لطفالله منصوری رهبر اپرا و مدیر اپرای سانفرانسیسکو و کمپانی اپرای کانادا در منزلاش در سانفرانسیسکو، در ۸۴ سالگی درگذشت.
خبر درگذشت لطفالله منصوری را نیویورک تایمز منتشر کرد و در دیگر رسانههای جهان هم بازتاب وسیعی یافت. به گزارش نیویورک تایمز لطفالله منصوری روز جمعه، ۸ شهریور (۳۰ اوت) چشم بر جهان فروبست.
نیویورک تایمز از لطفالله منصوری به عنوان یک انسان خونگرم و یک هنرمند نوآور و یک مدیر هنری کارآمد یاد کرده است.
لطفالله منصوری از سال ۱۹۸۸ تا سال ۲۰۰۱ مدیریت اپرای سانفرانسیسکو را به عهده داشت و با وجود آنکه از نظر اقتصادی در سال ۱۹۹۳ با مشکلاتی مواجه شد، اپرای “هاروی میلک” ( Harvey Milk) اثر ستوارت والاس، آهنگساز سرشناس آمریکایی را روی صحنه برد.
موضوع این اثر حقوق مدنی همجنسگرایان و دگرباشان جنسی است. والاس با این اپرا خودش را به عنوان آهنگساز شناساند.
پیش از آن، لطفالله منصوری به مدت ۱۲ سال مدیریت شرکت اپرای کانادا را به عهده داشت.
در سال ۱۹۸۳ لطفالله منصوری “الکترا”ی ریچارد استراوس را به گونهای کاملاً متفاوت روی صحنه برد. او بر یک پرده بسیار بزرگ، بر فراز صحنه به طور همزمان با اجرای زنده، ترجمه اپرا را بازتاب داد. از آن پس بود که اجراهای چندرسانهای و “سوپرتایتل” در اپرا مرسوم شد.
لطفالله منصوری که به او “لطفی” میگفتند، ۱۵ ژوئن ۱۹۲۹ در تهران متولد شد. او به قصد تحصیل در رشته پزشکی از ایران خارج شد و به لسآنجلس مهاجرت کرد. اما به زودی به دنیای موسیقی روی آورد. در آن زمان، هنگامی که دانشجو بود به عنوان اتللو روی صحنه رفت و در این نقش چنان درخشید که تحصیل در رشته پزشکی را رها کرد و به دنیای هنر گروید.
او در سالهای دهه ۱۹۶۰ به زوریخ، پایتخت سوئیس رفت و رهبری اپراهای بسیار معروف اروپا را به عهده داشت. در سال ۱۹۷۶ مدیریت شرکت اپرای کانادا را در دست گرفت.
ثمره زندگی هنری او بیش از ۳۰ اجرای تازه در عرصه اپراست.
خانم مرجوری، همسر این هنرمند برجسته و دخترش، دکتر شیرین منس از بازماندگان او هستند.
سلام و عرض ادب
لازم به یاد آوری هست که مرحوم منصوری به عنوان ” کارگردان تئاتر ” و یا ” مدیر هنری ” در اپرا بوده اند نه رهبر اپرا !!! موقعیت رهبری اپرا رو کسی داراست که هدایت کننده گروه کر ، سولیستها و ارکستر باشه .
جناب منصوری به هیچ وجه و زمانی ، هیچ ارکستر و یا اپرایی رو ” رهبری ” نکرده اند بلکه همیشه در مقام کارگردان صحنه ، درخشیده اند.
مرد بزرگی بود که متآسفانه همه دنیا از استعداد و قدرت مدیریت او به نحوه احسن استفاده کردند ، جز خود ایران و ایرانی … البته که مثل روز روشنه که امثال این افراد زیاد داریم …
روحش شاد و نامش ماندگار
هومن خلعتبری
هومن خلعتبری / 14 October 2013
Trackbacks