Opinion-small2

رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی در بیش از ۶۰ کشور مأموریت یافته‌اند که محورهای پیام علی خامنه‌ای، رهبر نظام اسلامی به جوانان در اروپا و آمریکای شمالی را «تبیین» کنند.

علی خامنه‌ای، روز اول بهمن ماه و در واکنشی دیرهنگام به حوادث تروریستی پاریس، در نامه‌ای سرگشاده که مخاطبانش جوانان در اروپا و آمریکای شمالی خوانده شده‌اند، آنان را به شناخت اسلام ناب محمدی، قرآن و شخصیت پیامبر اسلام فراخواند و اقدامات تروریستی را ساخته و پرداخته دولتمردان غربی معرفی کرد که به گفته او در پی گسترش موج اسلام‌هراسی هستند.

احمدی‌نژاد، خامنه‌ای و خاتمی: رقابت بر سر «تمدن‌سازی» در جهان
احمدی‌نژاد، خامنه‌ای و خاتمی: رقابت بر سر «تمدن‌سازی» در جهان

در پی انتشار این نامه، اکنون سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، از مجموعه‌های زیر نظر رهبر نظام اسلامی، تبیین این نامه را در صدر مأموریت‌های خارج از کشور خود قرار داده است.

وظیفه قانونی و تعیین شده ۸۰ نمایندگی و رایزنی فرهنگی در بیش از ۶۰ کشور جهان، معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی- اسلامی از طریق ارتباطات گسترده با محافل فرهنگی و علمی دولتی و غیردولتی، سازمان‌‌های مردم‌‌نهاد، دانشگاه‌‌ها و مراکز تحقیقی پژوهشی، مجامع فرهنگی و هنری و شخصیت‌‌های دینی، علمی و فرهنگی اثرگذار عنوان شده است.

بیشتر بخوانید:تبلیغات برای «نامه رهبر»

عملکرد رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی در خارج از کشور، که از نگاه ناظران ضعیف و حتی در اغلب موارد منفی ارزیابی شود، بیش از آنکه بر معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی، چه میراث گذشته و چه نمونه‌های امروزین آن استوار باشد، جنبه غالباً دینی دارد و بر فعالیت در مساجد و مراکز اسلامی متمرکز است.

با این حال، مشخص نیست که تبیین یک نامه، که مخاطبانی کلی و نامشخص دارد و حدود یک هفته پس از انتشار نیز کوچک‌ترین بازتابی در جوامع مخاطب نویسنده نامه نداشته، چگونه و بر چه اساس قانونی می‌تواند و باید در مأموریت‌های رایزنی‌های فرهنگی یک کشور قرار گیرد.

گویی همه از یک طایفه‌اند

نامه‌ای برای تو: کمپین تبلیغاتی «رهبر»
نامه‌ای برای تو: کمپین تبلیغاتی «رهبر»

البته این رویه تنها محدود به نظام اسلامی نیست و می‌توان برای آن نمونه‌های مشابهی در تاریخ معاصر یافت. حکومت‌های مختلف توتالیتر با ایدئولوژی‌های متفاوت از راست افراطی گرفته تا کمونیستی، جملگی در مشابه انگاشتن حاکم وقت با تمامیت یک نظام سیاسی و حتی یک کشور، و در مواردی در قلمرویی به مراتب فرا‌تر از مرزهای سرزمینی، یکسان عمل کرده‌اند.

از نمونه اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی سابق به عنوان یک ابرقدرت گرفته تا کشوری کوچک مانند آلبانی، و از آلمان هیتلری گرفته تا اتیوپی دوران هایله سلاسی، رهبران این کشور‌ها، به طور اعلام شده یا ناشده خود را متفاوت از رهبران زمینی دیگر دانسته‌اند و مخاطبانش را نه فقط شهروندان کشور خود، بلکه نوع بشر در معنای عامش پنداشته‌اند.

در این دستگاه ایدئولوژیک- سیاسی، رهبر مافوق هر کس و هر چیز است.‌ گاه مثل تجربه اتیوپی، رهبر به صراحت تجسم خداوند بر روی زمین قلمداد می‌شود و دین و آیین ویژه خود را دارد و‌ گاه، گرچه در ستایش‌ها از رهبر و یا تبیین جایگاه حقوقی و قانونی او ادبیاتی متفاوت به کار گرفته می‌شود و این صراحت دیده نمی‌شود،‌‌ همان میزان از قدرت، اختیارات، حقانیت و ویژگی‌های منحصر به فرد برای شخص رهبر در نظر گرفته می‌شود.

