دولت از اجرای همسانسازی بازنشستگان تامین اجتماعی سر باز زد تا آنها در ادامه اعتراضهای هفتگی در چند شهر به خیابان آمدند. همزمان کامیونداران و میوهفروشان دورهگرد هم در شیراز و تبریز تجمع کردند.
دولت در قانون بودجه به همسانسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مکلف شده است و در همین راستا برای تامین منابع مالی، مالیات بر ارزش افزوده را یک درصد افزایش داد. بر اساس مصوبه مجلس، دولت مکلف است در نخستین سال اجرای برنامه هفتم توسعه حقوق بازنشستگان را ۴۰ درصد، به اضافه میزان افزایش سالانه افزایش دهد. هیئت وزیران اما با افزایش ۲۲ تا ۳۵ درصدی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی موافقت کرد.
بازنشستگان تامین اجتماعی که از دی ۱۴۰۱ به صورت مداوم هر هفته به خیابان آمدهاند، یکشنبه ۱۶ اردیبهشت در چند شهر به خیابان آمدند و همزمان با اعتراض به وضعیت معیشتی، خواستار پایان دادن سرکوب معلمان، کارگران و زنان شدند.
در کرمانشاه بازنشستگان که مقابل ساختمان تامین اجتماعی تجمع کردند با شعار «معلم زندانی آزاد باید گردد» و «کارگر زندانی آزاد باید گردد» خواستار پایان دادن به سرکوب فعالان صنفی شدند. آنها همچنین با شعار «اتحاد اتحاد علیه فقر و فساد» از بازنشستگان تحت پوشش صندوقهای لشکری و کشوری خواستند در مبارزه علیه فقیرسازی به آنها بپیوندند.
بازنشستگان صندوق لشکری و کشوری در هفتههای قبل چند مرتبه تجمع کردند.
در شوش هم بازنشستگان مانند هفتههای قبل مقابل ساختمان تامین اجتماعی ایستادند. آنها در اعتراض به سرکوب زنان شعار دادند «حجاب حجاب شعارشون، دروغ و دزدی کارشون».
https://www.instagram.com/p/C6lgGvFxfCu/
بازنشستگان معترض در شوش دولت سیزدهم را رکوردار تورم دانستند و دولت سیزدهم را «مایه خجالت» خواندند.
همزمان در تهران نیز گروهی از بازنشستگان تامین اجتماعی مقابل ساختمان مرکزی سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند. شورای بازنشستگان پیش از این خبر داده بود نیروهای امنیتی اسماعیل گرامی، فعال صنفی بازنشسته را احضار کردهاند.
در یک تجمع اعتراضی دیگر گروهی از بازنشستگان صندوق حمایت و بازنشستگی فولاد هم مقابل ساختمان این صندوق در تهران و اصفهان تجمع کردند. بازنشستگان در اصفهان با شعار «یک اختلاس رو کم کن مشکل ما رو حل کن» به حکومت بابت فساد اقتصادی کنایه زدند.
اعتراض میوهفروشان دورهگرد در تبریز
در تبریز چند تن از میوهفروشان دورهگرد که ماموران شهرداری تحت عنوان «رفع سد معبر» با خشونت مانع فعالیت آنها شدهاند، مقابل ساختمان شهرداری تجمع کردند.
در یک ویدئو منتشر شده در کانال اتحادیه آزاد کارگران معترضان کاغذهایی که بر آن نوشته شده «گرسنهایم، گرسنه» و «یه اختلاس رو کم بشه مشکل ما حل میشه» و «تا حق خود نگیریم از پا نمینشینم» در دست دارند. یکی از معترضان به زبان ترکی میگوید کار میخواهیم. نان نداریم.
شهرداری تبریز از اسفند ۱۴۰۲ در طرح موسوم به «ساماندهی وانتهای میوهفروش» فعالیت میوهفروشان دورهگرد را به مکانهای مشخص شده از سوی شهرداری محدود کرد.
اتحادیه آزاد کارگران مدعی شد ماموران شهرداری هنگام جمعآوری بساط میوهفروشان در تبریز از گاز اشکآور استفاده کردهاند.
تحصن رانندگان کامیون در شیراز
کاهش سهمیه سوخت و افزایش قیمت لاستیک و لوازم یدکی موجب اعتراض رانندگان کامیونهای کمپرسی در شیراز شد.
چند تصویر و ویدئو از صف طولانی کمپرسیها در شیراز منتشر شد که بر روی یکی از آنها یک پلاکارد با مضمون «اعتصاب کمپرسیداران شیراز و حومه به کمبود سوخت کافی و افزایش جریمههای شهرداری (حمل و نقل) و افزایش کرایه» دیده میشود.
دولت از یک سال قبل سیاستهای چندگانهی را به قصد «کاهش مصرف» و «افزایش نرخ» سوخت آزمایش کرده است. با اینکه هنوز دولت به صورت رسمی کاهش سهمیه سوخت را اعلام نکرده است اما گفته میشود سهمیه سوخت کامیونها بر اساس تناژ بار و مسافت محاسبه میشود.
رئیس سازمان حمل و نقل چابهار همزمان با اعتصاب کامیونداران در این شهر گفته بود: «سهمیه سوخت کامیونها براساس پایش و عملکرد و تناژ آنها در کارتهای سوخت شارژ میشود.»
پرستاران میناب به کمپین نه به اضافه کار اجباری پیوستند
در ادامه اعتراض پرستاران به استثمار خشن، گروهی از پرستاران در میناب اعلام کردند به اضافهکاری اجباری تن نخواهند داد.
خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) نوشت این پرستاران در نامه به رئیس دانشگاه علوم پزشکی نوشتند ««برایمان شیفت اضافه نگذارید چون قرار نیست اضافهکار اجباری را گردن بگیریم».
آنها خواستار اختیاری شدن اضافهکاری و دستمزد عادلانه برای آن شدند. به گفته پرستاران، وزارت بهداشت و درمان بابت هر یک ساعت اضافهکار ۱۲ تا ۲۰ هزار تومان پرداخت میکند.