شبهنظامیان شیعه به کمک نیروهای ارتش یمن که علیه رئیس جمهور این کشور، عبد ربه منصور هادی، کودتا کردهاند، به مناطق جنوبی این کشور نفوذ کرده و اکنون به ۲۰ کیلومتری شهر عدن رسیدهاند. شبهنظامیان شیعه پیش از این قدرت خود را در شمال یمن و پایتخت این کشور تثبیت کرده بودند.
نیروهای شبهنظامی حوثی با حمایت واحدهای ارتش یمن که به علی عبدالله صالح، رئیس جمهور پیشین این کشور نزدیکاند، عصر ۲۵ مارس / ۵ فروردین حملات هوایی خود را به شهر عدن افزایش دادند و اکنون نیروهای زمینی آنها آماده تصرف شهر بندری عدن هستند.
شهر عدن از یک ماه پیش پایگاه عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهور یمن است که پس از کودتای حوثیها از صنعا به عدن گریخته است. در پی حملات هوایی نیروهای طرفدار علی عبدالله صالح که به حوثیها نزدیکاند، منصور هادی منزل خود در عدن را ترک کرده، اما مشخص نیست که به کجا رفته است.
در روز ۱۹ مارس/ ۲۸ اسفندماه نیز نیروهای نزدیک به حوثیها و علی عبدالله صالح به قرارگاه منصور هادی در عدن حمله هوایی کردند که در نتیجه این حمله منصور هادی این قرارگاه را ترک کرد و به مکانی امن گریخت. این بار اما به نظر میرسد که شیعیان حوثی در راه تصرف بندر عدن هستند.
آنها صبح روز چهارشنبه ۵ فروردین پایگاه هوایی «العند» در نزدیکی عدن را تصرف کردند. این پایگاه پیش از این از فرودگاههای مورد استفاده نیروهای آمریکایی برای حمله پهبادهای این کشور به نیروهای القاعده در یمن بود.
کنترل پایگاه هوایی العند، حوثیها را مجهز به نیروی نظامی هوایی کرده است که به وسیله آن در تمام روز چهارشنبه به قرارگاه ریاست جمهوری منصور هادی در عدن حملات هوایی کردهاند.
پس از گرفتن پایگاه هوایی العند، حوثیها و متحدان نظامیشان با خودروهای زرهی سنگین به ۲۰ کیلومتری شهر عدن پیشروی کردهاند. فرودگاه عدن اکنون تعطیل است و تمام پروازها لغو شدهاند.
عبد ربه منصور هادی، پیش از اینکه قرارگاهش در عدن را ترک کند به شورای امنیت سازمان ملل پیام داده و درخواست کمک کرده بود. شورای امنیت سازمان ملل، روز دوشنبه سوم فروردینماه جلسه اضطراری برای رسیدگی به بحران یمن تشکل داده بود اما هنوز مشخص نیست که آیا شورای امنیت در جنگ داخلی یمن درگیر خواهد شد یا نه.
بیشتر بخوانید: رئیسجمهور یمن خواهان کمک برای جلوگیری از پیشروی شیعیان حوثی شد
یمن در حالی بهسوی یک جنگ داخلی پیش میرود که منصور هادی، علی عبدالله صالح را متهم کرده که به کمک ایران نیروهای حوثی را برای برکناری دولت او تقویت کرده است.
منصور هادی میگوید این نیروها توطئهای را پیش میبرد که هدف از آن به هم زدن توافق سال ۲۰۱۱ است؛ توافقی که بر اساس آن با پشتیبانی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به حکومت ۳۳ ساله علی عبدالله صالح پایان داده شد. منصور هادی خود از سال ۲۰۱۲ عهدهدار ریاست جمهوری یمن شده است.
منصور هادی و علی عبدالله صالح هر دو رئیسجمهور یمن بودهاند. اکنون قدرت میان نیروهای نزدیک به این دو نفر در دو شهر عدن و صنعا تقسیم شده و همین مسأله موجب جنگ داخلی شده است.
از سوی دیگر جنگ داخلی یمن میدان بازی قدرت عربستان با ایران شده است. ریاض هم ایران را متهم کرده که با تحریک اختلافات فرقهای از طریق حمایت خود از حوثیها قصد دارد قدرت خود را در یمن تثبیت کند.
کشورهای سنی عرب کودتای شبهنظامیان حوثی را محکوم کردهاند و این کودتا را مداخله نظامی ایران در خاک یمن میدانند.
مقامات آمریکایی نیز از دولت منصور هادی حمایت کردهاند و میگویند عربستان سعودی در حال فرستادن تجهیزات نظامی سنگین از جمله یگان توپخانه تانکهای این کشور به منطقه مرز عربستان با یمن است.
منابع نظامی عربستان گفتهاند که این یک تاکتیک کاملاً دفاعی است و این کشور قصد ندارد وارد خاک یمن شود.
بیشتر بخوانید:
۵۲ مجروح حوادث یمن برای مداوا به ایران منتقل شدند
تصرف یک شهر استراتژیک در یمن توسط حوثیهای مورد حمایت ایران