رؤسای جمهوری آمريکا و کوبا شنبه، ۱۲ آوریل ۲۰۱۵، در بالاترين سطح گفتوگوهای دو کشور طی ۶۰ سال گذشته، ديدار و مذاکره کردند.
اوباما درباره اين جلسه خصوصی که به عنوان ديداری «تاريخی» توصيف میشود، گفت که اگرچه آمريکا فشار بر کوبا در زمينه دموکراسی و حقوق بشر را ادامه خواهد داد اما دو کشور میتوانند به خصومت ناشی از دوران جنگ سرد پايان دهند.
رئيسجمهوری آمريکا در پاناما گفته: «اکنون ما در موقعيتی هستيم که در مسير آينده حرکت کنيم.»
اوباما درباره اين ديدار گفته: «با وجود اينکه ما درباره چگونگی سازمان دادن يک جامعه دو نظر کاملاً متفاوت داريم، اما من خيلی مستقيم با او در اين مورد صحبت کردم که ما نبايد گفتوگو درباره دموکراسی و حقوق بشر و آزادی تجمع و مطبوعات متوقف کنيم.»
دسامبر گذشته آمريکا و کوبا بر سر عادیسازی روابطشان و بر قراری روابط ديپلماتيک خود توافق کردند. آمريکا روابط خود با کوبا را از سال ۱۹۶۱ قطع کرده بود.
در آن زمان اوباما خبر داد که قصد دارد سياست آمريکا برای ايجاد تغييرات اساسی در اين جزيره از طريق تحريم اقتصادی و رابطه خصمانه را تغيير دهد و چيزی جديد را بيازمايد.
از آن زمان به بعد او برخی محدوديتها برای سفر و تجارت با کوبا را کاهش داد.
ديدار کاسترو و اوباما ۸۰ دقيقه طول کشيد. طی اين جلسه دو رهبر، در اتاق کنفرانس کوچکی، بر روی صندلیهای چوبی کنار يکديگر نشسته بودند.
هر دو آنها کت و شلوار رسمی مشکی به تن داشتند. آنها پيش از آغاز جلسه و حين اظهارات کوتاهی که به خبرنگاران داشتند با لبخند و تکان دادن سر، يکديگر را همراهی میکردند.
کاسترو نيز در اين ديدار تأکيد کرده که به عادیسازی روابط با آمريکا ادامه خواهد داد و با گشودگی نسبت به همه مسائل از جمله حقوقبشر و ديگر موضوعات صحبت میکند.
با اين حال او گفته ما میخواهيم درباره همهچيز صحبت کنيم، اما ما احتياج داريم که صبور باشيم، خيلی صبور. برسر بعضی چيزها موافقيم و بر سر بعضی چيزها مخالف».
رائول کاسترو ۸۳ ساله، سال ۲۰۰۸ جانشين فيدل کاسترو، برادر بيمارش شد که برای ۵۰ سال اداره کوبا بر عهده داشت.