به گفته عبدالرضا رحمانی فضلی، وزير کشور ایران و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، روزانه ۹ نفر در این کشورجان خود را به خاطر مواد مخدر از دست میدهند.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، عبدالرضا رحمانی فضلی در همايش اعضای شوراهای مناطق و نواحی ائمه جماعات استان تهران ضمن اعلام این نکته از تخریب حدود ۳۵۰ لابراتوار صنعتی توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر و کشف ۵۷۰ تن مواد مخدر در سال ۱۳۹۲ خبر داد و گفت: «سال گذشته به همين ميزان، مواد مخدر در کشور مصرف شده است.»
به گفته این مقام مسئول، گردش مالی حاصل از تجارت مواد مخدر در ایران چهار ميليارد دلار است.
در چند سال اخیر میزان اعتياد جوانان به مصرف مواد مخدر صنعتی همواره رو به افزايش بوده است.
رحمانی فضلی با اعلام این نکته گفت: «تنوع در مواد مخدر بالا رفته و جوانان برای کمبود استرس، لاغری، ناتوانی جنسی، تمرکز حواس از اين گونه مواد استفاده میکنند و اگر در گذشته افراد با استفاده از مواد مخدر سنتی نصف يک زمين کشاورزی را شخم میزدند، امروزه با استفاده از مواد مخدر صنعتی دچار توهم میشوند يا همسر خود را میکشند يا به دختر خود تجاوز میکنند.»
به گفته دبير کل ستاد مبارزه با مواد مخدر ۲۱ درصد معتادان در ايران دارای تحصيلاتی بالاتر از ليسانس هستند: «متاسفانه با وجود صرف هزينه بسيار برای ترک معتادان، در بهترين شرايط تنها ۲۰ درصد آنان پاک میشوند.»
وی با تاکيد بر ضرورت ايجاد اشتغال برای معتادانی که اقدام به ترک اعتیاد کردهاند گفت: «۶۳ درصد آنان قبل از اعتياد دارای شغل بودهاند.»
بر اساس این گزارش، ۸۰ درصد مصرفکنندگان مواد مخدر، «خرده فروشی» این مواد را نيز برعهده دارند تا بتوانند برای ادامه زندگی، کسب درآمد داشته باشند.
در حال حاضر۷۰ درصد زندانيان را نیز محکومان مواد مخدر تشکيل میدهند.
وزیر کشور در این زمینه گفت: «از اين تعداد ۴۵ درصد به طور مستقيم و ۲۵ درصد نيز در ارتباط غير مستقيم با مواد مخدر محکوم شدهاند.»
رحمانی فضلی با اشاره به بحرانهای روانی و اقتصادی خانوادهها گفت: «خانواده های بسياری به ستاد مبارزه با مواد مخدر مراجعه میکنند و تقاضای اعدام يا دستگيری فرزند معتاد خود را دارند که اين نشانگر عمق فاجعه و مشکلات مالی، روحی، روانی است که اعتياد بر اعضای خانواده دارد.»
این مقام مسئول شمار معتادان کشور را يک ميليون و ۳۲۵ هزار نفر اعلام کرد و گفت: «اگر خانواده هرکدام از اين معتادان را چهارنفره فرض کنيم حدود ۵/۵ ميليون نفر در کشور به صورت مستقيم درگير مسئله مواد مخدر هستند.»
بر اساس این گزارش، ۵۳ درصد معتادان متأهل هستند. رحمانی فضلی در این مورد گفت: «اين يعنی حدود ۷۰۰ هزار نفر زن همسر معتاد خود را تحمل میکنند و اگر خود دچار اعتياد نشده باشند دچار آسيبهايی همچون همسرآزاری و غيره میشوند.»
وی همچنین ادامه داد: «اگر هرکدام از این زنان دارای دو فرزند باشند، يک ميليون و ۴۰۰ هزار فرزند در کشور در چنين خانواده ناهنجاری بزرگ میشوند.»
رئيس ستاد مبارزه با مواد مخدر، عامل ۵۵ درصد از میزان طلاق در کشور را اعتياد عنوان کرد و گفت: «اين آماری است که قوه قضائيه اعلام کرده است. از آنجايی که تمام مطبوعات و رسانهها بر لزوم کاهش طلاق تاکيد میشود اگر به اعتياد رسيدگی کنيم ۵۵ درصد آن حل خواهد شد… قوه قضائيه به دنبال افزايش بودجه است تا بتواند پاسخگوی زندانهايی باشد که پر شدهاند. اگر اعتياد را کنترل کنيم، هم زندانها خالی میشود هم مشکل طلاق حل میشود.»
گزارش پلیس ایران نشان میدهد ۷۰۰ هزار مصرفکننده تفننی مواد مخدر نیز در ایران وجود دارد که میانگین سنی آنان ۲۱ سال است. به این ترتیب دستکم دو میلیون مصرفکننده مواد مخدر در ایران زندگی میکنند.
در سال ۱۳۹۲، دوهزار و ۹۵۷ نفر بر اثر سوءمصرف مواد مخدر در کشور جان خود را از دست دادند. از این تعداد دو هزار و ۷۲۷ نفر مرد و ۲۳۰ نفر زن بودند.
بر اساس نتایج یک نظرسنجی مردمی در ستاد مبارزه با مواد مخدر، در سال گذشته، اولین محور نگرانی مردم حوزه مواد مخدر و اعتیاد بوده است.
این مرکز، «کراک»، «شیشه»، «هروئین» و «تریاک» را از مهمترین مواد اعتیادآور در ایران اعلام کرده، اما الگوی مصرفکنندگان هر روز در حال تغییر است و علاقه به مصرف مواد روانگردان و صنعتی روزبهروز بیشتر میشود.