در پی مبادله ۳۷۰ اسیر درگیری‌های شرق اوکراین، پترو پوروشنکو از ۱۴۵ سرباز آزاد شده این کشور در فرودگاه نظامی کی‌یف استقبال کرد. قرار بود چند اسیر دیگر روز شنبه مبادله شوند.

ukraine

رئیس جمهور اوکراین روز شنبه ۲۷ دسامبر، به پیشواز سربازان مبادله شده این کشور، در فرودگاه نظامی کی‌یف رفت. پترو پوروشنکو با ابراز خوشحالی از پیوستن این افراد به خانواده‌های خود در سال نو، اظهار امیدواری کرد که سایر اسرا نیز به زودی مبادله و آزاد شوند.

روز جمعه ۲۶ دسامبر، بر اساس توافق شورشیان شرق اوکراین و دولت کی‌یف به جریان افتاد. روند تبادل، در جاده‌ای در مسیر کستیانتینیوکا در شمال دونتسک و با حضور نمایندگان سازمان همکاری و امنیت اروپا انجام شد. ۲۲۲ نفر از اسرای شورشی و ۱۴۶ سرباز اسیر اوکراینی آزاد شدند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از گزارشگر خود در محل نوشته است که اسیران مبادله شده، همگی لباس غیرنظامی بر تن داشتند و وسائل خود را در کیف‌های بزرگی به دست گرفته بودند.

روند تبادل اسیر بین طرفین، روز شنبه ۲۷ دسامبر به پایان می‌رسد. این اقدام جزء توافق‌های انجام گرفته در مذاکرات صلح مینسک بود و اینک تنها نتیجه عملی آن مذاکرات در چهار ماه قبل به شمار می‌رود.

در ماه سپتامبر قرار شد محدوده‌ بی‌طرفی به شعاع ۳۰ کیلومتری از کانون منازعه ایجاد شود اما این تصمیم هیچگاه عملی نشد. هم‌چنین قرار شده دولت کی‌یف، محدودیت‌های ارائه خدمات اجتماعی به ساکنان مناطق تحت کنترل شورشیان را بر دارد. پوروشنکو در ماه نوامبر دستور داد ادارات دولتی، مدارس‌، بیمارستان‌ها و بانک‌ها، در مناطق یادشده به کار خود خاتمه دهند.

پس از چهار ماه وقفه، شورشیان و دولت اوکراین روز چهارشنبه ۲۴ دسامبر برای اولین مرتبه با حضور نمایندگان سازمان همکاری و امنیت اروپا و یک هیات روسی، گفت‌وگوهای مستقیمی را در پایتخت روسیه سفید آغاز کردند.

ادامه مذاکرات برای روز جمعه ۲۶ دسامبر برنامه‌ریزی شده بود اما این برنامه لغو شد. اوکراین و کشورهای غربی، روسیه را متهم به حمایت از شورشیان جدایی‌خواه و دادن تسلیحات به آنها می‌کنند.

در کشمکش خونینی که بین شورشیان شرق اوکراین و دولت کی‌یف از ماه آوریل در گرفته، بیش از ۴۷۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

از ماه سپتامبر در شرق اوکراین آتش‌بس حاکم است، اما تنها روی کاغذ. بر پایه آمار سازمان ملل از آن زمان تاکنون نزدیک به یک‌هزار نفر در این منطقه کشته شده‌اند. نظم و قانون به‌هم ریخته و شکنجه و اعدام‌های دسته‌جمعی اجرا شده است.

کمیساریای عالی سازمان ملل اوایل دسامبر در بیانیه‌ای اعلام کرد که نظم و قانون در شرق اوکراین به‌طور کامل گسسته شده است و در دونتسک و لوگانسک که خود را جمهوری خلق نامیده‌اند، دو سیستم حکومتی به‌طور موازی توسعه می‌یابند.

در این گزارش آمده بود که غیر‌نظامیان در درگیری‌های روزمره به‌طور خودسرانه بازداشت می‌شوند تا در مبادلات زندانی‌ها از آن‌ها به‌عنوان گروگان استفاده کنند.