در نشست سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در لیما، پایتخت پرو، رؤسای این نهادهای مالی جهانی به کشورهایی که بیشترین پناهجویان را پذیرفتهاند وعده کمکهای بیشتر دادند.
نشست سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی با حضور وزیران دارایی و رؤسای بانک مرکزی کشورهای جهان روز جمعه ۹ اکتبر / ۱۷ مهر در لیما آغاز شد.
در این نشست افزون بر مسائل مالی جهان و رشد اقتصادی کشورها، موضوع پناهجویان نیز در دستور کار قرار دارد. وزیر دارایی و وزیر برنامهریزی و همکاری بینالمللی اردن و همچنین وزیر دارایی لبنان، دو کشوری که هزاران پناهجوی سوری را پذیرفتهاند نیز به لیما رفتهاند تا توجه همگان را به وضعیت پناهجویان در کشورهایشان جلب کنند.
عماد فخوری، وزیر برنامهریزی و همکاری بینالمللی اردن میگوید این کشور به انتهای ظرفیت خود در پذیرش پناهجویان رسیده است. او میافزاید: «تعداد پناهجویان اکنون به ۲۰ درصد جمعیت کشور ما رسیده است. ۱,۴ میلیون سوری در اردن بهسر میبرند. درست مثل آن است که ۱۷ میلیون پناهجو وارد آلمان شوند و یا ۱۰۰ میلیون پناهجو به اروپا بروند. این یک مسأله فوری است که باید حل شود.»
فخوری همچنین میگوید اردن پنج سال است که با جنگ سوریه دست به گریبان است و با گذشت هر ماه وضع بدتر میشود.
بهگفته وزیر برنامهریزی و همکاری بینالمللی اردن تنها هشت درصد پناهجویان در این کشور در اردوگاههای پناهندگی بهسر میبرند بقیه در خیابانها زندگی میکنند.
عماد فخوری نسبت به حمایت مالی بیشتر در این زمینه اظهار امیدواری کرد و گفت: «ما در لیما از جامعه جهانی میخواهیم که به ما کمک کنند تا فاجعه بشری تشدید نشود. این یک هزینه نیست، بلکه سرمایهگذاری است، ما در چنین صورتی میتوانیم مرزهای خود را باز نگه داریم و مانع از ورود بیشتر پناهجویان به اروپا شویم.»
وزیر برنامهریزی و همکاری بینالمللی اردن معتقد است این کشور یکی از کشورهای با درآمد متوسط است، بنابراین گرفتن وام از بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول برای آن از کشورهایی که درآمد سرانه پایینی دارند گرانتر تمام میشود.
کریستین لاگارد، رئیس صندوق بینالمللی پول در اینباره گفت: «ما با کشورهایی که همکاری داریم و بار سنگین پناهجویان را بر دوش میکشند تسهیلات مالی بیشتر قائل خواهیم شد.»
جیم یونگ کیم، رئیس بانک جهانی نیز در لیما گفت: «من خود در سال ۱۹۶۴ پناهنده اقتصادی بودم و کسانی را که از سرزمین خود میگریزند درک میکنم. ما در آن زمان یک خانواده بودیم اما اکنون وجود صدها هزار نفر پناهجو چالش بزرگی است.»
رئیس بانک جهانی به کشورهای اطراف مناطق بحرانزده پیشنهاد «اوراق قرضه» را مطرح کرد و گفت کشورهای دیگر، بهعنوان مثال در اروپا، میتوانند در آن سرمایهگذاری کنند. اوراق قرضه اسنادی هستند که برپایه آن طرف انتشاردهنده متعهد میشود مبالغ مشخصی (بهره سالانه) را در زمانهایی خاص به دارنده آن پرداخت کند و در زمان مشخص (سررسید) اصل مبلغ را بازپرداخت کند.
بهگفته رئیس بانک جهانی با سود آن میتوان زیرساختها و شغل برای پناهندگان و شهروندان ایجاد کرد.
وزیر برنامهریزی و همکاری بینالمللی اردن معتقد است که بحران پناهندگی در سوریه دستکم ۱۰ سال اردن را به خود مشغول خواهد کرد و اگر اقدامی صورت نگیرد وضعیت بدتر خواهد شد.
قرار است در نشست سالانه صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی نمایندگان کشورهای مختلف درباره بحران پناهندگی دیدارهایی با یکدیگر داشته باشند.