طبیعی است که رهبر و پیروانش، ناگزیرند فارغ بمانند از آنکه دیگران چه می‌پندارند و چه واکنشی نشان می‌دهند.

بر چنین بستری است که پیروان با هر حرف و کلام و نوشته رهبر، همچون متنی مقدس برخورد می‌کنند که باید به دیگران ابلاغ و برای آنان تفسیر شود.

در نظام اسلامی حاکم بر ایران نیز، همین رویکرد وجود دارد، با این تفاوت که بسیاری از آن نظام‌های سیاسی دیگر وجود خارجی ندارند و به تاریخ پیوسته‌اند.

در نظام اسلامی، علی خامنه‌ای، فقط رهبر سیاسی و یا حتی مذهبی ایران، حتی به شکل ولی مطلق نیست. او «ولی امر مسلمین جهان» است؛ فارغ از آنکه مسلمین جهان، با آن همه تنوع و گوناگونی در مذاهبشان، تا چه اندازه ولایت او را پذیرفته باشند.

ایستادن در چنین جایگاهی است که موجب می‌شود علی خامنه‌ای، از موضعی مافوق مواضع سیاسی و عرفی موجود، شهروندان دیگر کشور‌ها را مخاطب قرار دهد و آنان را بخشی از امتی در شمار آورد که او بر آنان ولایت مطلق دارد.

همین ذهنیت و دستگاه فکری و قدرت است که موجب می‌شود او فکر کند می‌تواند و مهم‌تر از آن، باید در میانه اوج‌گیری «بهار عربی» در نماز جمعه تهران خطبه به عربی بخواند و یا جوانان در اروپا و آمریکای شمالی را به راه راست فراخواند.

سلف او، روح الله خمینی، زمانی که به میخاییل گورباچف، آخرین رهبر شوروی سابق نامه نوشت، به سنت نامه‌نگاری پیامبر اسلام به امپراتور‌ها وشاهان وقت وفادار‌تر بود، اما روش و منش علی خامنه‌ای به دیکتاتورهای معاصر بسیار شبیه‌تر است.

تکرار کمیک یک تراژدی

نامه‌ای برای تو: کمپین تبلیغاتی «رهبر»
نامه‌ای برای تو: کمپین تبلیغاتی «رهبر»

فارغ از آنکه چنین پیام‌ها و نامه‌هایی جز در میان پیروانی در کشورهای دیگر، مثلاً حزب الله در لبنان، اصولاً مخاطبی نمی‌یابند و یا اساساً مهم تلقی نمی‌شوند، به نظر می‌رسد که این وضعیت در نظام اسلامی، به دلیل تکرار، شدت و نیز ناهمزمان بودن با روح زمانه، صبغه‌ای کمیک نیز پیدا کرده است.

اگر مثلاً در شوروی، استالین و در آلمان هیتلر و در آلبانی انور خوجه و در چین مائو و در اتیوپی هایله سلاسی در مقام تفسیر جهان و ارشاد آدمیان بودند، در ایران، اکنون علی خامنه‌ای به تنهایی این تریبون را نیز در اختیار ندارد و مطلق بودن قدرتش درست از بیرون بیت و دفترش انکار می‌شود.

در ایران، مراجع تقلیدی هستند که به رغم سکوت و فرمانبرداری اجباری ناشی از فشارهای امنیتی، نظامی و مالی خود را برای ارشاد بشریت به مراتب صالح‌تر از علی خامنه‌ای می‌دانند و هرگاه که مجالی پیدا شود، فرصت را برای صدور پیامی جهانی از دست نمی‌دهند.

اما به چالش کشیدن ولایت مطلقه و حق انحصاری رهبر نظام برای ارشاد جهانیان حتی به همین جا محدود نمی‌شود. به عنوان نمونه، در دوران رهبری علی خامنه‌ای، رؤسای جمهوری همواره رقیبی سرسخت برای او در این عرصه بودند.

محمد خاتمی، با تز گفت‌و‌گوی تمدن‌ها، گوی سبقت را از رهبر نظام چنان ربود که دریافتن خشم و ناشکیبی ولی امر مسلمین جهان چندان دشوار نبود؛ به ویژه آنکه جنس حرف‌های این دو و واژگانشان کاملاً بر هم منطبق نبودند.

