کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران نام‌ ۳۳ روزنامه‌نگار را که در جنگ اسرائیل و غزه کشته شدند، منتشر کرده است. ۲۸ نفر از آنها فلسطینی، یک نفر لبنانی و چهار نفر اسرائیلی‌اند. این سازمان می‌گوید تعداد خبرنگاران کشته و مفقود شده بیشتر است و آنها مشغول مستندسازی‌اند. گزارش‌هایی هم از حمله به دفاتر رسانه‌ها و محل سکونت روزنامه‌نگاران منتشر شده است. خبرگزاری فرانسه و رویترز از ارتش اسرائیل درخواست کرده بودند که به گزارشگران این دو خبرگزاری مصونیت بدهد. ارتش اسرائیل اما رسماً اعلام کرد نمی‌تواند امنیت روزنامه‌نگاران را تضمین کند.

سارا احسان پیش از این در ارتباط با وزارت بهداشت غزه فهرستی از روزنامه‌نگاران کشته شده در غزه و همچنین شاعران و هنرمندان به قتل رسیده در بمباران‌های غزه را منتشر کرده بود. فهرست احسان با گزارش کمیته حفاظت همخوانی دارد. با او گفت‌وگویی انجام داده‌ایم.

روزنامه‌نگاران جان‌باخته در غزه تا اکتبر ۲۰۲۳ (فهرست سارا احسان)

۱-یاسر صبحی ابو ناموس، خبرنگار موسسه‌ی رسانه‌ای الساحل، تاریخ قتل: ۲۶/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: خانیونس
۲-دعاء شرف، خبرنگار رادیو صدای الاقصی، تاریخ قتل: ۲۶/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۳-جمال الفقعاوی، خبرنگار موسسه‌ی رسانه‌ای میثاق، تاریخ قتل: ۲۵/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: خانیونس
۴-سلمی مخیمر، خبرنگار آزاد، تاریخ قتل: ۲۵/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: رفح
۵-احمد ابو مهادی، خبرنگار شبکه‌ی ماهواره‎ای الاقصی، تاریخ قتل: ۲۵/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: خانیونس
۶-سائد الحلبی، خبرنگار شبکه‌ی ماهواره‎ای الاقصی، تاریخ قتل: ۲۵/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: کمپ جبالیه
۷-محمد عماد سعید ابد، خبرنگار موسسه‌ی رسانه‌ای الرساله، تاریخ قتل: ۲۳/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۸-رشدی ربحی السراج، مدیر شرکت رسانه‌ای عین مدیا، تاریخ قتل: ۲۲/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۹-محمد علی (ابو عهد)، خبرنگار رادیو الشباب، تاریخ قتل: ۲۰/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: شمال غزه
۱۰-خلیل ابو عاذره، عکاس تلویزیون الاقصی، تاریخ قتل: ۱۹/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: شمال رفح
۱۱-سمیح النادی، از مدیران شبکه‌ی ماهواره‌ای الاقصی، تاریخ قتل: ۱۸/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۱۲-محمد بعلوشه، خبرنگار شبکه‌ی فلسطین الیوم، تاریخ قتل: ۱۷/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۱۳-عصام محمد بهار، خبرنگار تلویزیون الاقصی، تاریخ قتل: ۱۶/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۱۴-عبد الهادی حبیب، خبرنگار تلویزیون آموزشی اونروا، تاریخ قتل: ۱۶/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۱۵-سلام خلیل میمه، عکاس آزاد، تاریخ قتل: ۱۳/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: کمپ جبالیه
۱۶-حسام مبارک، گوینده‌ی شبکه‌ی الاقصی، تاریخ قتل: ۱۳/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: شمال غزه
۱۷-احمد شهاب، تهیه‌کننده‌ی برنامه در رادیو صدای زندانی، تاریخ قتل: ۱۲/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: کمپ جبالیه
۱۸-محمد فایز ابو مطر، عکاس آزاد، تاریخ قتل: ۱۱/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: رفح
۱۹-هشام النواجعه، عکاس آژانس خبر، تاریخ قتل: ۱۰/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غرب غزه
۲۰-سعید رضوان الطویل، مدیر آژانس الخامسه، تاریخ قتل: ۱۰/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غرب غزه
۲۱-محمد رزق صبح، عکاس آژانس خبر، تاریخ قتل: ۱۰/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غرب غزه
۲۲-اسعد عبد الناصر شملخ، خبرنگار آزاد، تاریخ قتل: ۸/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: غزه
۲۳-محمد الصالحی، عکاس آژانس السلطه الرابعه، تاریخ قتل: ۷/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: شرق بریج
۲۴-ابراهیم محمد لافی، عکاس شرکت رسانه‎ای عین مدیا، تاریخ قتل: ۷/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: گذرگاه بیت حانون
۲۵-محمد جرغون، گزارشگر آژانس سمارت مدیا، تاریخ قتل: ۷/۱۰/۲۰۲۳، محل قتل: شرق رفح

