شمار کشته‌شدگان در پی درگیری‌های خشونت‌آمیز در جریان اعتراضات در بنگلادش به حداقل ۳۰۰ نفر رسیده است. خبرگزاری فرانسه روز دوشنبه ۱۵ مرداد/ ۵ اوت بر اساس گزارش‌های پلیس، پزشکان در بیمارستان‌ها و مقام‌های رسمی این رقم را اعلام کرده است.

انتظار می‌رود تظاهرات علیه شیخ حسینه، نخست‌وزیر در روز دوشنبه نیز ادامه یابد. در داکا، پایتخت بنگلادش، حضور پرشمار سربازان و نیروهای پلیس‌ دیده می‌شود. آن‌ها در خیابان‌های مهم گشت‌زنی می‌کنند و مسیرهای رسیدن به مقر دولت را مسدود کرده‌اند.

تنها در روز یکشنبه حداقل ۹۴ نفر کشته شدند که بیشترین تعداد قربانیان از زمان آغاز اعتراضات است. صدها هزار نفر در راهپیمایی روز یکشنبه شرکت کردند.

چه پیش آمده است؟

تظاهرات در بنگلادش از تیرماه امسال و در اعتراض به مقررات مرتبط با سهمیه‌بندی مشاغل براساس ایثارگر بودن و نسبت داشتن با افرادی که در جریان جنگ استقلال این کشور فعال بوده‌اند، برپا شد. اما شرکت‌کنندگان اکنون خواهان استعفای شیخ حسینه هستند که از سال ۲۰۰۹ بر سر کار بوده است.

براساس مدل سهمیه ایثارگری در بنگلادش، تا ۳۰ درصد از مشاغل خدمات عمومی به بستگان ایثارگرانی که در جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ از پاکستان جنگیده‌اند تعلق می‌گیرد.

مخالفان می‌گویند که این طرح به نفع حامیان نخست‌وزیر حسینه است که لیگ عوامی او جنبش استقلال را رهبری می‌کرد. دیوان عالی اخیراً مقررات بحث برانگیز سهمیه‌بندی مشاغل را به شدت محدود کرده است، اما اعتراضات همچنان ادامه دارد.

معترضان اکنون به دنبال دادخواهی و پاسخگو ساختن دولت در قبال کشتار معترضان در این تجمعات هستند. آنها نیروهای نظامی و امنیتی بنگلادش را به استفاده بیش از حد از زور متهم کرده‌اند و خواهان استعفای حسینه هستند.

اتهامات جدی علیه دولت

اکنون مردم بنگلادش از همه اقشار به جنبش اعتراضی پیوسته‌اند: ستارگان سینما، موسیقی‌دانان سرشناس و ژنرال‌های سابق حمایت خود را از اعتراضات اعلام کرده‌اند. ۴۷ شرکت در صنعت نساجی که برای اقتصاد کشور حائز اهمیت است نیز با تجمع کنندگان اعلام همبستگی کردند.

هنوز مشخص نیست که آیا ارتش از معترضان حمایت خواهد کرد یا اینکه همچنان در کنار حسینه خواهد ایستاد. رئیس دولت ۷۶ ساله در ماه ژانویه در انتخاباتی که توسط بخش بزرگی از مخالفان تحریم شده بود، مجدداً انتخاب شد.

فهرست اتهاماتی که به شیخ حسینه و دولتش وارد شده است بسیار طولانی است. از جمله سوء‌استفاده از نهادهای دولتی برای حفظ قدرت و سرکوب منتقدان دولت و قتل فراقانونی شخصیت‌های مخالف.