اصغر آهنی نماینده کارفرمایان در شورای عالی کار افزایش ۱۲ درصدی حداقل دستمزد را در شرایط رکود اقتصادی به زیان تولید دانسته و گفته بود که «حداقل دستمزد باید براساس حداقل‌های سبد معیشت تعیین شود».

دبیر اجرایی خانه کارگر ساوه ۱۴ بهمن به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا گفت که ۷۰ درصد کارگران زیر خط فقر هستند. پیش از این نیز دبیرعالی انجمن‌های صنفی کارگران گفته بود که بیش از ۷۰ درصد از کارگران توان تأمین هزینه‌های زندگی را ندارند.