سارا احسان در سال ۱۹۷۷ در ایران متولد شده و در سال‌های جنگ ایران و عراق همراه با خانواده‌اش به آلمان مهاجرت کرده است. از او به زبان آلمانی تاکنون چهار مجموعه شعر منتشر شده، در برخی پروژه‌های فیلم‌سازی مشارکت داشته و در حال حاضر در شهر کارلسروهه آلمان زندگی می‌کند. او در اعتراض به نسل‌کشی در غزه از انجمن قلم آلمان استعفا داده است.

Ad placeholder

گفت‌وگو با سارا احسان

سارا احسان، شاعر آلمانی ایرانی تبار و عضو مستعفی انجمن قلم آلمان. عکس: با اجازه سارا احسان. Fotocredit: @Titus Tamm
سارا احسان، شاعر آلمانی ایرانی تبار و عضو مستعفی انجمن قلم آلمان – Fotocredit: @Titus Tamm

به گزارش کمیته حفاظت از روزنامه‌نگاران، شمار روزنامه‌نگاران جان‌باخته در غزه رو به افزایش است. آمار کمیته حفاظت با فهرستی که شما در ارتباط با وزارت بهداشت غزه از روزنامه‌نگاران جان‌باخته منتشر کردید، همخوانی دارد. علاوه بر این کمیته حفاظت از حمله به دفاتر رسانه‌ها و محل‌های سکونت روزنامه‌نگاران خبر داده است.  به عنوان یک شهروند و به عنوان یک روشنفکر چه می‌توان کرد؟ خطر اتهام یهودی ستیزی یا همدستی با حماس هم وجود دارد؟ چگونه می‌توان فاصله را خفظ کرد و در همان حال خاموش نماند؟

امیدوارم بودم این گفت‌وگو را با دوگانه متداول «یهودی‌ستیزی – حماس» آغاز نکنیم. بسیار مهم است، برای روزنامه‌نگاران هم مهم است که با محدودیت‌های سفت و سخت که از آن این ‌روزها به عنوان «چارچوب» ( Framing) یاد می‌شود نمی‌توان هرگز حقیقت موضوع [جنگ غزه] را بیان کرد، نه از نظر تاریخی و نه از نظر نسل‌کشی که دارد اتفاق می‌افتد. چرا نمی‌پرسیم دلیل اصلی خشونت چیست؟ یهودیانی که در سایر نقاط جهان از ساختار صهیونیستی انتقاد می‌کنند از آنها به عنوان «  self-hating-jews » (یهودیان متنفر از خود) و یهودی‌ستیز یاد می‌کنند و پپه یادآوری می‌کند که پاکسازی قومیتی وقتی به پایان می‌رسد که به اهدافش دست یافته باشد یا قدرتی را در مقابل خود ببیند. در اینجا به وضوح، بی‌شرمی سزاوار نکوهش سیاستمداران و جامعه‌شناسان حامی اسرائیل در غرب آشکار می‌شود. آن‌ها ادعا می‌کنند که یک دولت یهودی که بر بخش بزرگی از فلسطین حکمرانی دارد، تا وقتی دموکراتیک است که در جوارش یک واحد فلسطینی وجود داشته باشد و این آموزه را هم در دانشگاه‌ها تدریس می‌کنند. سند وزارت اطلاعات اسرائیل افشا کرده است که فلسطینیان ساکن نوار غزه می‌بایست به صحرای سینا رانده و یهودیان در غزه اسکان داده شوند.

