با وجود حاکمیت اسلامی و مقاومت حکومت، سبک زندگی در ایران روز به روز بیشتر دستخوش دگرگونی‌هایی می‌شود. نگهداری از حیوانات خانگی، به ویژه علاقمندی لایه‌هایی از ایرانیان به نگهداری از سگ سبب شده مشاغل تازه‌ای زیر عنوان خدمات حیوانات و خدمات تربیت سگ پدید آید. مربی‌گری سگ یکی از این مشاغل تازه است. با یک مربی سگ در ایران گفت‌و‌گو کرده‌ایم. می‌بینید:

مهراد امینی‌پور ۲۶ ساله می‌گوید از کودکی عاشق سگ بوده چنانکه از همان ایام انواع نژادهای سگ‌ها را می‌شناخته است. او تحصیلاتش در رشته مدیریت را نیمه‌تمام رها کرد که خودش را وقف عشق به سگ کند. شغل او مربی‌گری سگ‌هاست. به گفته او یکی از مهم‌ترین هدف‌ها در این شغل در وهله اول این است که انسان زندگی راحت‌تری با حیوان داشته باشد. مربی با تکیه بر رفتارشناسی سگ‌ها تلاش می‌کند مشکلات رفتاری و ناهنجاری‌ها را از میان بردارد. در مراحل پیشرفته‌تر تربیت بویایی سگ، دفاع او و ردیابی و زنده‌یابی و مانند آن در دستور کار قرار می‌گیرد که به گفته امینی‌پور گسترده‌ترین بخش کار یک مربی سگ است. او می‌گوید:

همانطور که بچه‌ها نیاز دارند به مدرسه بروند، سگ‌ها هم به یک مربی نیاز دارند. به ویژه وقتی که کسی برای اولین بار صاحب یک سگ می‌شود، و تجربه کافی ندارد. بیشتر ناهنجاری‌ها و مشکلات هم به خاطر همین کم‌تجربگی اتفاق می‌افتد. بحث اصلی اضطرابی‌ست که سگ‌ها تحمل می‌کنند.

امینی‌پور می‌گوید در ایران قانون حمایت از حیوانات وجود ندارد و جایگاه مربی سگ از نظر اجتماعی بسیار پایین است. مربیان سگ درآمد بی‌ثباتی دارند و از امنیت شغلی برخوردار نیستند. ممکن است هر لحظه حکومت ورود سگ‌ها به خیابان‌ها و فضاهای عمومی را ممنوع کند که در این صورت زمینه کاری برای مربیان هم از بین می‌رود. امینی‌پور می‌گوید درآمد یک مربی سگ با توجه به این مشکلات بین صفر تا حداکثر ۴۰ میلیون تومان در ماه است.

Ad placeholder

معمولاً رسانه‌های حکومتی، نیاز انسان به معاشرت و همزیستی با سگ‌ها را با فرزندآوری و مشکلات ازدواج پیوند می‌زنند. در حالی‌که چنین نیست. بر اساس مطالعات دانشگاه وین درباره رفتارشناسی سگ‌ها و رابطه انسان با سگ، اگر تا پیش از این انسان‌ها از سگ در شکار یا برای محافظت از گله استفاده می‌کردند، اکنون در زندگی مدرن شهری، سگ‌ها شریک و دوست واقعی انسان‌ها شده‌اند. بسیاری از سالمندان در شهرهای بزرگ در انزوا زندگی می‌کنند. سگ‌ها اغلب تنها مخاطب آنها هستند و شادی را وارد زندگی آنها می‌کنند. در خانواده‌ها، سگ‌ها نه تنها شریک بازی کودکان هستند، بلکه به رشد عاطفی و ذهنی سالم کودکان و همچنین بهبود مهارت‌های اجتماعی آنها کمک زیادی می‌کنند.

و در فقه شیعه؟

باید توجه داشت که در قرآن به صراحت از نجاست سگ سخن در میان نیامده، بلکه نجاست سگ را متشرعان از روایاتی که در کتاب‌هایی مانند بحارالانوار آمده استباط کرده‌اند. بر اساس ماده ۱۵ ماده ۵ قانون شهرداری‌ها سگ‌کشی در ایران یک امر رایج و متدوال است.

Ad placeholder