مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری ایران در یک نشست خبری به پرسش‌هایی در باره محاکمه موسوی و کروبی پاسخ داد و بار دیگر شرط “توبه” برای آزادی آنها را تکرار کرد. پورمحمدی اما این شرط را به شیوه‌ای متفاوت از سایرین بیان کرده است.

موسوی کروبی رهنورد

در این نشست، خبرنگاری پرسیده چرا موسوی و کروبی محاکمه نمی‌شوند و اینکه گفته شده اگر مسببن فتنه ۸۸ توبه کنند می‌توانند به جامعه باز گردند، آیا شامل کروبی و میرحسین موسوی نیز می‌شود؟ پورمحمدی در جواب گفته است: «نظام برای کسی استثنا قائل نیست. اینکه کسانی که محکوم شدند بخواهند توبه کنند می‌توانند به جامعه باز گردند و بگویند که ما قانون‌مند هستیم و به آرامش کشور پایبندیم و اگر چنین چیزی را اعلام کنند می‌توانند مشمول عفو شوند.»

پورمحمدی: اگر بگویند که ما قانون‌مند هستیم و به آرامش کشور پایبندیم و اگر چنین چیزی را اعلام کنند می‌توانند مشمول عفو شوند.

پورمحمدی از صحبت‌های زیاد نسبت به محاکمه موسوی و کروبی در نظام و سبک‌سنگین شدن این موضوع خبر داده و گفته است: «نظام هوشمندانه تلاش می‌کند تا از فتنه جدیدی جلوگیری کند.»

یک روز پیش از سخنان پورمحمدی، دادستان کل کشور در باره  بازگشت کروبی از خانه وزارت اطلاعات به خانه خودش گفته بود: «نظام ارفاق فراوانی به برخی از سران فتنه کرده است. در شرایط حصر هم هیچ تغییری رخ نداده و به هیچ وجه هم رفع حصر تا این لحظه نبوده است. تغییر در منزل از اول تا حالا، به خصوص درباره مهدی کروبی بارها اتفاق افتاده و به معنی امر جدیدی نیست.»

غلامحسین محسنی اژه‌ای تصریح کرده بود که در برخی شرایط، مجازات با توبه فرد متوقف می‌شود. او در عین حال در باره مهدی کروبی افزود: «البته هر کسی موفق به توبه نمی‌شود. بعضی وقت‌ها اجل مهلت نمی‌دهد.»

« موضوع محاکمه موسوی و کروبی سبک سنگین شده و نظام هوشمندانه تلاش می‌کند تا از فتنه جدیدی جلوگیری کند.»

چند روز قبل از این، هادی خامنه‌ای، دبیرکل “مجمع نیروهای خط امام” و برادر رهبر ایران، در سخنانی  به مناسبت سالگرد انقلاب، موسوی و رهنورد و کروبی را “السابقون انقلاب” نامیده و ابراز امیدواری کرده بود که آنها هرچه زودتر از حبس خانگی به در آیند و«سلامتی کامل و شرایط زندگی عادی و برخورداری از حقوق اجتماعی و فردی نصیب ایشان شود.»

درمیانه دی‌ماه نیز، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت یازدهم گفته بود که رفع حصر و گشایش‌های امنیتی و سیاسی مورد انتشار جامعه، در دستور کار رئیس جمهور قرار دارد.

اما دو روز بعد، علی سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، به ستایش از “تدبیر هوشمندانه” خامنه‌ای در برابر عملکرد موسوی و کروبی پرداخت و گفت جرم “سران فتنه” سنگین بود اما با آنها برخورد حداکثری نشد.

سعیدی در آن زمان زمزمه آزادی موسوی و رهنورد و کروبی را “نوعی فضاسازی” خوانده و گفته بود: «مردم ما اجازه نمی‌دهند به همین سادگی از سران فتنه گذشت شود.»

پیش از سعیدی، احمد جنتی، در نماز جمعه تهران گفته بود که موسوی و کروبی باید اعدام می‌شدند.

اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی ایران در پنجم دی ماه سال گذشته و در گفتگو با روزنامه کیهان عنوان کرده بود که حصر خانگی این افراد با نظر آیت الله علی خامنه ای، صورت گرفته است.

حسن روحانی پس از انتخاب به مقام ریاست جمهوری، بارها مورد خطاب قرار گرفته که خواست رای‌دهندگان خود در آزادی زندانیان سیاسی را برآورده سازد.

رهنورد و موسوی و کروبی نزدیک سه سال است در بازداشت خانگی به سر می‌برند و تاکنون واکنش مثبتی نسبت به شرط “توبه” برای آزادی خود نشان نداده‌اند.

در همین زمینه:

آغاز “حصر خانگی” مهدی کروبی

فتنه‌زدگی ولایت‌مداران

جنتی: جرم “سران فتنه” از تجاوز سنگین‌‌تر است

“فتنه ۸۸” و ادب و تدبیر ولایت