پاریس میزبان نمایندگان ۴۰ کشور و سازمان برای بررسی نحوه مقابله با داعش در عراق است. ایران و سوریه جزو مدعوین این نشست نیستند. فواد معصوم می‌گوید انتظار داشت ایران در این جمع باشد. رهبر ایران اما تشکیل ائتلاف علیه داعش را پوچ، جهت‌دار و توخالی خوانده است.

islamic_state-turkey

صبح دوشنبه ۱۵ سپتامبر، نشست پاریس با موضوع همیاری جامعه جهانی در رویارویی با «داعش» در عراق و سوریه آغاز به کار کرد. وزیران خارجه ۳۰ کشور در این کنفرانس حضور دارند. ایران و سوریه در میان مدعوین نیستند.

فرانسوا اولاند در سخنرانی افتتاحیه این نشست تاکید کرد که مقابله با داعش مستلزم توجه به آینده سوریه است. فواد معصوم پیش از افتتاح نشست عنوان کرد که انتظار داشت ایران نیز در میان جمع باشد. این در حالی است که رهبر ایران روز دوشنبه در زمان ترخیص از بیمارستان، تشکیل ائتلاف برای مبارزه با داعش را «پوچ، توخالی و جهت‌دار» خواند.

این کنفرانس در باره سهم هر یک از شرکت‌کنندگان در «ائتلاف بین‌المللی علیه داعش» و ساز و کار حقوقی این مشارکت تصمیم می‌گیرد. این موضوع در هفته‌های آینده در دیدار وزیران خارجه هفت کشور مهم صنعتی (جی هفت) در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک نیز به شور گذاشته می‌شود.

هنوز نحوه مشارکت آلمان و بریتانیا در ائتلاف یاد شده معلوم نیست. فرانسه در آستانه برگزاری نشست پاریس اعلام کرد که در پروازهای اکتشافی، در کنار نیروی هوایی آمریکا در عراق خواهد بود.

وزیر خارجه آمریکا شامگاه یکشنبه ۱۴ سپتامبر در پایان سفر به قاهره، از همراهی چند کشور عربی در عملیات هوایی علیه داعش خبر داد اما نامی از آنها نبرد. جان کری از پیشنهاد شماری از کشورها برای اعزام نیروی نظامی در مقابله با «داعش» هم  ابراز خشنودی کرد. او به شبکه خبری «سی‌بی‌اس » گفت که ایالات متحده در حال حاضر خواستار حضور نیروی پیاده در عراق نیست.

احتیاط ترکیه، غیبت ایران

پس از مخالفت ترکیه با استفاده آمریکا از پایگاه‌های این کشور، پنتاگون اعلام کرد که هواپیماهای آمریکایی برای هدف گرفتن مواضع داعش از فرودگاه اربیل استفاده خواهند کرد.

آمریکا پایگاه‌های زیادی در کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد و به طور نمونه، ناوگان پنجم ایالات متحده در بحرین مستقر است. جان کری در رایزنی‌های خود در جده، موافقت ۱۰ کشور عربی را برای مشارکت در «ائتلاف ضد داعش» جلب کرده اما این موافقت به معنای حضور این کشورها در عملیات نظامی علیه داعش نیست.

در نشست جده در ۱۱ سپتامبر، قرار شد کویت، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، بحرین، عمان، مصر، اردن و لبنان، علاوه بر ادای سهم در مقابله با «تهدیدات تروریستی»، نظارت بر نقل و انتقالات مالی داعش و کنترل بیشتر بر یارگیری‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های جدید در «دولت اسلامی» را تشدید کنند.

دولت بریتانیا هم می‌خواهد پس از گردن زده شدن دیوید هینس، پاسخی در خور به «داعش» بدهد. دیوید کامرون پس از نشست کابینه امنیتی این کشور گفت: «ما می‌خواهیم مسببان این اقدام را به سزای اعمال‌شان برسانیم؛ مهم نیست این کار چقدر طول بکشد.»

نخست وزیر بریتانیا توضیح نداد که آیا کشورش در حملات هوایی ایالات متحده به مواضع داعش مشارکت خواهد داشت یا خیر.

کامرون تاکنون در قبال حضور بریتانیا در عملیات هوایی علیه داعش موضعی نگرفته اما به مجلس بریتانیا هشدار داده است که اگر امنیت ملی ایجاب کند، بدون موافقت نمایندگان دستور حمله هوایی علیه «دولت اسلامی» را خواهد داد.

ایران در نشست پاریس حضور ندارد. جان کری پیش‌تر گفته است که ایران جایی در ائتلاف ضد داعش ندارد و حمایت این کشور از بشار اسد برای حفظ قدرت و نقشی که سپاه قدس در سوریه ایفا کرده، حضورش در کنفرانس پاریس را «نامناسب» می‌سازد.