در پی مخالفت دادگاه قانون اساسی اسپانیا با همه‌پرسی استقلال کاتالونیا، دولت این منطقه روز سه‌شنبه ۳۰ سپتامبر / ۸ مهرماه اعلام کرد که به قانون احترام می‌گذارد و کارزار همه‌پرسی روز یکشنبه ۹ نوامبر / ۱۸ آبان‌ماه را به حالت تعلیق در‌می‌آورد. دولت کاتالونیا در همین حال از «عزم راسخ» خود برای برآورده کردن تعهداتش سخن گفت.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، فرانسسک هُمس، سخنگوی دولت محلی کاتالونیا، ضمن اعلام این خبر، از تلاش دولت این منطقه به‌منظور پیشبرد طرح همه‌پرسی استقلال و برای گفت‌وگو با دولت مرکزی در این زمینه سخن گفت.

دولت محلی در حالی همه‌پرسی استقلال را به حالت تعلیق در آورد که برگه‌ها و صندوق‌های رأی‌گیری را آماده کرده بود و تبلیغات همه‌پرسی نیز آغاز شده بود.

آرتور ماس، رئیس منطقه کاتالونیا روز شنبه به‌طور رسمی اعلام کرد که همه‌پرسی استقلال این منطقه از اسپانیا در روز یکشنبه  ۹ نوامبر / ۱۸ آبان‌ماه برگزار خواهد شد. دولت محافظه‌کار اسپانیا اما این تلاش‌ها را رد کرد و ماریانو راخوی، نخست‌وزیر اسپانیا روز دوشنبه ۲۹ سپتامبر / ۷ مهرماه از دادگاه قانون اساسی این کشور خواست تا غیرقانونی بودن این همه‌پرسی را طی حکمی اعلام کند.

ساعاتی از درخواست ماریانو راخوی نگذشته بود که دادگاه قانون اساسی اسپانيا، عصر روز دوشنبه همه‌پرسی استقلال منطقه خودمختار کاتالونيا را خلاف قانون اساسی دانست.

آرتور ماس پیش از این گفته بود که دولت محلی کاتالونیا کاری بر خلاف قانون انجام نخواهد داد اما حتی اگر دادگاه قانون اساسی با تصمیم خود مانع از برگزاری همه‌پرسی استقلال شود این روند همچنان جریان خواهد داشت.

پارلمان اسپانیا هشتم آوریل / ۱۹ فروردین‌ماه طرح همه‌پرسی استقلال در منطقه خودمختار کاتالونیا را رد کرد.

ماریانو راخوی در مخالفت با همه‌پرسی استقلال در منطقه کاتالونیا خود را «رئیس دولت همه» عنوان کرده و گفته بود: «من از حفظ کاتالونیا در اسپانیا دفاع می‌کنم، زیرا نمی‌توانم به اسپانیا بدون کاتالونیا فکر کنم. من نمی‌توانم به کاتالونیای بیرون از اسپانیا و اروپا بیندیشم.»

گرایش‌های استقلال‌طلبانه در کاتالان در سال‌های اخیر قدرت بیشتری گرفته‌اند. جدایی‌خواهان کاتالونیا و شماری از اقتصاددانان معتقدند جدایی این ایالت از دولت مرکزی به سود آن خواهد بود، چرا که ۲۷ درصد صادرات اسپانیا از این منطقه است و ۲۵درصد گردشگران اسپانیا نیز مقصدشان کاتالونیا است. همچنین سهمی که کاتالونیا از دولت مرکزی می‌گیرد ۱۵ میلیارد یورو کمتر از سهمی است که کاتالونیا به خزانه مرکزی می‌پردازد.

طبق آخرین همه‌پرسی در ژوئیه ۲۰۰۶ کاتالونیا به بخشی خودمختار تبدیل شد و از نظر درآمدهای مالیاتی و کنترل بر مرزها و فرودگاه‌ها و قوانین مهاجرتی مستقل‌تر از قبل شد.

به‌تازگی و در روز چهارشنبه ۱۱ سپتامبر / ۲۰ شهریورماه صدها هزار تن از جدایی‌طلبان کاتالونیا در پشتیبانی از استقلال این منطقه در بارسلون دست به تظاهرات زدند.