در خانه هنرمندان ایران نمایشگاهی از آثاری که صادق تیرافکن، هنرمند فقید ایرانی در طی سه دهه پدید آورده برگزار شده است. این نمایشگاه، جمعه، ۲۹ خرداد با حضور رضا کیائیان، قاسم تیرافکن، محمد حسن حامدی، رضا حسینی و گروهی از گالریدارهای تهران گشایش پیدا کرد. همزمان کتابی هم با عنوان «تاریخی برای آینده» از آثار صادق تیرافکن بازنشر شد.
در نگارخانه «تابستان»ِ خانه هنرمندان ایران ۷۰ اثر از مجموعه آثار صادق تیرافکن به نمایش گذاشته شده است. این آثار پیرامون شش موضوع گرد آمدهاند: عاشورا، جنوب، ارامنه، نقاشی، شمال و متفرقه.
قاسم تیرافکن (برادر صادق تیرافکن)
برای من بسیار مهم است که تکنیکهای او در نقاشی دیده شود. برخی کارها و تکنیکها توسط او در سالهایی انجام شده که هیچکس دیگر با آنها آشنا نبوده. در نتیجه برخی ۱۰ -۱۵ سال بعد این کارها را تکرار کردند و بسیاری نمیدانند که این آثار و تکنیکها نخستینبار توسط صادق تیرافکن انجام شده است.
صادق تیرافکن هنرمندی جستوجوگر بود. او در آثارش ما را به فرهنگ و هنر ایران ارجاع میدهد با این قصد که پیشینه و خاستگاه تاریخی و فرهنگیمان را یادآوری کند. او برای مثال در یکی از مجموعههایش، شخصیتهای آثارش را به ویرانههای تختجمشید و معبد چغازنبیل برد و از آنها عکاسی کرد. صحنهپردازی و چیدمان عناصر بصری صحنه جزو مشخصههای بارز کارهای تیرافکن بود.
شبنم سیفی: (رادیو زمانه)
خصلت نمایشی در کارهای تیرافکن بارز و برجسته است. بسیاری از آدمها در عکسهای او گویا شخصیتهای یک نمایش هستند که رو به سوی دوربین ژست گرفتهاند. در گام بعدی او شخصیتهای آثارش را با نمادها و عناصر هنر و فرهنگ ایرانی ترکیب میکند. این دغدغه نشان دادن هویتهای چندگانه ایرانی تا آخرین کارهایش نیز با او ماند.
صادق تیرافکن جزو هنرمندانی بود که در سالهای دهه ۱۳۷۰ راههای تازهای برای نشان دادن بدن انسان یافتند.
شبنم سیفی:
بدنهای مردانه نیمهلخت سهم مهمی در آثار او دارند. چه آنجا که به سراغ زورخانه میرود و چه آنجایی که خالکوبیها و نقش و نگارهای بدن را در عکسهایش به نمایش میگذارد. بدنهای تیرافکن در بسیاری از آثارش وجه اروتیک نیز پیدا میکنند، حتی آنجا که این بدنها با خون و چاقو نیز آمیخته میشوند. بدنهای درهم تنیده مردانی که با هم کشتی میگیرند، یا پیچ و تاب عضلات مردانه که با انحناهای خطاطی فارسی درهم آمیخته شدهاند، همگی درونمایهای اروتیک دارند.
سفر مردان تیرافکن از تختجمشید و با پارچهای روی صورت آغاز میشود و به حجلهها و زورخانههای تهران میرسد.
محمدحسن حامدی (مدیر نشر پیکره):
علاقهمندان میتوانند [در خانه هنرمندان] مجموعهای از آثار صادق تیرافکن را به صورت گزیده ببینند. این اتفاق خوبیست. خود من آثار تیرافکن را که با ترکیب پارچه انجام داده، به این کاملی تا کنون ندیده بودم و برایم بسیار جالب بود. اصولا دیدن روند کاری یک عکاس، آن هم عکاسی که نگاه اجتماعی دارد و به دیدگاههای مفهومی رسیده، برای شخص من بسیار قابل تأمل است.
برخی از آثار صادق تیرافکن، هنرمند فقید ایرانی
[metaslider id=224022]
صادق تیرافکن بعد از چند سال مبارزه با سرطان در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ در تورنتوی کانادا درگذشت. او در سال ۱۳۴۴ در کربلا از پدر و مادری ایرانی زاده شد و سپس همراه خانوادهاش به ایران بازگشت. تیرافکن دهها نمایشگاه انفرادی و جمعی در ایران و کشورهای مختلف برگزار کرده بود. بسیاری از آثار او هماینک در موزهها و گالریهای مختلف دنیا نگهداری میشوند. موزه هنرهای معاصر تهران، موزه بریتانیا در لندن، خانه اروپایی عکاسی در پاریس، موزه بروکلین در نیویورک، موزه برایتون در بریتانیا و همچنین موزه لسآنجلس جزو مؤسساتی هستند که برخی از آثار او را در اختیار دارند. او همچنین در بسیاری از کشورهای جهان از جمله قطر، آلمان، سوییس، بلژیک، استرالیا، آمریکا، فرانسه و روسیه نمایشگاه برگزار کرده بود. از نخستین نمایشگاههایی که او در ابتدای کار حرفهای خود برگزار کرد میتوان به نمایشگاه سال ۱۹۸۹ در گالری منصوره حسینی در تهران اشاره کرد. در بهمن ماه سال ۱۳۹۱ نیز او مجموعهای از کارهای دوران دانشجویی خود را در نمایشگاهی با نام «گامهای اولیه» در گالری هما در تهران به نمایش گذاشت.