در پی اجرای طرح هدفمندسازی یارانهها، اقتصاد ایران بیش از پیش با بحران مواجه شده است. علاوه بر گرانی کالاهای اساسی، واحدهای تولیدی نیز در حال ورشکست شدن و تعطیلی هستند و پیوسته بر شمار بیکاران افزوده میشود.
دولت ایران نیز با عدم برنامهریزی دقیق بر بحران اقتصادی موجود میافزاید. یکی از این بحرانها واردات بیرویه مواد غذایی به سود دلالان دولتی یا شرکتهای به ظاهر خصوصی وابسته به حکومت است.
فقط در سال ۱۳۹۲ یک میلیون و ۹۵۶ هزار تن برنج وارد کشور شده و با حساب تولید داخلی و حداکثر سرانه مصرف برنج هر ایرانی، برای حدود ۱۰۰ میلیون نفر برنج تهیه شده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، واردات برنج در سال گذشته با برنامهریزی همراه نبوده و در مجموع چهارمیلیون و ۳۵۶ هزار تن برنج از محل تولید داخل و واردات تامین شده است.
از این میزان، دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن محصول داخلی بوده و یک میلیون و ۹۵۶ هزار تن طی سال وارد شده است.
وزارت بازرگانی حداکثر سرانه مصرف برنج هر ایرانی را ۴۵ کیلوگرم در سال اعلام کرده و برای تامین نیاز ۷۵ میلیون شهروند ایرانی، سه میلیون و ۳۷۵ هزار تن برنج در سال گذشته کافی بوده است.
بر اساس این گزارش، با توجه به وجود چهارمیلیون و ۳۵۶ هزار تن برنج داخلی و وارداتی، برای ۹۷ میلیون و ۷۷۷ هزار نفر برنج فراهم شده است. به عبارت دیگر برای حدود ۲۲ میلیون و ۷۷۷ هزار نفر دیگر غیر از شهروندان ایرانی برنج در داخل کشور موجود است.
بر اساس اعلام انجمن برنج، واردات ۶۰۰ هزار تن برنج خارجی برای تامین بازار برنج ایران و ذخیرهسازی آن کافی است. بر این اساس در سال گذشته یک میلیون و ۳۵۶ هزار تن برنج اضافه وارد کشور شده است.
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج روز گذشته نوزدهم فروردین ماه سال جاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه سالانه سه میلیون تن برنج برای تامین نیاز کشور ایران کافی است توضیح داده: «واردات ۶۲۵ هزار تنی برنج در نیمه نخست سال گذشته جوابگوی مصرف و ذخیرهسازی کشور بود و در همان زمان اعلام شد که دیگر به واردات برنج نیازی نیست، اما واردات همچنان ادامه یافت.»
برنج وارداتی ارزانتر از برنج ایرانی است و واردات بیش از نیاز این کالا به کشاورزان داخلی لطمه میزند.
دبیر انجمن برنج میگوید: «تا زمانی که دولت به عنوان ناظر بازار برنج از تولید داخل و کاهش هزینههای آن حمایت نکند واردات برنج به تولید داخلی لطمه میزند. البته واردات و تولید برنج در دو خط موازی حرکت میکنند که راهشان از هم جدا است و گویا قرار هم نیست با هم ارتباطی پیدا کنند.»
با وجود برنج مازاد وارداتی، امسال نیازی به ورود برنج نیست و به نظر میرسد وزارت جهاد کشاورزی به عنوان تنظیمکننده بازار کالاهای اساسی، باید برنجهای وارداتی سال گذشته را برای تامین نیاز امسال در نظر بگیرد و واردات برنج را متوقف یا در حداقل ممکن کنترل کند.
در سال ۱۳۹۲ واردات برنج به کشور با رشد ۸۶ / ۵۰ درصدی به رقم کمسابقه یک میلیون و ۹۵۶ هزار تن رسید.
براساس تازهترین آمار گمرک ایران، در سال گذشته ارزش واردات برنج نیز با افزایش ۷۴ / ۶۲ درصدی بالغ بر دو میلیارد و ۳۰۱ میلیون دلار شد.
برنج از نظر ارزش سهمی معادل ۵۳ /۴ درصد کل واردات کشور را در سال قبل را به خود اختصاص داد. این در حالی است که در سال ۱۳۹۱ این سهم به ۴۷ / ۲ درصد رسیده بود.
