در حالی که برخی مسئولان جمهوری اسلامی از ایران به عنوان «امنترین کشور دنیا» یاد میکنند، گزارشهای منتشر شده حاکی از مرگ روزانه دو نفر با سلاح سرد در این کشور است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه، ۶۰۶ تن با سلاح سرد کشته شدهاند.
بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی، ۴۹۷ نفر از کشتهشدگان مرد و ۱۰۹ نفر زن بودهاند.
در سال ۹۱، در مدت زمان مشابه، شمار کشتهشدگان با سلاح سرد، ۶۳۳ تن بوده است. مقایسه دو آمار یادشده از کاهش ۴. ۳ درصدی شمار کشتهشدگان با این روش در سال جاری حکایت میکند.
خبرگزاری مهر در مردادماه سال جاری اما نوشته بود، روزانه شش قتل در ایران صورت میگیرد.
در این گزارش آمده بود: «بر اساس آمار پلیس روزانه شش قتل در کشور رخ میدهد که آلت قتاله در بیش از یک سوم از آنها چاقو است. با این وجود چاقو، قمه، پنجه بوکس و… به راحتی فروخته میشود و قانونی نیز برای مقابله با خرید و فروش و حمل آن وجود ندارد.»
در سالهای اخیر بیشترین میزان مرگ شهروندان بر اثر سلاح سرد، در سال ۱۳۸۵ خورشیدی رخ داده است. در این سال هزار و ۲۱۹ نفر جان خود را از دست دادهاند.
در سه ماه نخست سال ۱۳۹۲ بیشترین قتلهای اینگونه به ترتیب در استانهای تهران، اصفهان و گیلان اتفاق افتاده است.
در سال ۱۳۸۵ بیشترین آمار قتلها مربوط به شهر تهران بود و پس از استان تهران، کرمان و اصفهان دارای بالاترین آمار قتل در ایران بودند.
انگیزه قتل
حسن بتولی رئیس پلیس آگاهی نیروی انتظامی سه انگیزه عمده قتلها در ایران را «نزاع و اختلاف»، «مسائل ناموسی» و «سرقت» عنوان کرده است.
او در گفتوگو با ایسنا از کاهش وقوع قتلها در ایران خبر داده و در پیوند با «جرایم خرد» گفته است، اکثر جرایم خردی که در جامعه اتفاق میافتد، متاثر از مصرف مواد مخدر است.
هادی مصطفایی معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی ایران نیز در مرداد ماه گذشته گفته بود: «علل بروز بسیاری از قتلها در درگیریهای خیابانی، اختلافات جزئی مانند، اختلاف بر سر جای پارک خودرو، تصادف خودرو، اعتراض به دلیل صدای بلند موتورسیکلت و یا گوشی تلفن همراه، تنه خوردن هنگام حرکت در پیاده رو، ایجاد گرد و غبار در جلوی مغازه همسایه و درگیری برای استفاده از قلیان است.»
کاهش میزان قتل در ایران
چندی پیش در آذرماه سال جاری، اسماعیل احمدیمقدم رئیس پلیس كشور از کاهش میزان جرم و جنایت در ایران در حضور نمایندگان مجلس گفت و در مقایسه آمار وقوع جرایم در سال ۸۰ تا ۸۹ توضیح داد: «در سال ۸۰ نزدیك به دو هزار و صد مورد قتل عمد و ۶۱ درصد كشف را داشتیم و این آمار در سال ۸۹ به دوهزار و ۲۷۷ مورد با ۸۱ درصد كشف رسید كه با نگاه و دقت و گذر از فراز و فرود عددی به شاخص دوهزار و ۲۰۰ قتل در سال میرسیم.»
احمدیمقدم با تاکید بر اینكه آمار قتل در سال های دهه ۹۰ كاهش یافته است، تاكید كرد: «در حال حاضر نرخ قتل در كشور رو به كاهش و كشف قتل رو به افزایش است.»
وی نرخ قتل را سه در صدهزار عنوان كرد و افزود: «این شاخص در حال حاضر در كشور ما از اكثر كشورهای توسعهیافته پایینتر است و كشور روسیه و دیگر كشورهای باقیمانده از اتحاد جماهیر شوروی كه در بدترین وضعیت به سر میبرند، آماری بین ۱۵ تا ۲۲ نفر در صدهزار را دارند.»