رسانه‌های اسرائیلی به نقل از دفتر نخست‌وزیری این کشور گزارش دادند که اسرائیل فهرستی از گروگان‌ها را دریافت کرده است که انتظار می‌رود روز چهارشنبه حماس آن‌ها را آزاد کند.

به‌گزارش رویترز، اسرائیل گفته است که آتش‌بس می‌تواند باز هم تمدید شود، مشروط بر این‌که حماس به آزادی دست‌کم ۱۰ اسرائیلی در روز ادامه دهد. اما با توجه به این‌که شمار کمتری زن و کودک هنوز در اسارت هستند، خاموش نگه داشتن سلاح‌ها پس از چهارشنبه ممکن است نیاز به مذاکره برای آزادی حداقل برخی از مردان اسرائیلی برای اولین بار داشته باشد.

آتش‌بس چهار روزه که دو روز دیگر تمدید شد بامداد فردا، پنج‌شنبه ۹ آذر / ۳۰ نوامبر پایان می‌گیرد.

حماس و جهاد اسلامی روز سه‌شنبه ۱۲ نفر را آزاد کردند که از زمان آغاز آتش‌بس در روز جمعه مجموع آزادشدگان به ۸۱ نفر رسید. این افراد بیشتر زنان و کودکان اسرائیلی و شهروندان خارجی بودند.

۱۲ نفر آزادشده ۱۰ زن اسرائیلی و دو شهروند تایلندی بودند که بین ۱۷ تا ۸۴ سال سن داشتند. همه آن‌ها تحت معاینه‌های اولیه پزشکی قرار گرفتند و سپس به بیمارستان‌های اسرائیل منتقل شدند تا با خانواده‌های خود ملاقات کنند.

به فاصله کوتاهی، اسرائیل ۳۰ فلسطینی را از زندان عفر در کرانه باختری و یک بازداشتگاه بیت‌المقدس (اورشلیم) آزاد کرد. انجمن زندانیان فلسطین که یک سازمان نیمه‌رسمی است گفت نیمی از آن‌ها زن و بقیه پسران نوجوان هستند. به این ترتیب شمار فلسطینی‌های آزادشده در روزهای آتش‌بس به ۱۸۰ نفر رسید.

Ad placeholder

قطر که میانجی‌گر مذاکرات غیرمستقیم حماس و اسرائیل است، روز سه‌شنبه میزبان رئیسان سازمان‌های اطلاعاتی موساد اسرائیل و سی‌آی‌ای آمریکا بود. ویلیام برنز، رئیس سی‌آی‌ای روز گذشته به همراه همتایان اسرائیلی و مصری خود برای گفت‌وگو با مقام‌های قطری در مورد تمدید آتش‌بس و همچنین آزادی افراد بیشتر در دوحه حضور یافت.

یک منبع آگاه در این‌باره به رویترز گفت آن‌ها در مورد موضوعات احتمالی مرحله جدید توافق آتش‌بس از جمله آزاد کردن گروگان‌های حماس شامل مردان و افراد نظامی و نه فقط زنان و کودکان، بحث کردند. طرف‌های مذاکره همچنین در مورد آن‌چه برای دستیابی به آتش‌بس بیش از چند روز نیاز است گفت‌وگو کردند.

محمد چرکاوی، استاد حل مناقشات و دیپلماسی در دانشگاه جورج میسون در گفت‌وگو با الجزیره از دو دلیل برای حضور ویلیام برنز در پایتخت قطر سخن گفت. چرکاوی گفت «یکی تحکیم موضع ایالات متحده آمریکا است که باید یک راه حل دیپلماتیک بیابد» و دلیل دوم «نشان دادن موضع گسترده‌تر دولت آمریکا به شرکای منطقه‌ای» است.

چرکاوی افزود:

به‌محض این‌که دومین مبادله گروگان‌ها و زندانیان انجام شود، ممکن است راه حل دو کشور را به‌عنوان نقطه جدید ورود مجدد موضع آمریکا به مناقشه خاورمیانه بشنویم.

قطر پیش از نشست با رهبران موساد و سی‌آی‌ای با حماس صحبت کرد تا بفهمد که این گروه با چه چیزی موافقت دارد. منبع مطلع رویترز افزود اسرائیل و حماس اکنون در حال گفت‌وگو در مورد طرح‌های مورد بررسی در این نشست هستند.

خبرگزاری فرانسه به‌نقل از  یک منبع نزدیک به حماس اعلام کرد که این گروه مایل است آتش‌بس را چهار روز دیگر تمدید کند.

همزمان، وزیران خارجه گروه هفت کشور صنعتی روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای مشترک خواستار تمدید آتش‌بس و کمک‌های بشردوستانه بیشتر شدند.

در حال حاضر حدود ۱۵۹ زندانی اسرائیلی در غزه باقی مانده‌اند. کاخ سفید روز گذشته گفت هشت تا ۹ آمریکایی در میان آن‌ها هستند. جان کربی، سخنگوی امنیت ملی آمریکا گفت ایالات متحده امیدوار است حماس آمریکایی‌های بیشتری را آزاد کند و واشنگتن با دوحه برای تمدید توقف درگیری‌ها همکاری خواهد کرد.

کربی گفت: «ما می‌خواهیم همه گروگان‌ها را آزاد ببینیم. راه انجام این کار این وقفه‌ها [در جنگ] است.»

حمله اسرائیل به جنین

در همین حال نیروهای اسرائیلی شب گذشته ساعت ۲۰ و۳۰ دقیقه به‌وقت محلی به شهر و اردوگاه جنین در کرانه باختری حمله کرده و شمار زیادی از فلسطینی‌ها را در این منطقه بازداشت کردند. آن‌ها همچنین با ادامه یورش خود خانه‌های جنین را ویران کردند.