برنج نامرغوب به جای نفت
هند، پاکستان و ترکیه سه مبداء اصلی واردات برنج ایران در سال قبل بودند. سهم این سه کشور از نظر ارزشی در واردات برنج کشور به ترتیب به ۹۷ /۷۳، ۴۶ / ۸ و ۰۳ / ۸ درصد رسیده است. سایر کشورها نیز سهمی معادل ۹.۵۴ درصد از واردات برنج ایران را به خود اختصاص دادهاند.
ایران در ۱۱ماه سال ۹۲، حدود ۳۳درصد از منابع مالی بلوکهشده خود در هند را در قالب کالاهایی چون برنج، گوشت و گندم به کشور بازگردانده است.
به گزارش روزنامه شرق، در خصوص میزان بدهی نفتی هند به ایران، آمار دقیقی موجود نیست. ابراهیم جمیلی، رئیس شورای مشترک ایران و هند، رقم این بدهی را تا نیمه نخست سال ۱۳۹۲ حدود پنج میلیارد دلار عنوان کرده است و دیگر منابع خبری هم ارقامی بین پنج تا هفت میلیارد دلار را اعلام کردهاند.
بر اساس این گزارش، در پی سیاستهای دولت مبنی بر تهاتر (داد و ستد پایاپای) کالا، در ۱۱ماهه سال ۱۳۹۲، یکمیلیارد و ۶۸۵میلیون دلار از پولهای بلوکهشده ایران در هند در قالب کالا به ایران بازگشته است.
آمارهای مربوط به مبادلات تجاری ده ماه نخست سال جاری گمرک ایران با کشور هند، نشان میدهد پول حاصل از فروش نفت ایران، بیشتر تبدیل به مواد غذایی شده است. در کیفیت محصولات واردشده نیز تردیدهای بسیار وجود دارد. ازجمله این محصولات، برنج هندی است که شبهه آلودگی آن به آرسنیک و سرب از سال ۸۸ تاکنون وجود دارد.
فقط در سال ۹۱، حدود ۸۷۷ هزارتن از این محصول وارد کشور شده و از نیمه دی ماه نیز به واسطه «طرح سبد کالای رایگان» در بین مردم توزیع شده است.
آمارهای منتشرشده از سوی گمرک حاکی است طی سال ۹۲، واردات ایران از هند ۱۲۱درصد به لحاظ ارزش و ۱۴۶درصد از نظر وزن افزایش یافته است. این کشور در حال حاضر سهمی ۳/ ۵ درصدی در واردات ایران دارد.
اشکال ندارد . ما باید به فکر سوریه باشیم. سوریه که نه، به فکر حکومت بعثی سوریه ( یعنی متحد امارات عربی برضد ایران ) باشیم. در همین سایت از تلویزیون و روزنامه های سوری گزارش دادند که از ایران سی هزار تن مواد غذایی به سوریه فرستاده شد و ایران ( جمهوری اسلامی ) در سال گذشته خطی اعتباری به ارزش ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار برای سوریه باز کرد ما که نباید به فکر ایران و ایرانی باشیم. خدا ما را آفریده تا در خدمت عربها و متحدان عربها و دشمن دشمن عربها باشیم. در عوض ثواب دارد و امام زمان از ما راضی و آن دنیا مال ما خواهد بود.
شهروند درجه سه / 09 April 2014
این خبرتان صحیح است که برخی از برنج های وارداتی از کیفیت کمی برخوردارند اما این خارج از عرف حرفه ای روزنامه نگاری است که خبری را بدون کسب اطلاعات کافی تهیه و تنظیم کنید. عکسی که در این خبر گذاشتید مربوط به لوگوی یکی از بهترین و باکیفیت ترین برنج های وارداتی بازار ایران می باشد که با خبری که شما تهیه کردید متنافض است. اگر شک دارید با یک تحقیق ساده می توانید به حقیقت دست یابید. برای این خبر یا نباید عکس بگذارید یا عکسی که می گذارید باید با متن خبر همخوانی داشته باشد.
چیا / 10 April 2014
– دبیر انجمن برنج ایران گفت: در حالی هماکنون مقداری برنج ایرانی در انبارهای شهرهای شمالی کشور ذخیره شده است که مسئولان اخیرا اعلام کرده اند که برنج هندی به زودی در بازار توزیع خواهد شد.!
– دهلی نو- هند آماده پرداخت بهای کل نفت وارداتی خود از ایران به صورت ارز یورو است .!!
farid / 11 April 2014