سید محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری پیشین ایران در جمع خانواده‌ها و فرماندهان جنگ ایران و عراق گفته درباره رفع حصر اصلاً سکوت نشده، بلکه احساس می‌کنیم هرچه صحبت کنیم کار بد‌تر می‌شود.

محمد خاتمی

خاتمی در این نشست با اشاره به تلاش برای رفع حصر از زهرا رهنورد، میرحسین موسوی و مهدی کروبی سران مخالفان اعتراض پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، افزود: «حالا که رفع حصر صورت نگرفته، لااقل به فکر زندگی‌شان باشیم و بگذاریم معالجه‌شان صورت بگیرد. امیدواریم هرچه زود‌تر این مسأله تحقق پیدا کند.»

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، او با تأکید بر اینکه دوم و سوم خرداد در تقابل با یکدیگر نیستند، گفت: «دوم خرداد قرائتی انسانی از انقلاب است؛ قرائتی رحمانی از دین خداست. اینکه چقدر توانسته‌ایم یا نتوانسته‌ایم محقق کنیم، کاری ندارم بلکه رویکردم را عرض می‌کنم و تعریف خودم را از اصلاحات می‌گویم.»

در متنی که  روابط عمومی دفتر سید محمد خاتمی منتشر کرد، رئیس بنیاد «باران» ضمن بازخوانی تاریخ جنگ هشت‌ساله با عراق، ایران را یکی از اهداف مهم آمریکا می‌داند.

خاتمی با اشاره به صحبت‌هایش در آمریکا تأکید کرد «از اشتباهات بزرگ غرب و بخصوص آمریکا این است که ایران را مشکلی می‌داند که می‌خواهد آن را حل کند. در حالیکه ایران مشکل نیست، با ایران می‌شود بسیاری از مشکلات را حل کرد.»

Mousavi-Rahnavard-Karoubi

در متن نوشتاری صحبت‌های خاتمی در سال‌روز خرمشهر با ابراز امیدواری نسبت به مذاکرات هسته‌ای ایران، آمده: «معتقدم توافق دور از دسترس نیست، دولت جدی است رهبری هم حمایت می‌کنند».

رئیس دولت اصلاحات همچنین در این دیدار با پرداختن هویت ملی ایران گفته «چرا تجزیه‌طلبی بد است؟ چون سرزمین اصالت دارد، ملت اصالت دارد. سرزمین متعلق به ملتی است و آن ملت باید از آن دفاع بکند، حقوق ملت به رسمیت شناخته شود، چه مسلمان باشد چه به نام اسلام، چه به نام قومیت بخواهد تجاوز بشود. اقوام ما اگر از ایران جدا شوند هویت خود را از دست می‌دهند، همه اقوام ما در درون ایران هستند البته که باید حق و حقوق آن‌ها را به رسمیت بشناسیم».

درپایان این نشست رئیس بنیاد باران در پاسخ به پرسشی درباره نظر آیت‌الله خمینی بعد از خرمشهر عنوان کرد که شایع است رهبر وقت ایران معتقد بود بعد از فتح خرمشهر باید آتش‌بس قبول بشود؛ اما دوستان دیگری با استدلال‌هایی که داشتند و البته سوءنیت نداشتند، اصرار کردند و آیت‌الله خمینی هم پذیرفت. وی اضافه کرد اگر دولت موقت تمام قرارداد‌ها را باطل کرد، خیانت‌آمیز نبود.