فاضلاب و پساب سمی یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی ایران دهههاست که وارد تالاب انزلی و رودخانههای گیلان میشود. شهر صنعتی رشت که در سال ۱۳۵۳ تاسیس شده است، با گذشت بیش از ۴۰ سال هنوز به سیستم دفع فاضلاب مجهز نیست.
به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گیلان، رودخانههای زرجوب، گوهر رود، تالاب انزلی و دریای خزر به شدت با فاضلاب صنعتی این منطقه آلوده شدهاند. با توجه به اینکه فاضلاب شهر صنعتی رشت دارای فلزات سنگین بالا است، میتواند تأثیرات مخربی روی آبزیان بگذارد و در نهایت موجب مسمومیت غذایی انسانها شود.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدرضا برجی روز دوشنبه ۶ بهمن در بازدید از شهرک صنعتی حسنرود گفت تمام راهها شامل مذاکره و جلسه امتحان شدهاند و مدیران شهر صنعتی رشت پیش از این نسبت به رفع آلودگی و احداث تصفیهخانه تعهد داده بودند.
این شهر صنعتی در فاصله ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر رشت قرار دارد. شهر صنعتی رشت طبق مصوبات اولیه در وسعتی به میزان ۲۲۸۸ هکتار طراحی و ۵۲۰ هکتار آن آمادهسازی و بخش عمدهای از آن به واحدهای صنعتی واگذار شده است. هماکنون حدود ۲۸۰ واحد صنعتی در شهر صنعتی رشت مشغول فعالیتاند.
در آذرماه سال ۱۳۹۳ شرکت آب منطقهای گیلان پس از نمونهبرداری از آب رودخانه زرجوب اعلام کرد این رودخانه به دلیل ورود انواع فاضلابهای شهری و صنعتی و همچنین زهآبهای کشاورزی یکی از رودخانههای آلوده کشور است. رودخانههای گوهررود و زرجوب پس از عبور از محدوده شهر رشت در منطقه کماکل با پیوستن به همدیگر رودخانه پیربازار را تشکیل میدهند و رودخانه پیربازار با حرکت به طرف تالاب انزلی به دریای خزر میریزد.
مطالعاتی که در دهه ۸۰ خورشیدی توسط «واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی» در مورد مدیریت پسماندها در شهر صنعتی رشت انجام شده بود نشان داد در مجموع، واحدهای صنعتی مورد مطالعه در شهر صنعتي رشت سالانه ۳۹۰۳/۸ تن پسماند صنعتی و ۲۱۷/۲ تن پسماند شبهخانگی توليد میکنند. گروههای صنايع کانی فلزی و غيرفلزی به ترتيب با ۲۶/۸۰ درصد و ۲۰/۷۲ درصد بيشترين ميزان پسماندهای صنعتی و گروه های صنايع فلزی با ۱۹ درصد و نساجی با ۱۵/۲۳ درصد نيز بيشترين ميزان پسماندهای شبهخانگی را در سال توليد میکنند.
این مطالعه همچنین نشان داده بود فاضلاب حاصل از فعالیت این واحدهای صنعتی به داخل رودخانه سیاهرود تخلیه میشود. برای جمعآوری و حمل و نقل مواد جامد زائد یک دستگاه کامیون بنز و یک سرویس نیسان نیز برای جمعآوری پسماندهای شبهخانگی در شهر صنعتی رشت فعالیت میکرد.
سیستم دفع فاضلاب در شهرهای صنعتی گیلان
به جز شهر صنعتی رشت، هفت شهرک صنعتی دیگر در سطح استان گیلان فعال هستند که برخلاف این شهر بزرگ صنعتی اقدام به راهاندازی سیتم دفع فعلاب کردهاند. با اینحال، به گفته سازمان حفاظت محیط زیست، در این هفت شهرک صنعتی نیز تنها حدود ۵۰ درصد از واحدهای صنعتی تحت پوشش شبکههای جمعآوری و دفع پساب و فاضلاب هستند.
در میان شهرهای صنعتی استان گیلان، شهر صنعتی حسن رود وضعیت به مراتب بهتری از سایر مناطق صنعتی دارد و از سال ۸۳ اقدام به ساخت تصفیهخانه نموده و اکنون اکثر واحدها به سیستم پیشتصفیه مجهزند.
استان گیلان به دلیل اقلیم خاص، رودخانههای منتهی به تالاب و دریا و بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی از حساسیت ویژه زیستمحیطی برخوردار است.
در همین زمینه
تکمیل طرحهای آب و فاضلاب نیازمند ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است
شیرابه زباله تالاب انزلی را پر کرده است