اما علی خامنه‌ای، حتی رقیبی سرسخت‌تر را در پیش رو داشت که از قضا خودش او را از آستین بیرون کشیده بود: محمود احمدی‌نژاد با عطش پایان‌ناپذیرش برای مدیریت کردن جهان، اصولاً جای چندانی برای رهبر نظام اسلامی باقی نگذاشته بود و در عمل، مقام سخنرانی و ارشاد و موعظه جهانیان و ارایه راه حل‌های یگانه و مشکل‌گشا را از آن خود کرده بود.

محمد خاتمی کمتر و محمود احمدی‌نژاد بیشتر، حتی امروز نیز که دیگر رییس جمهوری نیستند، نمی‌خواهند این مقام را واگذار کنند.

چند روز پیش از آنکه علی خامنه‌ای به جوانان در اروپا و آمریکای شمالی نامه‌ای بنگارد که تنها نمود و کاربردش تبلیغات در عرصه داخلی و ایجاد اشتغال در رایزنی‌های فرهنگی نظام در خارج از کشور بوده، محمد خاتمی، نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد و محمود احمدی‌نژاد نامه‌ای به پاپ نوشته بودند و در آن به تفصیل، درد و درمان را همزمان شرح داده بودند.

محمود احمدی‌نژاد، در این کار چنان استقامتی نشان داد که حتی پس از انتشار نامه علی خامنه‌ای به جوانان آن هم فقط در اروپا و آمریکای شمالی، در نامه دیگری، نکاتی را با «ملت‌ها» در میان نهاد و از همه «دانشگاهیان، متفکران و اندیشمندان، هنرمندان، اهالی قلم و همه آزادی خواهان و عدالت‌طلبان» خواست در جهت «تبیین طراحی‌های تفرقه‌انگیز و سلطه‌طلبانه دشمنان بشریت، به پا خیزند» و «ملت‌ها در تمام عالم در آسیا، اروپا، اقیانوسیه، آفریقا و آمریکا، بیش از پیش در جهت همبستگی و اتحاد و برای استقرار عدالت و دوستی تلاش و حرکت نمایند.»

تنوری که فقط نان بعضی‌ها را گرم می‌کند

به این ترتیب، اگر در نظام‌های سیاسی که از آن‌ها نام برده شد، رهبر در مقام متکلم وحده سخن می‌گفت و دیگران فقط اجازه تکرار و تبلیغ و ترویج و تفسیر سخنان او را داشتند، در ایران، علی خامنه‌ای حتی در چارچوب نظام اسلامی خود هم چنین قدرت و جایگاه بلامنازعی ندارد و طرفه آنکه، همه این خطیبان همزمان چنین نشان می‌دهند که حرف و سخنشان غلغله در عالم انگیخته و طرحی نو در انداخته است.

این تنور، البته برای آنکه روشن بماند و به هر کس به اندازه سهم و قدرش نانی برساند، سوخت ویژه خود را می‌خواهد: رهبر، و در مورد نظام اسلامی، فرد دیگری که از موقعیت سیاسی و اقتصادی لازم برخوردار باشد، پیام جهانی‌اش را صادر می‌کند، ماشین تبلیغات راه می‌افتاد، بلندگو‌ها روشن می‌شود و بعد پیروان و کارمندان بسیج می‌شوند و هنوز روزی و ساعتی نگذشته، با خبرهای خوش باز می‌گردند و گزارش می‌دهند که «آسوده خاطر باشید»، کار تمام و کمال انجام گرفت.

بی‌دلیل نیست که تنها دو سه روز پس از انتشار نامه علی خامنه‌ای، آیت‌ الله رضا رمضانی، رئیس اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ‌‌های شیعه با استقبال از نامه علی خامنه‌ای، به او می‌نویسد: «مرقومه پر مهر حضرتعالی خطاب به جوانان اروپایی و آمریکای شمالی به مصداق “کلمه طیّبه” که از درایت حکیمانه، دغدغه‌های فراملی و بصیرت جهانی آن رهبر فرزانه در خصوص مسائل بین‌المللی حکایت داشت، حسب اطلاعات میدانی، با استقبال وسیع مسلمان منطقه مواجه شد و موجب روشنی چشم‌‌ها و شفای دل‌ها گشت.»

آمیزه‌ای از تمرکز قدرت، پاسخگو نبودن، توهم، چشم بستن بر واقعیات، درک نکردن موقعیت و توان خود و دیگری، تملق و چاپلوسی و دروغ و… لازم است تا چنین دستگاهی بتواند همچنان به کارش ادامه دهد.

بیشتر بخوانید:کاش خامنه‌ای به جوانان اروپایی و آمریکایی پیام نمی‌داد