سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید جمهوری اسلامی به تعهد خود برای “کنترل احساسات مردم” عمل کرده اما عربستان از موضوع حمله به سفارتش بهانه‌ای برای افزایش تنش ساخته است.

Iran Saudi

حسین جابرانصاری،صبح دوشنبه ۱۴ دی در نشستی مطبوعاتی گفت دیپلمات‌های ایرانی هنوز از عربستان خارج نشده‌اند و وزارت خارجه در حال انجام ترتیبات لازم برای انتقال محترمانه آنها به داخل کشورست.

او به تعهد جمهوری اسلامی نسبت به حفظ اماکن دیپلماتیک و دیپلمات‌ها بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی اشاره کرد و گفت: «عربستان به دلیل این که حیات خود و منافعش را در بحران‌آفرینی می‌بیند از این موضوع به عنوان بهانه‌ای برای افزایش تنش استفاده کرده است.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید این اولین اتفاق دنیا در مورد نمایندگی‌های دیپلماتیک نیست و مهم آن است که جمهوری اسلامی به تعهدات قانونی خود بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی و کنترل امواج احساسات گسترده مردمی عمل کرده است: «عربستان زمانی تصمیم به قطع رابطه با ایران گرفت که هیچ تهدیدی متوجه دیپلمات‌های سعودی نبود.»

عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، هنگام اعلام تصمیم قطع رابطه ریاض با تهران حمله به مراکز دیپلماتیک این کشور را نقض آشکار معاهدات بین‌المللی خواند و جمهوری اسلامی را به حمایت از رهبران القاعده و قاچاق تسلیحاتی متهم کرد. عادل الجبیر تاکید کرد که عربستان به مبارزه خود برای نابودی تروریسم ادامه می‌دهد.

اتهامات متقابل طرفین

حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی-آفریقای وزارت خارجه در نخستین واکنش رسمی به تصمیم ریاض گفت که عربستان باعث رشد تروریسم و افراط گرایی و تشدید ناامنی در منطقه شده و نمی‌تواند با اعلام قطع رابطه با تهران بر خطای راهبری اعدام شیخ نمر سرپوش بگذارد.

خبرگزاری فارس، شامگاه یکشنبه ۱۳ دی به نقل از منابع موثق نوشت که مقامات سعودی در حال رایزنی برای اقدامی متحد میان کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله بحرین و امارات در جهت قطع رابطه با ایران هستند.

جابرانصاری با تایید تلویحی چنین تلاشی به خبرنگاران گفت: «عربستان برای خروج خود از انزوا، در این راستا فشارهایی را به برخی از دولت‌های منطقه وارد می‌کند اما روابط ایران با بسیاری دولت‌های منطقه در سطح عالی است.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران در توضیح تلاش‌های ریاض در منطقه عنوان کرد که عربستان به خاطر حمایت از تروریسم و جریان‌های تکفیری احساس انزوا می‌کند. او افزود  ایران در حال رایزنی‌های دیپلماتیک مناسب با دیگر کشورهای جهان و منطقه است تا “سیاست مبتنی بر تخریب عربستان” امکان موفقیت پیدا نکند.

این در حالی است که دولت عربستان قصد دارد موضوع حمله به سفارت و کنسولگری خود در تهران و مشهد را به شورای امنیت ببرد. عادل الجبیر در زمان اعلام تصمیم قطع رابطه ریاض با تهران اشاره کرد که جمهوری اسلامی کارنامه‌ بلندی در تجاوز به سفارت‌خانه‌ها و هیات‌های نمایندگی خارجی دارد.

جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طرفین را به تلاش در راه کاهش تنش و آرام کردن اوضاع دعوت کرده است.

در همین زمینه

عربستان روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد

روحانی خواهان برخورد قاطع با حمله‌کنندگان به سفارت عربستان شد

سفارت عربستان سعودی در تهران به آتش کشیده شد