بر اساس تازهترین گزارشها، عرضه بنزین به متقاضیان در حاشیه بزرگراهها و حتی نزدیک جایگاههای عرضه سوخت در شهرهای بزرگ از جمله تهران افزایش یافته است. این در حالی است که دستفروشی بنزین در کنار جادهها و بزرگراهها در ایران پدیده ای جدید نیست. دستفروشان هر لیتر بنزین را با قیمت هزار تومان به بالا میفروشند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بسیاری از رانندگان برای اینکه در صف طولانی خرید بنزین معطل نشوند، ترجیح میدهند که از طریق دستفروشان، سوخت مورد نیاز خود را تهیه کنند.
فروش غیر قانونی بنزین، با بهرهگیری از کارتهای سوخت خودروهای اسقاطی و مفقود شده، وانتبارها و موتورسیکلتها انجام میشود و در بیشتر مواقع، تفاوتی بین قیمت دستفروشان با قیمت بنزین آزاد وجود ندارد.
سهمیه مصرف ۶۰ لیتری بنزین ۷۰۰ تومانی موجود در کارتهای سوخت، با میزان مصرف بسیاری از خودروها هماهنگ نیست. در نتیجه بسیاری از صاحبان خودرو، مجبور به خرید بنزین با قیمت آزاد هستند.
کارت سوختهای باطل شده
افزایش شمار دستفروشان بنزین، از عرضه غیر قانونی کارت بنزین حکایت میکند. با این حال دولت با انتشار چند خبر از تمهیدات مختلف خود برای کاهش میزان مصرف بنزین با قیمت دولتی سخن گفته که یکی از آنها باطل شدن شمار زیادی از کارت سوختهای غیر قانونی است.
بر این اساس اگرچه از ابتدای اجرای طرح سهمیهبندی بنزین، ۲۴ میلیون کارت سوخت برای انواع وسائط نقلیه صادر شده، اما حسین هاشمی، معاون ستاد مدیریت حملونقل سوخت، گفته از دی ماه سال گذشته تا کنون شش میلیون کارت سوخت نیز باطل شده است.
به گفته این مقاوم دولتی، کارتهای سوخت باطل شده مربوط به انواع وسائط نقلیه، خودروهای فرسوده، موتورسیکلتهای فرسوده یا فاقد پلاک ملی و خودروهای فاقد هویت بوده است. برخي از آنها نیز متعلق به خودروهای آموزشگاههای رانندگی بوده است که نقشی در حمل و نقل عمومی نداشتند. گفته شده است با باطل شدن این شش میلیون کارت سوخت، روزانه شش میلیون لیتر در مصرف بنزین صرفهجویی میشود.
روزنامه اعتماد به تازگی در گزارشی نوشته است که از هفته پیش رو- اول تیرماه سال جاری- روند باطل سازی صدهزار کارت سوخت خودروهای غيرفعال در آژانسهای مسافربری و کرایه اتومبيل آغاز میشود. به این ترتیب پیشبینی شده است که روزانه ۸۰۰ هزار ليتر از مصرف بنزين يارانهای کم شود.
معاون ستاد مديريت حمل و نقل و سوخت کشور روز شنبه در یک نشست خبری گفته است: «در سالهای گذشته، ۲۵۰ هزار کارت سوخت برای آژانسهای مسافربری و اتومبیل کرایه صادر شده که ماهانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر سهمیه بنزین یارانه ای دریافت میکنند.»
براساس گزارش های موجود، بخشی از کارتهای سوخت صادر شده در اختیار افرادی قرار گرفته است که نقشی در جابه جایی مسافر ندارند. این افراد که پیش از این در آژانس های مسافربری فعالیت میکردند، پس از خروج از این مراکز هنوز از سهمیه بنزین یارانهای آژانس استفاده می کنند.
در این گزارش تاکید نشده است که افراد یادشده پس از خروج از آژانسهای مسافربری، به چه کاری مشغول هستند.
افزایش مداوم مصرف بنزین
کنترل کارتهای سوخت به منظور کاهش روزانه مصرف بنزین و طرح ساماندهی مصرف سوخت در کشور در حالی از سوی ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت کشور آغاز شده که به گفته مصطفی کشکولی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی، میزان مصرف بنزین در سال جاری افزایش یافته و به روزانه ۶۷ میلیون لیتر رسیده است.
کشکولی با اشاره به اینکه مصرف بنزین در قیاس با مدت مشابه سال قبل، رشد ۴/۹ درصدی داشته گفته است که انتظار میرود با توجه به تعطیلات تابستانی پیشرو، مصرف بنزین بیشتر نیز بشود و به میانگین روزانه ۷۰ میلیون لیتر برسد.
از روز پنجم اردیبهشت بر اساس اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، نرخ جدید بنزین سهمیهای لیتری ۷۰۰ تومان، بنزین آزاد لیتری ۱۰۰۰ تومان، بنزین سوپر سهمیهای لیتری ۸۰۰ تومان و بنزین سوپر آزاد لیتری ۱۱۰۰ تومان تعیین شده است. بهای بنزین تحویلی به خودروهای دولتی نیز لیتری ۱۰۰۰ تومان شده است.