اسرائیل اعلام کرد که گروه چهارم از زندانیان فلسطینی را که قرار بود بهزودی آزاد شوند، آزاد نخواهد کرد. این تصمیم پس از پیگیریهای متعدد تشکیلات خودگردان فلسطینی با هدف به رسمیت شناخته شدن بیشتر توسط سازمان ملل متحد اعلام شد.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، روز اول آوریل برای پیوستن به ۱۵ سازمان و قراردادهای بینالمللی وابسته به سازمان ملل متحد رسما اقدام کرده بود. این سازمانها بیشتر در زمینه حقوق بشر و اقتصاد فعالیت میکنند. عضویت فلسطینیان در این سازمانها و کنوانسیونهای بینالمللی میتواند احتمال فشار به اسرائیل از طریق سازمان ملل متحد را بیشتر کند.
این حرکت تشکیلات خودگردان فلسطینی در پاسخ به عمل نکردن اسرائیل به توافقها بر سر آزاد کردن زندانیان فلسطینی بود که از ماه ژوئیه ۲۰۱۳ آغاز شد. همچنین فلسطینیها به برنامه ساخت ۷۰۰ واحد مسکونی که قرار است در بیتالمقدس شرقی برای اسکان یهودیان ساخته شوند، اعتراض دارند.
اسرائیل پیوستن فلسطینیان به سازمانهای بینالمللی را نوعی تلاش برای رسمیت دادن به فلسطین به عنوان کشوری مستقل میداند و آن را خلاف توافقهای مذاکرات صلح اعلام کرده است.
هنوز مشخص نیست که این حرکت محمود عباس یک گام تاکتیکی برای رسیدن به شرایط بهتر برای توسعه مذاکرات است یا اینکه مذاکرات صلح میان دو طرف با شکست روبرو شدهاند. این دور از مذاکرات صلح قرار است در روز ۲۹ آوریل به پایان برسند.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه، ۳۱ مارس، به بیتالمقدس سفر کرد تا برای به ثمر رسیدن مذاکرات صلح خاورمیانه تلاش کند. او یک ساعت قبل از اعلام تصمیم اسرائیل در مورد آزاد نکردن زندانیان با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و پس از آن با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، گفتوگو کرده بود. وزارت امور خارجه آمریکا، جزئیات این گفتوگوها را منتشر نکرده است.