الجزیره گزارش داد که حداقل ۲۰ نفر از جمله اعضای خانواده فلسطینی‌هایی که اسرائیل آن‌ها را تحت تعقیب توصیف می‌کند، دستگیر شدند.

مقام‌های پزشکی به الجزیره گفتند که در این حملات دست‌کم شش نفر از جمله دو کودک زخمی شدند.

افزون بر این، نیروهای اسرائیلی ورودی دو بیمارستان اصلی را مسدود کردند.

Ad placeholder

هاآرتص، روزنامه اسرائیلی اعلام کرد که پس از عملیات ارتش اسرائیل در کرانه باختری چهار فلسطینی در انفجار اردوگاه آوارگان جنین زخمی شدند.

یک منبع نظامی اسرائیلی نیز گفت تبادل آتش بین نیروهای اسرائیلی و گروه‌های مسلح که مواد منفجره پرتاب کردند، روی داد. بنا بر این گزارش‌، یک هواپیمای اسرائیلی نیز به یک واحد مسلح حمله کرد و افراد آن در محل دستگیر شدند.

به‌گزارش الجزیره، در حملات اسرائیل به کرانه باختری از ۷ اکتبر تاکنون حداقل ۲۴۲ فلسطینی کشته و بیش از سه هزار نفر زخمی شده‌اند. کشته‌شدگان شامل ۵۷ کودک، یک زن و شش زندانی می‌شود که در بازداشت اسرائیل جان باختند.

هشدار در مورد مرگ‌ومیر بیشتر در غزه به دلیل بیماری

محاصره اسرائیل منجر به فروپاشی نظام بهداشتی غزه شده است، به‌ویژه در شمال غزه که هیچ بیمارستانی در آن فعال نیست. سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد که ممکن است به‌زودی بر اثر بیماری شمار بیشتری از مردم غزه جان خود را از دست بدهند زیرا بسیاری از آن‌ها به دارو، واکسن، آب سالم و بهداشت و غذا دسترسی ندارند.

بیش از دو سوم جمعیت ۲,۳ میلیون نفری غزه خانه‌های خود را بر اثر بمباران‌های اسرائیل از دست داده‌اند و هزاران خانواده با وسایل ابتدایی قابل حمل در پناهگاه‌های موقت به‌سر می‌برند. آن‌ها به شدت با کمبود مواد غذایی، سوخت و آب تمیز روبه‌رو هستند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در این‌باره گفت:

ما با وضعیت انسانی غمناکی مواجهیم. در عین حال می‌خواهیم همه گروگان‌ها را آزاد کنیم و معتقدیم باید بدون قیدوشرط و فوری باشد. اما اکنون به یک آتش‌بس انسانی در غزه نیاز داریم.

رویترز نوشته است آتش‌بس موقت به حدود ۸۰۰ کامیون کمک‌رسانی اجازه ورود به غزه را داده است. الجزیره می‌گوید حداقل ۷۵۰ کامیون از روز جمعه از مرز رفح وارد غزه شده‌اند و این تعداد به حدود ۱۵۰ کامیون در روز می‌رسد. در حالی‌که اوایل این هفته، نهاد کمک‌رسانی سازمان ملل (اونروا) به الجزیره گفتند که روزانه ۲۰۰ کامیون کمک به مدت دو ماه برای رفع نیازهای اولیه مردم غزه مورد نیاز است.

مارتین گریفیث، کمیسر عالی سازمان ملل در امور بشردوستانه قرار است روز چهارشنبه ۸ آذر / ۲۹ نوامبر به امان پایتخت اردن برود تا درباره باز کردن گذرگاه کرم شالوم برای ورود کمک‌های بشردوستانه از اسرائیل به غزه گفت‌وگو کند.

قبل از جنگ کنونی، بیش از ۶۰ درصد کمک‌های ارسالی به غزه از گذرگاه کرم شالوم که در تقاطع اسرائیل، نوار غزه و مصر قرار دارد، عبور می‌کرد.

کمک به غزه اکنون از طریق گذرگاه رفح در مرز مصر، که برای عبور عابران پیاده و نه کامیون‌ها طراحی شده است، وارد می‌شود.

«تسویه حساب با قطر»

هاآرتص به‌نقل از یک دیپلمات ارشد اسرائیلی نوشته است که اسرائیل پس از تکمیل نقش خود در بازگرداندن گروگان‌ها، با قطر «تسویه حساب» خواهد کرد.

جاشوا زارکا، معاون مدیرکل امور استراتژیک وزارت خارجه اسرائیل صبح چهارشنبه در گفت‌وگو با رادیو ارتش اسرائیل گفت «اسرائیل پس از پایان نقش میانجی‌گری قطر در مذاکرات برای بازگرداندن گروگان‌ها، با قطر تسویه حساب خواهد کرد».

زارکا گفت قطر در میزبانی از حماس و مشروعیت بخشیدن به فعالیت‌های این گروه نقش بدی داشته است اما اسرائیل در حال حاضر به آن‌ها نیاز دارد. او در پاسخ به این پرسش که آیا دوحه از این هدف اسرائیل اطلاع دارد، پاسخ داد:

فکر می‌کنم آن‌ها در این موضوع تردیدی ندارند. فکر می‌کنم سخنرانی وزیر خارجه [اسرائیل] در سازمان ملل و ذکر صریح نام آن‌ها، هیچ‌گونه تردیدی [در این زمینه] باقی نمی‌گذارد. و ما شک نداریم هر کس که در کنار حماس بود… به هر طریق ممکن مورد آزار قرار خواهد گرفت.