به گمان من هر شهروند و هر روشنفکری این وظیفه اخلاقی را دارد که با خودش فکر کند و از وجدانش بپرسد آیا اتفاقی که دارد می‌افتد عادلانه است؟ برای من همواره چالش اصلی عدالت بوده است، چه به عنوان انسان، چه به عنوان نویسنده و چه به عنوان یک مشاور در امور مربوط به تبعیض‌های اجتماعی و مشاور اجتماعی. انسان‌ها در جهان ما با بی‌عدالتی مواجه‌اند. ما از تاریخ آلمان و از تاریخ مقاومت در این کشور چه آموختیم؟ اینکه اکثریت مردم به پروپاگاندای هیتلر باور داشتند و از او حمایت کردند. انسان‌ها و گروه‌هایی که به مقاومت روی آوردند، معمولاً تنها و منفرد ماندند و بهای سنگینی هم پرداختند. من نمی‌خواهم به آن گروه از انسان‌ها تعلق داشته باشم که در برابر نسل‌کشی فلسطینیان دست روی دست می‌گذارند. اگر جز این بود هرگز به خودم نمی‌بخشیدم. ما باید موضع روشنی اتخاذ کنیم و نگاه ناسیونالیستی، اسلام‌هراسانه و ضد عرب در شمال جهان را که متأسفانه بسیاری از ایرانیان هم از آن برکنار نمانده‌اند، کنار بگذاریم. ما می‌توانیم با حماس و با حکومت اسلامی در ایران و با هرگونه افراطی‌گرایی و استبداد که اکنون در اسرائیل با آن مواجه‌ایم [به طور همزمان] مخالف باشیم. برای من ملیت و مذهب انسان‌ها فرقی نمی‌‌کند. بحث بر سر اصول است: سازمان‌های شناخته شده حقوق بشری اسرائیل را به عنوان دولت آپارتاید شناسایی کرده‌اند. آیا می‌بایست به سادگی این واقعیت را ندیده بگیریم؟ آن‌ها اردوگاه پناهجویان را بمباران می‌کنند. چه اتفاقی باید بیفتد که نیفتاده است؟

هنرمندان و نویسندگان جان‌باخته در غزه تا اکتبر ۲۰۲۳ (فهرست سارا احسان)

۱-نسمه ابو شعیره، هنرمند و مدرس دانشگاه الاقصی، علت قتل: بمباران خانه‌اش توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل
۲-هبه ابو ندی، شاعر و نویسنده، علت قتل: بمباران خانه‌اش توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل
۳-شام ابو عبید، هنرمند گروه موسیقی تشامبیونز للدبکه، علت قتل: بمباران خانه‌اش توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل
۴-لیلی عبد الفتاح، هنرمند گروه موسیقی تشامبیونز للدبکه، علت قتل: بمباران خانه‌اش توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل
۵-هبه زقوت، شاعر و نویسنده، علت قتل: بمباران خانه‌اش توسط هواپیماهای جنگی اسرائیل

من همه نیرو و وقت خودم را صرف حمایت از نویسندگان جنبش زن، زندگی، آزادی کرده‌ام. همه جلسات شعرخوانی و سخنرانی‌های من به این موضوع اختصاص داشته و حالا باید در برابر استبداد رویکرد دیگری در پیش بگیرم؟ ما با استانداردهای دوگانه و ریاکاری دولت‌هایمان آشنا هستیم و باید بدانیم که این استانداردها و ریاکاری‌ها در شمال جهان هم حاکم است و ما اجازه نداریم که این روش و منش را تکثیر کنیم. اگر بنا بر انتقاد از دولت‌ها باشد، هرگز اجازه نمی‌دهم که آزادی بیانم را محدود کنند. من از یهودیان انتقاد نمی‌کنم. از دولت اسرائیل انتقاد می‌کنم. اگر از دولت جمهوری اسلامی انتقاد کنم، معنی‌اش این است که از ایرانی‌ها نفرت دارم؟ اگر از دولت آلمان انتقاد کنم، آیا از آلمانی‌ها نفرت دارم؟ چنین درک و برداشتی آبسورد و  فقط به نفع اسرائیل است. دولت اسرائیل این تبلیغات را به راه انداخته و شمال جهان هم همان را به دست گرفته. ما باید این روند را درک و آن را افشا کنیم. انسان‌های یهودی شجاعی وجود دارند که سال‌های دراز است برای آزادی فلسطین مبارزه می‌کنند. من از چی باید وحشت داشته باشم؟ عقیده شخصی من که نیست.  پژوهش‌ها، گزارش‌ها و کتاب‌های زیادی درباره بحران فلسطین وجود دارد. می‌توان به این آثار مراجعه کرد.

هرکس باید از خودش بپرسد اگر در آینده فرزندم از من بپرسد که وقت نسل‌کشی فلسطینیان چه می‌کردی و برای توقف آن چه کردی، چه پاسخی دارد بدهد و آیا آن پاسخ قانع‌کننده است؟

ما به عنوان نویسنده موظفیم از «آزادی بیان» استفاده کنیم و همبستگی خود را با همکاران فلسطینی در سراسر جهان ابراز کنیم، با هم متحد شویم، جلساتی برگزار کنیم، کتاب بنویسیم، تظاهرات برگزار کنیم. ما نباید اجازه بدهیم که ما را متزلزل کنند. ما بی‌شماریم و قوی هستیم و صدایمان هم شنیده می‌شود. رسانه‌ها و نهادهای فرهنگی موظف‌اند صدای فلسطینیان را بازتاب دهند و فرصتی برای طرح دیدگاه‌های آنان فراهم بیاورند و آنها را نباید سانسور یا حذف کنند.

