در آستانه سالگرد کشتار زندانیان در سال ۶٧ در ایران و در حالی که ۲۶‌ سال از آن زمان می‌گذرد، وضعیت زندانیان عقیدتی‌ -‌ سیاسی در این کشور همچنان بغرنج است.

Evin 3
بیش از هزار نفر به دلایل عقیدتی در زندان‌های ایران اسیرند

به گزارش تارنمای مجذوبان نور که اخبار مربوط به درویش‌ها را منتشر می‌کند، با وجود گذشت شش روز از انتقال حمید‌رضا مرادی سروستانی و مصطفی دانشجو، از بیمارستان شهدای تجریش به زندان اوین، خانواده‌های آنان از محل دقیق نگهداری‌ آنان بی‌اطلاع‌اند و نسبت به وضعیت آنها ابراز نگرانی می‌کنند.

دادیار ناظر زندان اوین، در مورد محل نگهداری آنها به یکی از وکلایشان گفته است که آنها به بندهای عمومی منتقل شد‌ه‌اند، اما اینکه آنان را دقیقاً به کدام یک از بندهای عمومی برده‌اند، نامشخص است.

حمید‌رضا مرادی و مصطفی دانشجو پیش‌تر برای پیگیری روند درمان‌شان به بیمارستان شهدای تجریش اعزام شده بودند، اما معوق ماندن درمان افشین کرم‌پور، وکیل زندانی درویش‌های گنابادی و انتقال ناگهانی او به بند چهار زندان اوین، باعث اعتراض آنان شد و بدون پی گرفتن روند درمان، با رضایت شخصی به زندان بازگشتند.

ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (هرانا) هم پیش از این از انتقال این دو درویش به بندهای چهار و هشت عمومی خبر داده بود، اما برقرار نشدن تماس میان این زندانیان و خانواده‌هایشان، با وجود امکان برقراری تماس تلفنی در بندهای عمومی، خانواده‌های این زندانیان را نگران کرده است.

تداوم سرکوب

اقلیت‌های عقیدتی در ایران در سال‌های پس از پیروزی انقلاب، پیوسته مورد آزار حکومت قرار گرفته‌اند، زیر فشار بوده‌اند و به زندان رفته‌اند.

آمار مشخص و روشنی از شمار این زندانیان در ایران وجود ندارد اما نمودار پویای آمار زندانیان عقیدتی-سیاسی در ایران که نبض‌ایران آن را منتشر کرده است، می‌گوید که بیش از هزار نفر به دلایل عقیدتی در زندان‌های ایران اسیرند.

اوین
فشارها بر زندانیان عقیدتی و سیاسی همچنان ادامه دارد

آمار‌ها نشان می‌دهد که بیش از صد شهروند بهایی در دولت یازدهم، بازداشت، محاکمه و زندانی شده‌اند.

در تازه‌ترین این بازداشت‌ها، یازدهم ماه اوت سال جاری (۲۰۱۴)، مأموران وزارت اطلاعات با حمله به یک مغازه عینک‌سازی، پنج شهروند بهایی را بازداشت‌ کردند.

علاوه براقلیت‌های عقیدتی و دگر‌اندیشان سیاسی، روزنامه‌نگاران زندانی هم شرایط دشوار و نگران‌کننده‌ای دارند.

جیسون رضاییان، خبرنگار روزنامه واشنگتن‌پست در ايران، که تابعیت ایرانی-آمریکایی دارد، همراه همسرش يگانه صالحی که خبرنگار روزنامه اماراتی نشنال است، همچنان در جای نامعلومی در بازداشت به سر می‌برند. دو آمریکایی دیگر هم همراه این دو نفر دستگیر شده بودند که یکی از آنها یک هفته پس از دستگیری، آزاد شده بود. روزنامه‌نگار آمریکایی دیگر نیز در روزهای گذشته آزاد شد.

از سوی دیگر چند روز پس از آنکه منابع خبری از تمدید حکم بازداشت صبا آذرپیک، روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب برای چهارمین بار و به مدت یک ماه دیگر خبر داده‌ بودند، این روزنامه‌نگار اصلاح‌طلب، آزاد شد.

