غنچه قوامی، شهروند ايرانی – بريتانيايی که تا پيش از اين در زندان اوين در حبس بود، به زندان قرچک (زندان شهر ری) که به‌گفته منابع خبری ايران، محل نگهداری «مجرمان خطرناک» است، منتقل شده است.

غنچه قوامی
غنچه قوامی

سايت کلمه که نزديک به مخالفان حکومت ايران است، انتقال اين زندانی به زندان قرچک را نتيجه «دخالت بازجويان سپاه پاسداران» اعلام کرده است.

روزنامه جام جم، اردیبهشت امسال در مورد این زندان نوشت: «زندان قرچک پيش از اين، محل نگهداری مجرمان موادمخدر بوده، اما حالا به زندان شهرری تغيير نام داده و جايی است برای نگهداری از زنان مجرمی که نه به مواد مخدر نه گفته‌اند، نه به سرقت، نه به قتل و نه به کارهای منافی اخلاق.»

کلمه می‌گويد که بازجويان سپاه به دليل حمايت‌های گسترده داخلی و خارجی که از غنچه قوامی شده، می‌خواهند از او «انتقام بگيرند» و به همين دليل پرونده اين زندانی را که در مرحله صدور حکم بوده، با «اعمال نفوذ» دچار بلاتکليفی کرده‌اند.

محمود عليزاده طباطبايی، وکيل قوامی پيش‌تر گفته بود که دادگاه برای موکلش به اتهام «تبليغ عليه نظام» يک سال حبس صادر کرده اما هم‌زمان با افزايش حمايت‌ها از کارزار جهانی برای آزادی غنچه قوامی، غلامحسين محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائيه ايران گفت که هنوز پایان رسيدگی به پرونده غنچه قوامی اعلام نشده و در اين رابطه نيز هنوز حکمی صادر نشده است.

سخنگوی قوه قضائيه علت بازگشت پرونده قوامی به دادسرا را، اعتراض به صدور قرار منع تعقيب در مورد يک اتهام ديگر اين زندانی دانست.

بر پايه گزارش کلمه «دادسرا کيفرخواست و قرار مجرميت غنچه قوامی در خصوص فعاليت تبليغی عليه نظام را پس از صدور قرار منع تعقيب در اتهام دوم، صادر کرده و مشخص نيست دادگاه با کدام توجيه، اعتراض بازجو و ضابط قضايی (سپاه) را پذيرفته است.»

اين گزارش می‌افزايد: «تعلل در تکميل پرونده اين زندانی برای مدت طولانی، اصرار بر تمديد بازداشت موقت وی بدون توجيه حقوقی و انتقال به زندان قرچک» از جمله پيامدهای «دخالت غيرقانونی بازجويان سپاه» در پرونده غنچه قوامی بوده است.

قوامی يکی از زنانی بود که ۳۰ خرداد سال ۹۳، برای تماشای بازی تيم ملی واليبال ايران به ورزشگاه آزادی رفته و خواهان اجازه ورود به ورزشگاه‌ برای زنان شده بود. او آن روز همرا‌ه با عده ديگری از زنان بازداشت شد، اما با سپردن تعهد آزادش کردند.

۹ تيرماه، هنگامی که او به بازداشتگاه مراجعه کرد تا وسايل شخصی‌اش را تحويل بگيرد، بار ديگر بازداشت شد و از آن زمان تاکنون در زندان اوين به‌سر می‌برد.

خانواده غنچه قوامی خبر از اعتصاب غذای خشک او از روز دهم آبان را داده بودند. به گفته آن‌ها، غنچه حدود ۴۱ روز از زمان دستگيری خود را در زندان انفرادی سپری کرده است.

فدراسيون جهانی واليبال نيز با ارسال نامه‌ای به رئيس فدراسيون واليبال ايران، ميزبانی مسابقات واليبال قهرمانی نوجوانان جهان را از ايران گرفت و به آرژانتين سپرد. به نظر می‌رسد اين اقدام فدراسيون جهانی واليبال در جهت فشار بر ايران برای ارائه توضيحات درباره بازداشت غنچه قوامی و آزادی او است.

محمد رضا داورزنی، رئيس فدراسيون واليبال ايران گفته است که فدراسيون جهانی واليبال نامه‌ای نيز به حسن روحانی، رئيس‌جمهوری ايران ارسال کرده است و در آن خواهان آزادی غنچه قوامی شده است.

بازداشت غنچه قوامی پيش از اين نيز اعتراض سازمان عفو بين‌الملل را برانگيخت و وزارت امور خارجه بريتانيا نيز از محکوميت وی ابراز نگرانی کرد. «آری گراسا فيلهو»، رئيس برزيلی فدراسيون جهانی واليبال نيز در سی‌‌وچهارمين کنگره جهانی واليبال در ايتاليا، از جمهوری اسلامی خواست تا غنچه قوامی را آزاد کند. وزرای ورزش و امور خارجه اتریش نیز خواهان آزادی غنچه قوامی شده‌اند.