یک‌روز پس از آنکه رهبر جمهوری اسلامی ایران عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها را قابل تقدیر خواند، رئیس جمهوری ایران، «احراز صلاحیت واقعی» را متعلق به مردم دانست و گفت: «این ملت است که پای صندوق، کسی را که اصلح و بهتر است، برمی‌گزیند.»

rohani

حسن روحانی از رد صلاحیت داوطلبان نامزدی انتخابات مجلس شورای اسلامی از سوی هیات‌های نظارت انتقاد کرد و گفت: «مجلس شورای اسلامی، نامش خانه ملت است، نه خانه یک جناح.»

رئیس جمهوری ایران پنجشنبه اول بهمن در همایش استانداران و فرماندارن، با اشاره به این‌که براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، اقلیت‌های مذهبی نیز در مجلس نماینده دارند، گفت: «آیا اکنون ما باید یک جناحی را که جمعیت خودش و هوادارانش به چیزی حدود ۱۰ میلیون نفر می‌رسد، نادیده بگیرم؟»

او کشور را متعلق به همه «بخش‌ها» و «جناح‌ها» دانست و گفت: «همه گروه‌ها و جناح‌ها باید بتوانند نمایندگان خودشان را در خانه ملت داشته باشند. اگر قرار است یک جناح در انتخابات حضور داشته باشد و یک جناح نه، دیگر به چه دلیل انتخابات برگزار می‌کنیم؟»

رئیس دولت که پیش از این هم گفته بود؛ «از همه اختیارات خود برای احقاق حقوق رد صلاحیت شده‌گان استفاده می‌کند»، از ادامه رایزنی‌های دولت با شورای نگهبان خبر داد و گفت: «از وزرای کشور و اطلاعات خواسته‌ام که به طور کامل با شورای نگهبان همکاری و تعامل کنند و رایزنی‌های خودمان را استمرار می‌دهیم.»

روحانی همچنین با بیان این‌که «احراز صلاحیت واقعی، متعلق به مردم است و این ملت است که پای صندوق رأی آن کسی را که بهتر و اصلح است، برمی‌گزیند»، گفت: «هیچ مقامی در این کشور بدون رای مستقیم یا غیرمستقیم مردم اعتبار ندارد.»

به دنبال تائید صلاحیت همه نیستیم

در همین رابطه، قائم مقام وزیر کشور از ادامه رایزنی وزارت کشور با شورای نگهبان خبر داد و گفت: «به دنبال تائید صلاحیت افرادی هستیم که به نظام و اسلام اعتقاد دارند.»

حسینعلی امیری از نشست‌های متعدد وزارت کشور و شورای نگهبان به منظور بازگشت کسانی که عدم احراز یا رد صلاحیت شده‌اند، خبر داد و گفت: «ما نیز معتقدیم انسان‌های ناصالح که مرتکب جرم شده‌اند و اسلام و ولایت فقیه را قبول ندارند، نباید وارد مجلس شوند. ما هم به‌دنبال رد این افراد هستیم و از آن‌ها دفاع نمی‌کنیم. ما این موضوع را به آیت‌الله جنتی هم گفتیم که دولت از چنین افرادی دفاع نمی‌کند.»

انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی همزمان با انتخابات مجلس خبرگان رهبری هفتم اسفند برگزار می‌شود. هیات نظارت بر انتخابات تنها چهل درصد از دواطلبان نمایندگی مجلس را تائید صلاحیت کرده است. حسین مرعشی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفته بود که اکثریت رد صلاحیت‌شدگان از گروه‌های اصلاح‌طلب هستند.

عملکرد هیات نظارت بر انتخابات با انتقاد رئیس جمهوری، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و برخی از گروه‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان روبرو شد. وزیر کشور روز گذشته از رایزنی خود با شورای نگهبان و ارائه گزارش رد صلاحیت‌ها به رهبر جمهوری اسلامی خبر داده بود.

با این حال رهبر جمهوری اسلامی ۳۰ دی، در دیدار با دست‌اندرکاران انتخابات، از هیات‌های نظارت خواست که از «تیرهای تهمتی که به سوی آن‌ها روانه می‌شود»، نترسند.

سخنگوی هیات مرکزی نظارت در همین روز گفته بود که احتمال تائید صلاحیت ۱۰ تا ۱۵ درصد از کسانی که صلاحیت‌شان احراز نشده است، وجود دارد.

در همین زمینه

اصلاح‌طلبان در برزخ امید و نومیدی

خامنه‌ای: بنده نگفتم کسانی که نظام را قبول ندارند به مجلس بروند

انتقاد هاشمی رفسنجانی و اصلاح‌طلبان از ردصلاحیت‌های گسترده

———————————————————————————————————————-

پرونده ویژه: چرا خامنه‌ای موقع انتخابات به یاد مخالفان می‌افتد؟