ده روز پس ازحملات تروریستی پاریس که تلخ‌ترین روزهای تاریخ مدرن فرانسه بود، زمان تامل و دیپلماسی دولتی فرارسید. رویدادها به یک معنا در کل تاریخ مدرن فرانسه بی‌سابقه بوده‌اند: در عرض چند دقیقه ۱۳۰ تن از شهروندان غالباً جوان این کشور در نتیجۀ عملیات تروریستی کشته و صدها تن دیگر زخمی شدند.

Paris

اندیشیدن در باره جنبه‌های مختلف رویداد تروریستی ۱۳ نوامبر، کالبد شکافی انواع اسلام و پیشینه ترور اسلامگراها، استفاده رئیس جمهور فرانسه از واژه «جنگ» و محدودیت‌های احتمالی آزادی‌های فردی و اجتماعی، نقش مساجد و امام‌های تندرو به عنوان منشاء اجتماعی تروریست‌ها، موضوع بحث‌ در هفته‌نامه‌های فرانسوی و میزگردها و برنامه‌های تلویزیونی است.کارشناسان، روانشناسان، متخصصان تروریسم، فیلسوفان و جامعه‌شناسان با حرارت در این زمینه‌ها گفت‌وگو می‌کنند و راه‌‌حل‌ها یا زمینه‌ها را بر می‌شمرند.

تلاش‌های دیپلماتیک فرانسوا اولاند نیز از روز دوشنبه در ملاقات با دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا در کاخ الیزه آغاز شد. دیوید کامرون گفت: «بریتانیا باید در سوریه دخالت نظامی کند». اولاند سپس به واشنگتن و مسکو سفر خواهد کرد و بین این دو سفر با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان دیدار می‌کند. فرانسوا اولاند در صدد است قدرت‌های بزرگ را متقاعد سازد که به جنگی بپیوندند که فرانسه علیه داعش اعلام کرده است. فرانسه می‌خواهد ائتلاف وسیع و واحدی بر پا کند که قادر باشد جنگ علیه داعش را در سوریه و عراق به پیش برد.

رادیو زمانه با دو کارشناس اجتماعی در فرانسه  «سعید پیوندی » جامعه‌شناس و استاد دانشگاه لورن و «شهلا شفیق» نویسنده و جامعه‌شناس در پاریس پرسش‌های زیر را در میان گذاشته است:

• فرانسه مشکلات فراوانی در عرصه فرهنگی با جامعه مسلمانان این کشور دارد. چگونه می‌توان یک اسلام روادار به وجود آورد که جامعه مسلمانان فرانسه به قوانین این کشور لاییک احترام بگذارند؟

• وزیر دفاع فرانسه گفته تا کنون هدف ما این بود که داعش را کنترل کنیم و حالا جنگ با ‌آن هدف اصلی است . چه چشم‌اندازی می‌توان از این «جنگ» پیش‌بینی کرد؟

• گسترده شدن جنگ با داعش چه تاثیری بر سرنوشت «بشار اسد» خواهد داشت؟

• با اعلام سه ماه وضعیت اضطراری در فرانسه تا چه اندازه می‌توان به بهانه حفظ امنیت، آزادی‌های فردی و اجتماعی را محدود کرد؟