لایحه بودجه ۸۲۴ هزار میلیارد تومانی سال ۱۳۹۴ در حالی تصویب شد که بحث بر سر قیمت نفت و نسبت لایحه با «اقتصاد مقاومتی» همچنان ادامه دارد.

Budjet

در دومین جلسه رسیدگی به لایحه بودجه سال ۹۴، کلیات آن با ۱۵۲ رای موافق، ۴۳ رای مخالف ۱۳ رای ممتنع به تصویب رسید.

نخستین جلسه، پیش از ظهر یکشنبه ۲۶ بهمن تشکیل شده بود. خبرگزاری «تسنیم» نوشت در زمان آغاز دومین جلسه، تنها ۱۶۵ نماینده در مجلس حضور داشتند که مانع رسمیت یافتن جلسه بود.

ویژگی بودجه ۹۴ در وابستگی حداقلی آن به درآمد نفت است. برای نخستین مرتبه، یک سوم بودجه و منابع آن به درآمدهای نفتی متکی است. دولت روحانی این وضعیت را یک نقطه قوت بزرگ و فرصتی برای اقتصاد متکی بر درآمدهای صادراتی‌، کشاورزی، مالیاتی و تولیدی می‌خواند.

در عین حال، برآورد همان یک سوم منابع بودجه از ممر درآمد نفتی، محل بحث بوده است. پیش‌نویس این لایحه با نفت ۷۲ دلاری بسته شد اما در فاصله تدوین و ارائه آن به مجلس، قیمت نفت به شدت تنزل کرد.

علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد ایران‌، پیش‌تر تاکید کرده که بودجه سال ۹۴ ایران با پیش‌بینی محتاطانه قیمت نفت و با احتساب بدترین گزینه بسته شده تا در صورت نوسان‌های نفتی، مشکلی ایجاد نشود.

با وجود کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی در بودجه ۹۴، دولت روحانی با تهدید کسری بودجه جدی روبروست. کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در اواخر آذر از دولت خواسته بود قیمت نفت در بودجه ۹۴ را ۶۰ دلار محاسبه کند و با افزایش مالیات و فروش اوراق مشارکت، کسری درآمدهای نفتی را جبران کند.

دولت ایران می‌تواند برای متوازن کردن دریافتی‌ها و پرداختی‌های خود، بودجه اعتبارات عمرانی را کاهش دهد، در پرداخت یارانه‌ها تجدیدنظر کند و یا قیمت حامل‌های انرژی را افزایش دهد. اما هر یک از این گام‌ها، می‌توانند به نوبه خود تورم را دامن بزنند.

الیاس نادران، نماینده اصولگرای تهران، یکشنبه ۲۶ بهمن در مخالفت با لایحه بودجه گفت: «هیچ نسبتی بین بودجه ۹۴ و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی وجود ندارد.»

بهای نفت در هفته‌های گذشته به بشکه‌ای ۴۰ دلار رسیده و این در حالی است که ایران در ماه‌های نخست سال جاری‌، نفت را بشکه‌ای ۱۵۰ دلار نیز می‌فروخت.

جزییات لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ قرار است تا دهم اسفند بررسی و تصویب شود. قانون بودجه ۲۵ اسفند به دولت ابلاغ خواهد شد.