نشانه‌هایی از هماهنگی میان روسیه و آمریکا بر سر راهبرد مشترک نظامی در بحران سوریه به چشم می‌خورد. برای اولین بار پس از بحران اوکراین، وزیر دفاع آمریکا با همتای روس خود پنجاه دقیقه صحبت تلفنی داشت.

شویگو - کارتر
اشتون کارتر – سرگئی شویگو

پیشنهاد مسکو برای تشکیل ائتلافی فراگیر در سوریه علیه داعش، مناسبات آمریکا و روسیه را زنده کرده است. اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا روز جمعه (۱۸ سپتامبر/۲۷ شهریور) با سرگئی شویگو، همتای روس خود در باره راه حل سوریه و چگونگی مقابله با داعش مکالمه‌ای طولانی داشت. جان کری می‌گوید این گفت‌وگو به پیشنهاد مسکو انجام گرفته است.

پنتاگون این مکالمه تلفنی ۵۰ دقیقه‌ای را سازنده توصیف کرد. خبرگزاری ریانووستی نیز به نقل از وزیر دفاع روسیه نوشت که دو طرف در این مکالمه علائق مشترکی از خود نشان داده‌اند.

بیشتر بخوانید: آمریکا نگران تردد هواپیماهای روسی در سوریه است

این نخستین تماس مستفیم دو مقام عالی‌رتبه نظامی امریکا و روسیه از یک سال قبل تا کنون بود. آمریکا دیالوگ با روسیه را در مارس ۲۰۱۴ به خاظر بحران اوکراین به حال تعلیق در آورد.

مسکو از رژیم اسد با تسلیحات و تجهیزات و مستشار حمایت می‌کند و به تازگی اعلام کرده که حمایت نیروی زمینی از ارتش اسد را نیز منتفی نمی‌داند. ولید المعلم، نخست‌وزیر و وزیر خارجه سوریه، پنجشنبه ۱۷ سپتامبر گفت چنانچه حضور نیروهای روسی در کشورش لازم باشد، از مسکو به این منظور درخواست خواهد شد.

ولادیمیر پوتین پیش‌تر اعلام کرده که اگر روسیه در سوریه دخالت نمی‌کرد، تعداد پناهجویان در اروپا به مراتب بیشتر از شمار فعلی و وضعیت سوریه «وخیم‌تر از لیبی» می‌شد. رئیس جمهور روسیه می‌گوید اکثر پناهجویان سوری، کشورشان را از ترس داعش و گروه‌های افراطی اسلامی ترک کرده‌اند نه از ترس ارتش اسد.

بیشتر بخوانید: مخالفت غرب با طرح پوتین علیه داعش در سوریه

آمریکا با پشتیبانی روسیه از اسد مخالف است اما با صحبت‌ در باره تاکتیک‌های نظامی در بحران سوریه مخالفتی نکرده است. مقامات دولتی امریکا گفته‌اند که از مشارکت روسیه در کارزار ضد داعش در کنار سایر نیروهای ائتلاف استقبال می‌کنند. وزارت خارجه آلمان نیز اعلام کرده که ورود روسیه به میدان مقابله با داعش گرامی خواهد بود.

امریکا با بمباران مواضع داعش در سوریه و عراق به مصاف «دولت اسلامی» رفته اما هرگونه حضور نیروی زمینی در این دو کشور را رد می‌کند. آمریکا همکاری با رژیم اسد برای رویارویی با داعش را نیز نمی‌پذیرد. با این همه خود آمریکا در عملیات تا کنونی علیه داعش چندان موفق نبوده است. گرچه واحدهای کرد در شمال سوریه توانسته‌اند مناطقی را از چنگ داعش به در آورند اما «دولت اسلامی» هم‌چنان در کنار ارتش اسد، غالب‌ترین نیرو در سوریه است.