آيت‌الله صادق لاريجانی، رئیس قوه قضائیه ایران پيش‌نويس قطعنامه‌ جدید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را مورد انتقاد قرار داد و از اعدام افراد زير ۱۸ سال دفاع کرد.

صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران: اعدام کودکان زير ۱۸ سال دروغ محض است.
صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران: اعدام کودکان زير ۱۸ سال دروغ محض است.

صادق لاريجانی در جلسه چهارشنبه، ۲۱ آبان‌ماه با مسئولان بلندپایه قضائی، پيش‌نويس قطعنامه جدید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران را که از سوی کانادا به کميته حقوق بشر سازمان ملل ارائه شده، تکرار گزارش‌های چندی پيش بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل و احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، دانست و مدعی شد که ایران به این گزارش‌ها به‌شکل «مستدل» پاسخ داده است.

اعدام کودکان زير ۱۸ سال؛ «دروغ محض»

وی در این‌باره به دو مورد اعدام کودکان زير ۱۸ سال و محدودیت زنان اشاره کرد و گفت: «اعدام کودکان زير ۱۸ سال دروغ محض است؛ اما ما دليلی نداريم وقتی شخص ۱۷/۵ ساله جنايتی مرتکب می‌شود و اکنون به ۲۵ سالگی رسيده است حق اوليای دم برای قصاص را ناديده بگيريم.»

احمد شهید مهرماه سال جاری در ششمین گزارش‌ خود اعلام کرد که بین ژوئیه ۲۰۱۳ تا ژوئن ۲۰۱۴ دست‌کم ۸۵۲ نفر در ایران اعدام شده‌اند. وی همچنین گفت در سال ۲۰۱۴ هشت نوجوان که سن آن‌ها کمتر از ۱۸ سال بوده است اعدام شده‌اند.

دبیرکل سازمان ملل نیز در گزارشی که شهریورماه سال جاری منتشر شد، نگرانی شدید خود را نسبت به افزایش اعدام‌ها در ایران ابراز کرده بود.

سال‌هاست که اعدام کودکان در ایران محل نزاع فعالان حقوق کودک و دستگاه قضائی ایران است.

فعالان حقوق کودک با استناد به پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون جهانی حقوق کودک، خواستار آن هستند که جمهوری اسلامی به اعدام کودکان پایان دهد. با این وجود دستگاه قضائی ایران با توسل به آن‌چه قانون شرع اسلام می‌نامد، ادعا دارد که در ایران هیچ کودکی اعدام نمی‌شود. آن‌ها نوجوانان محکوم به اعدام را تا ۱۸ سالگی در زندان نگه می‌دارند و بعد از آن حکم اعدامشان را با تصمیم اولیای دم، اجرا می‌کنند.

صادق لاريجانی در سخنان امروز خود افزود: «جای سئوال دارد مدعيان غربی حقوق بشر که برای يک جانی ۱۷/۵ ساله دل می‌سوزانند اما برای کودکان چندماهه غزه دلشان نمی‌سوزد.»

«مگر محدوديتی در مورد زنان وجود دارد؟»

رئیس قوه قضائیه ایران همچنین به يکی از بندهای پيش‌نويس قطعنامه‌ جدید درباره وضعیت حقوق بشر در ایران اشاره کرد و گفت: «از ما خواسته شده است محدوديت‌های زن‌ها در دانشگاه‌ها و تصدی مناصب را برداريم که بايد پرسيد مگر محدوديتی در اين زمينه وجود دارد؟»

وی افزود: «اکنون بانوان در عرصه تحصيل و تدريس، همچنين در دولت، مجلس و قوه قضائيه حضور دارند.»

رئیس قوه قضائیه ایران در حالی این سخنان را بیان می‌کند که هیچ زنی در ایران جزو «رجل سیاسی» محسوب نمی‌شود و به همین دلیل بنا به تشخیص شورای نگهبان حق کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد. همچنین نقش زنان در دولت و نهادهای دولتی همچنان بسیار محدود است و بسیاری از دختران به دلیل سهمیه‌بندی جنسیتی و قوانین مربوط به پذیرش بومی‌سازی در سال‌های اخیر از حق تحصیل بازمانده‌اند.

در نشست مسئولان بلندپایه قضائی، محمدجواد لاريجانی دبير ستاد حقوق بشر قوه قضائيه نیز در گزارشی سفر هيأت جمهوری اسلامی به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو را «موفقیت‌آمیز» توصیف کرد و گفت این هیأت «به تمامی اتهامات و شبهات مطرح شده عليه ايران» پاسخ گفته است.

بررسی ادواری جهانی وضعیت حقوق بشر ایران، روز ۳۱ اکتبر سال جاری، در مقر شورای حقوق بشر در شهر ژنو برگزار شد که جمهوری اسلامی ایران در نهایت تصمیم‌گیری پیرامون پذیرش یا عدم پذیرش پیشنهادهای ۱۰۸ کشور را به تعویق انداخت. این کشورها ۲۹۰ توصیه برای بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران ارائه دادند.