جمعه ۲۹ دی ۱۴۰۲، رسانههای بلوچ فضای شهر زاهدان را مانند هفتههای پیش امنیتی گزارش کردهاند. با اینهمه، علیرغم هفتههای پیش که راهپیماییهای اعتراضی مردم بلوچ در روزهای جمعه کمرنگتر شده بود، این هفته گروهی از مردم در واکنش به منازعه حکومتهای ایران و پاکستان که به کشتهشدن دستکم هفده شهروند بلوچ در هر دو کشور منجر شد، دست به راهپیمایی زدند و شعارهایی علیه این دو حکومت سر دادند.
به گزارش کمپین فعالین بلوچ، که به طور اختصاصی اخبار بلوچستان را پوشش میدهد، نیروهای نظامی و انتظامی جمهوری اسلامی از صبح جمعه، همانند هفتههای گذشته، در اطراف مصلی و مسجد مکی و خیابانهای منتهی به آن مستقر شدند و مردم را تفتیش و بازرسی بدنی کردند.
به گفته همین منبع و بر اساس ویدئوهای منتشرشده در فضای مجازی، شهروندان بلوچ در زاهدان پس از نماز جمعه در اعتراض به حملههای موشکی ارتش پاکستان و سپاه پاسداران در مناطق مرزی بلوچستان، علیه جمهوری اسلامی ایران و پاکستان شعارهای اعتراضی سر دادند.
معترضان از جمله شعارهای «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر پاکستان» و «سپاهی! داعش ما شمایی» سر دادند و موشکباران بلوچستان در دو سوی مرز را محکوم کردند.
تجمع در اعتراض به تیراندازی به سوختبران
در همین روز، اهالی منطقه مرزی ریمدان در اعتراض به تیراندازی نیروهای نظامی به سمت شماری از سوختبران که منجر به زخمیشدن یک سوختبر شد، در مقابل پاسگاه تجمع کردند.
شب پنجشنبه با تیراندازی نیروهای نظامی به سمت شماری از سوخت بران در رودخانه کلانی، یک سوخت بر بلوچ با هویت الله بخش کلمتی اهل ریمدان از ناحیه پا زخمی شده بود.
به گفته کمپین فعالین بلوچ، معترضان خواستار پاسخگویی نیروهای نظامی شدند اما نیروهای نظامی اعلام کردند که باز هم تیراندازی به سمت سوختبران را تکرار خواهند کرد.
اهالی ریمدان نیز در مقابل اعلام کردند که در صورت تکرار تیراندازی، بازارچه مرزی ریمدان را مسدود خواهند کرد و اجازه صادرات و واردات را نخواهند داد.
آنان طی فراخوانی از اهالی شهرستان دشتیاری خواستند هم اکنون خود را به پاسگاه مرزبانی ریمدان برسانند.
عبدالحمید اسماعیلزهی: ایران و پاکستان به نارضایتیهای مردم خود رسیدگی کنند
عبدالحمید اسماعیلزهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، بخش آغازین سخنرانیاش را به نصیحت به مردم برای صرفهجویی در شرایط دشوار اقتصادی اختصاص داد. او از مردم خواست از «اسراف» بپرهیزند و وعدههای غذایی کوچکتر از قبل درست کنند و مابقی را به نیازمندان بدهند.
عبدالحمید اسماعیلزهی در بخشهای دیگر خطبهاش با اشاره به حملات موشکی اخیر بین ایران و پاکستان، از «روابط حسنه» و «منافع مشترک» دو کشور یاد کرد و گفت ایران و پاکستان باید مشکلاتشان از راه «تعامل» حل کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه زاهدان، عبدالحمید اسماعیلزهی در ادامه افزود:
تبادل آتش در مرزهای یکدیگر به نفع هیچ ملت و دولت و حکومتی نیست و توصیه ما آن است که از این اقدامات خودداری شود. مخصوصا در تبادل آتشی که بین ایران و پاکستان صورت گرفت از هر دو طرف بیشتر کودکان و زنان کشته شدند و این دردآور است. معمولا در جنگها زنان و کودکان بیشترین تلفات را متحمل میشوند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان ضمن توصیه به دولتهای پاکستان و ایران برای رسیدگی به مشکلات مردم در داخل این کشورها، گفت:
برخی که نارضایتی دارند و مقداری تندتر هستند و نمیتوانند تحمل کنند و به کشورهای همجوار فرار میکنند، مسئولان این کشورها حرفهای این افراد را گوش کنند و نگذارند این افراد به دامان دیگران بیفتند و دشمنان از آنان سوءاستفاده کنند.
او در ادامه همچنین به مسئولان کشور پاکستان توصیه کرد که «به ایالت بلوچستان بیشتر رسیدگی کنند. مردم این ایالت اعتراضاتی دارند که در حکومتهای گذشته از لحاظ عمران و آبادانی و بهکارگیری مردم زیاد مورد توجه و رسیدگی قرار نگرفتهاند.»
عبدالحمید اسماعیلزهی در بخش دیگری از خطبهاش به مشکلات آموزشوپرورش در کشور و استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد و گفت:
مدارس و معلمان در تمام کشور با مشکل مواجه هستند، اما در استان سیستانوبلوچستان از گذشته مشکل داشتهاند و اکنون در وضعیت بحرانی قرار دارند. در بسیاری از مناطق مدارس و امکانات وجود ندارد. در گذشته برنامهریزی برای بازماندگان از تحصیل ضعیف بود و الان که این افراد کاملا رها شدهاند و وضعیت به شدت بحرانی است. گزارش میرسد که علیرغم گذشت چند ماه از سال تحصیلی، اما در بسیاری مناطق معلم به اندازۀ کافی نیست و مدارس آموزشوپرورش با مشکلات مواجهاند.
امام جمعه زاهدان «بهترین سیاست» در مقابله با بحران آموزش در سیستان و بلوچستان را به کار گرفتن مردم منطقه در آموزش و پرورش خواند و گفت: «امروز بسیاری از دانشگاهیان بیکار هستند. نیاز است دانشسراهای تربیت معلم فعال شوند تا معلمهای بومی تربیت شوند که هم ماندگار هستند و هم دلسوزیشان بیشتر است.»