تنها چند روز پس از کشته شدن دو یوزپلنگ نایاب در تصادف با خودرو در جاده مشهد-سمنان، شامگاه سه‌شنبه ۹ دی ماه نیز یک پلنگ در جاده ترانزیت جنگل گلستان پس از برخورد با خودروهای عبوری کشته شد.

Leopard- Golestan National Park- December 2014-02
محیط‌بانان لاشه این پلنگ را در جنگل گلستان یافتند

این هشتمین پلنگی است که امسال در ایران کشته می‌شود. پلنگ نیز در فهرست جانوران در معرض انقراض قرار دارد.

بر اساس گزارش «دیده‌بان محیط زیست و حیات وحش ایران»، شامگاه ۹ دی ماه نیروهای یگان حفاظت محیط زیست هنگام گشت‌زنی در محدوده «چشمه جان لر»،  مقابل «پیچ سلیمان کشته» در جنگل گلستان با لاشه یک پلنگ مواجه شدند. بررسی ها نشان داد این پلنگ بر اثر برخورد با خودروهای عبوری به شدت از ناحیه پاهای عقب و زیر فک آسیب دیده است.

پلنگ پس از تصادف با خودرو با وجود آسیب‌دیدگی شدید هنوز زنده بوده و خود را تا فاصله حدود ۳۰۰ متری از جاده کشانده، اما به دلیل شدت جراحات تلف شده است.

بیشتر بخوانید: کشته شدن یک یوزپلنگ نایاب و توله‌اش در جاده مشهد-سمنان

این پلنگ ماده و سن آن سه سال تشخیص داده شده است. در حال حاضر لاشه آن برای بررسی های بیشتر کارشناسی به اداره کل حفاظت محیط زیست استان گلستان انتقال داده شد.

تصادفات جاده‌ای، عامل اصلی مرگ گوشتخواران بزرگ

بر اساس گزارش های سازمان حفاظت محیط زیست در کشور، حدود هفتاد درصد تلفات گوشتخواران در بین سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۳ مربوط به تلفات جاده ای بوده است.

Leopard- Golestan National Park- December 2014
این هشتمین پلنگ نایابی است که امسال کشته شده است

بر اساس این آمار ۲۷ درصد تلفات پلنگ ایرانی هم در همین بازه زمانی در جاده‌ها اتفاق افتاده که ۸۳ درصد آن فقط مربوط به جاده پارک ملی گلستان است.

سازمان محیط زیست خواهان شناسایی نقاط حادثه‌خیز در جاده‌های ایران و به کار بستن و راهکارهایی برای جلوگیری از تصادف حیوانات با وسایل نقلیه شده بود. ولی تاکنون هیچ اقدامی برای مصون نگاه‌داشتن جانوران بسیار کمیابی مانند پلنگ و یوژپلنگ از خطرات جاده‌هایی که از میان مناطق بکر و حفاظت شده عبور می‌کنند نشده است.

«مسیر جاده پارک ملی گلستان باید هرچه سریع‌تر تغییر کند»

عبور جاده از میان جنگل گلستان سال‌هاست که با مخالفت کارشناسان محیط زیست و حیات وحش رو به رو شده است. آن‌ها تاکنون بارها از دولت‌های مختلف خواسته‌اند این جاده را به دلیل مخاطراتی که برای جانداران و همچنین زیستگاه‌های طبیعی در بر دارد از پارک ملی گلستان خارج کنند.

عبور خودروها از این مسیر، تعداد آتش سوزی‌های جنگل گلستان را نیز افزایش داده است.

بیشتر بخوانید: چه کسی چشم بر آتش جنگل‌ها بسته، دولت یا مجلس؟

با وجود انواع مخاطراتی که این جاده به همراه دارد، تاکنون هنوز هیچ توفیقی در بستن آن به دست نیامده است.

در واکنش به کشته شدن این پلنگ نایاب در جاده عبوری از میان جنگل گلستان، مدیرکل دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست با بیان این‌که هرسال تعداد قابل توجهی از گونه‌های ارزشمند جانوری در این جاده تلف می‌شوند، تاکید کرد مسیر این جاده باید هرچه سریع‌تر تغییر پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری ایلنا، فرهنگ قصریانی با اشاره به اینکه تغییر مسیر عبور جاده آسیایی از میان پارک ملی گلستان چندین سال است که مقرر شده، گفت: اگر چنین اتفاقی رخ دهد، هم مشکل رفت و آمد روستاهای اطراف حل می‌شود و هم دیگر شاهد مصیبت‌هایی همچون از بین رفتن گونه‌های جانوری، سیل و انباشت پسماندهای مسافران در پارک ملی گلستان نخواهیم بود.

او درخواست کرد تا زمانی که این تغییر مسیر صورت نگرفته است، این جنگل باید به موانع کاهش سرعت، دوربین ثبت سرعت و دیگر علائم راهنمایی و رانندگی مجهز شود تا میزان خسارات ناشی از تصادفات گونه‌های جانوری در آن به حداقل برسد.

به گفته قصریانی با وجود اینکه تاکنون بارها در این زمینه با وزارت راه و شهرسازی صحبت شده، اما تاکنون این وزارتخانه به بهانه‌هایی همچون نبود اعتبار از انجام این کار طفره رفته است.