در گزارش کمیته حفاظت آمده است که نیروهای اسرائیلی از «هیچ اقدامی برای جلوگیری از انتشار تصاویر جنگ فروگذار نیستند.» آیا تصاویر تا این حد قدرتمندند یا اینکه در اینجا بحث بر سر مستندسازی و جلوگیری از مستندسازی وقایع است؟ 

هر دو. تصاویر اثرگذارند. تصویری که از ذهنم بیرون نمی‌رود، تصویر یک پدر فلسطینی در غزه است که اندام‌های تکه تکه شده فرزندش را ریخته توی دو کیسه. یا تصویر دختربچه‌ای که بعد از بمباران، نیمی از کبدش از شکمش بیرون زده. تصاویر به اندازه چند کتاب حرف برای گفتن دارند. آن‌ها برای ما این امکان را به وجود می‌آورند که حس موجود در مکان را درک کنیم و این ما را متأثر می‌کند و ما را به انسان‌هایی بدل می‌کند که درد و رنج هم‌نوع را درک می‌کنند.  

 ما در کشورهای به اصطلاح دموکراتیک هم کنترل و فریب داده می‌شویم. به خبرها توجه کنید. در اغلب مواقع پروپاگاندای نظامی اسرائیل عیناً نقل می‌شود. اغلب گزارش‌ها درباره حماس است و نه درباره فلسطینی‌ها. اما تصاویر غزه و کرانه باختری واقعیت را عیان می‌کنند. من به توضیح نیاز ندارم وقتی می‌بینم جنازه بچه‌ها را از زیر آوار بیرون می‌کشند. کاملا مشخص است که چه کسی مغلوب و نابود شده. طبعاً دولت‌ها مایل‌اند با تصاویر به افکار عمومی جهت بدهند و مردم را بفریبند. اگر بنا نداشتند مانع از مستندسازی جنایت‌های جنگی بشوند، روزنامه‌نگاران را هدف قرار نمی‌دادند.  این دستکاری و تحریف آگاهانه روایت جنایت جنگی‌ست.  

شما در پیوست دومی نام هنرمندان و نویسندگان غزه که در حملات اخیر جان باخته‌اند را منتشر کرده‌اید. نام آن‌ها اما در کمتر فهرستی مشاهده می‌شود. انجمن جهانی قلم سکوت کرده است؟ آیا صداهایی مثل صدای شما در انجمن قلم وجود دارد؟

این را باید از انجمن قلم بپرسید. من فقط یک سال بود که به عضویت انجمن قلم آلمان درآمده بودم و این مدت هم در هیچ مجمع عمومی یا جلسه اعضا شرکت نکرده بودم. بنابراین نمی‌توانم در این مورد چیزی بگویم. بنا به درک من اکثریت اعضاء سکوت کرده‌اند. 

Ad placeholder

این جنگ چه تأثیری در شعر و هنر خواهد گذاشت؟ آیا به زودی آن را فراموش می‌کنیم؟

هنر و شعر با رنج آدمی و با حافظه سر و کار دارد و من گمان می‌کنم بسیارانی راهی جز پرداختن به این رنج در هنرشان نخواهند داشت. اما نه آن‌ها که از یک موقعیت «ممتاز» برخوردارند و لاجرم تحت تأثیر این فاجعه قرار ندارند و همچنان به سیاق مألوف «ادبیات» تولید می‌کنند. یک خانم همکار آلمانی دیروز وقتی که شنید که من دیگر در جلسات گروه شرکت نمی‌کنم، به دلیل آنکه برخی از اعضای گروه موضع رسمی طرفداری از اسرائیل را اتخاذ کرده بودند، برایم نوشته بود شاید زمانی دوباره امکانی به وجود بیاید که با «ادبیات» با هم رو در رو شویم. نمی‌دانم منظورش چه بود اما برای من ادبیات هرگز جدا از کار سیاسی و عقاید سیاسی‌ام نبوده است. ما نویسندگانی که از مناطق جنگ‌زده جهان می‌آییم، از چنین امتیازی برخوردار نیستیم. هر تصویری از جنگ برای ما وحشت‌آفرین است و ما نمی‌توانیم بی‌تفاوت بمانیم و به همین دلیل هم هست که هنر و ادبیات عصر ما از این مناطق نشأت می‌گیرند و از انسان‌هایی که با این جنگ‌زدگان اعلام همبستگی کرده‌اند. فراموشی در کار نیست. باید یاد جانباختگان را گرامی داشت و فضایی ایجاد کرد که بتوان درباره آن‌ها نوشت. ما اکنون شاهد نسل‌کشی هستیم و مسئولیم.