در هفته‌های گذشته اما، ریحانه طباطبایى و مرضیه رسولى، روزنامه‌نگارانی که پیشتر به حبس محکوم شده بودند هم برای گذراندن دوران حبس خود به زندان اوین فرا خوانده شدند.

سراج‌الدین میردامادى، روزنامه‌‌نگاری که پس از وعده‌های حسن روحانی به ایران بازگشت، پس از محاکمه به شش سال حبس تعزیرى محکوم شده است.

پیش از او ساجده عرب‌سرخی که او هم مدتی قبل به ایران برگشته بود، به زندان فرا‌خوانده شد. همچنین بهاره هدایت، فعال دانشجویی که پنج سال است در زندان است، پس از یک عمل جراحی به سرعت به زندان بازگردانده شد.

افزایش شمار اعدام در ایران

اعدام‌ها در ایران با وجود روی کار آمدن دولتی که شعار اعتدال سر می‌دهد، افزایش یافته است.

اعدام
نگرانی‌ها درباره سرنوشت زندانیان سیاسی و عقیدتی باقی مانده در بند ۳۵۰ زندان اوین افزایش یافته است.

فعالان حقوق بشر در ایران روز یکشنبه ۲۶ مرداد ماه از اعدام دسته‌جمعی زندانیان در زندان قزل‌حصار و شورش زندانیان این زندان خبر داده‌اند. رئیس سازمان زندان‌ها این خبر را تائید کرده است.

گفته می‌شود دست‌کم ۱۰ نفر در زندان قزل‌حصار کرج اعدام شده‌اند. از اسامی و چگونگی اجرای احکام اعدام این افراد اطلاعی در دست نیست.

از دیگر موارد نقض حقوق زندانیان عقیدتی در هفته‌های گذشته، تهدید سعید عابدینی، کشیش ایرانی-آمریکایی به مرگ است. آقای عابدینی که به هشت سال زندان محکوم شده است به همسرش گفته که تعدادی از زندانیان سالن چهارزندان رجایی شهر کرج که خود را از هواداران گروه داعش می‌دانند، او را به مرگ تهدید کرده‌اند.

نغمه عابدینی، همسر آقای عابدینی درباره دلایل این تهدید گفته که «ترک اسلام، مسیحی شدن و شهروندی آمریکا» از دلایل این تهدید ذکر شده است.

همچنین در روزهای گذشته، برای دومین بار در ماه‌های اخیر، بند ۳۵۰ زندان اوین که بندی سیاسی است، مورد هجوم مأموران گارد حفاظت زندان قرار گرفت.

تارنمای کلمه گزارش کرده است که نگرانی‌ها درباره سرنوشت زندانیان سیاسی و عقیدتی باقی مانده در بند ۳۵۰ زندان اوین افزایش یافته است.

در حالی که در هفته‌های گذشته هر روز خبر جدیدی از تغییر وضعیت این زندانیان منتشر می‌شد، بعد‌از‌ظهر چهارشنبه، بیست و دوم مردادم ماه، ده‌ها مامور گارد حفاظت زندان به سرپرستی علی‌اشرف رشیدی، رئیس زندان اوین و معاون سازمان زندان‌های استان تهران، همراه جواد مومنی، معاون اجرایی او، به شکلی تحریک‌آمیز در محل بند ۳۵۰ حضور یافتند و به تفتیش یکی از سالن‌های این بند پرداختند.

به نظر می‌رسد فشارها بر زندانیان عقیدتی و سیاسی همچنان ادامه دارد و این در حالی است که آیت‌الله آملی لاریحانی برای یک دوره پنج ساله دیگر، توسط رهبر ایران به ریاست قوه قضاییه منصوب شده است؛ انتصابی که اگر عرصه را بیش از پیش بر زندانیان عقیدتی و سیاسی تنگ نکند، به احتمال فراوان گشایشی هم به دنبال نخواهد داشت.