در پی سانحه هواپیمای مالزیایی در شرق اوکراین، اتحاديه اروپا جمعه ۲۵ ژوئيه، با پيشنويس توافقنامهای موافقت کرده است که تحريمها عليه روسيه را افزايش میدهد.
به گزارش خبرگزاری «رويترز»، اين توافقنامه مقدماتی به دليل رفتار روسيه در بحران اوکراين و واقعه ساقط شدن هواپيمای MH۱۷ مالزی تنظيم شد، اما دامنه آن برای معافکردن تکنولوژیهای لازم برای صنعت گاز روسيه کاهش يافت. بسياری از کشورهای اروپايی از خريداران گاز روسيه محسوب میشوند.
تحریم اتحاديه اروپا شامل ممنوعکردن سفر افراد بلندپايه سرويس اطلاعاتی روسيه (FSB) در بخشهای داخلی و خارجی و نيز ضبط دارايیهای اين افراد است. برخی از مقامات بلندپايه روسی نيز در فهرست اين تحريمها لحاظ شدهاند.
در اين توافقنامه دليل تحريم افراد يادشده، «مشارکت آنها در شکلدادن به سياست خارجی روسيه» اعلام شده است، زيرا سياست خارجه روسيه به باور اتحاديه اروپا، حاکميت و يکپارچگی ملی اوکراين را در معرض تهديد قرار داده است.
الکساندر بورتنيکف، رئيس FSB، و ميخائيل فرادکف، نخستوزير سابق روسيه و رييس کنونی بخش خارجی سرويس اطلاعاتی اين کشور در ميان ۱۵ چهره روس و اوکراينی حاضر در فهرست جديد تحريمها هستند. ۱۸ شرکت و سازمان نيز در فهرست تحريمها قرار گرفتهاند.
همچنين دبير شورای امنيت روسيه، رهبر چچن که از الحاق کريمه به روسيه و شورشيان اوکراين دفاع کرده، و نيز بسياری از رهبران جدايیطلبان اوکراين در فهرست تحريمها قرار دارند.
این در حالی است که اتحاديه اروپا پس از ماهها ترديد، بالاخره دامنه تحريمها را از ضبط دارايیها فراتر برد و بخشهای از صنعت روسيه را نیز تحت تحريم قرار داد.
با رسيدن به اين توافقنامه ابتدايی، رييس کنونی شورای اروپايی، هرمان فان رمپوی، از رهبران اتحاديه اروپا خواست تا به سفيران اروپايی خود برای نهايیسازی توافقنامه تا روز سهشنبه اختيارات لازم را اعطاء کنند.
روسيه در حال بدلشدن به يک ايران جديد
روسيه نيز در پاسخ به تحريمها از احتمال مقابله با آنها سخن گفته است. به گزارش روزنامه «تلگراف»، روسيه تهديد کرده است که دارایی شرکتهای بريتانيايی در اين کشور را مصادره خواهد کرد.
کان کافلين، دبير بخش «دفاع» روزنامه تلگراف و از کارشناسان امنيت جهانی و تروريسم، در يادداشتی در اين روزنامه نوشت که اگر روسيه اين تهديد را عملی کند، با شتابی روزافزون به انزوايی بينالمللی فرو خواهد رفت.
کافلين در يادداشتی تحت عنوان «روسيه شتابان به يک ايران جديد بدل میشود»، مدعی شده است که رفتارهای کنونی دولت روسيه میتواند چنان افزايشی از تحريمهای اقتصادی را در پی داشته باشد که اقتصاد اين کشور را همچون ايران به زانو درآورد.
او يکی از عوامل شتابدهنده به روند تحريم ايران را حمله بسيجيان به سفارت بريتانيا خوانده است.
ضد حمله روسيه
با ادامه بحران در شرق اوکراين، وزارت دفاع آمريکا در گزارشی اطلاعاتی ادعا کرد که روسيه برای ارسال سلاحهای قدرتمندتر به شورشيان اوکراين آماده میشود.
به گزارش خبرگزاری «سی.ان.ان»، سرهنگ استيو وارن، سخنگوی پنتاگون روز جمعه ۲۵ ژوئيه با اعلام اين خبر افزود که انتقال اين سلاحها «قريبالوقوع» خواهد بود و احتمالاً «همين امروز» انجام میشود. او از احتمال ورود سربازان آموزش ديده روس به همراه تجهيزات جديد اظهار بیاطلاعی کرد.