جنبش اسلام‌گرای فلسطینی حماس با شلیک رگبار موشک از غزه و فرستادن جنگجویان به آن سوی مرز، بزرگ‌ترین حمله خود را در سال‌های اخیر به اسرائیل آغاز کرد.

اسرائیل اعلام کرد که در شرایط جنگی قرار دارد و حملات خود را علیه اهداف حماس در غزه آغاز کرد. رسانه‌های اسرائیلی از نبردهای مسلحانه بین گروه‌های مبارز فلسطینی و نیروهای امنیتی در جنوب اسرائیل خبر دادند.

جدول زمانی زیر که با عقب‌نشینی اسرائیل از نوار غزه در سال ۲۰۰۵ آغاز می‌شود، شعله‌ور شدن عمده درگیری‌ها بین اسرائیل و گروه‌های فلسطینی در منطقه ساحلی غزه را که محل سکونت ۲،۳ میلیون نفر است، شرح می‌دهد.

اوت ۲۰۰۵ – نیروهای اسرائیلی ۳۸ سال پس از تصرف غزه و گرفتن آن از مصر، به طور یک‌جانبه از غزه خارج شدند، شهرک‌ها را رها کردند و منطقه تحت کنترل خودگردان فلسطین را ترک کردند.

۲۵ ژانویه ۲۰۰۶ – گروه اسلام‌گرای حماس اکثریت کرسی‌ها را در انتخابات پارلمانی فلسطین به دست آورد. اسرائيل و آمريكا كمك خود را به فلسطينی‌ها قطع كردند، زيرا حماس حاضر به چشم پوشی از خشونت و به رسميت شناختن اسرائيل نبود.

۲۵ ژوئن ۲۰۰۶ – شبه نظامیان حماس، سرباز وظیفه ارتش اسرائیل، گیلاد شالیت را در یک حمله فرامرزی از غزه دستگیر کردند که باعث حملات هوایی و تهاجم اسرائیل شد. شالیت سرانجام بیش از پنج سال بعد در یک تبادل زندانی آزاد شد.

۱۴ ژوئن ۲۰۰۷ – حماس در یک جنگ داخلی کوتاه غزه را تحت کنترل گرفت و نیروهای فتح وفادار به محمود عباس، رئیس‌جمهوری فلسطین را که در کرانه باختری مستقر است، برکنار کرد.

۲۷دسامبر ۲۰۰۸ – پس از شلیک راکت فلسطینی‌ها به شهر سدیروت در جنوب اسرائیل، اسرائیل یک حمله نظامی ۲۲ روزه را در غزه آغاز کرد. حدود ۱۴۰۰ فلسطینی و ۱۳ اسرائیلی قبل از توافق آتش‌بس کشته شدند.

۱۴ نوامبر ۲۰۱۲ – اسرائیل احمد جباری، رئیس ستاد نظامی حماس را کشت. این رویداد هشت روز شلیک راکتی جنگجویان فلسطینی و حملات هوایی اسرائیل را به دنبال داشت.

جولای تا اوت ۲۰۱۴ – ربوده شدن و کشتن سه نوجوان اسرائیلی توسط حماس منجر به جنگی هفت هفته‌ای شد که در آن بیش از ۲۱۰۰ فلسطینی در غزه کشته شدند و ۷۳ اسرائیلی نیز کشته شدند که ۶۷ نفر از آنها نظامی بودند.

مارس ۲۰۱۸ – تظاهرات فلسطینی‌ها در مرز محصور شده غزه با اسرائیل آغاز شد. سربازان اسرائیلی برای عقب نگه داشتن معترضان آتش گشودند. گزارش شد که بیش از ۱۷۰ فلسطینی در تظاهرات چند ماهه کشته شده‌اند، که باعث درگیری بین حماس و نیروهای اسرائیلی شد.

می ۲۰۲۱ – پس از هفته‌ها تنش در ماه رمضان، صدها فلسطینی در درگیری با نیروهای امنیتی اسرائیل در مسجدالاقصی در اورشلیم، سومین مکان مقدس اسلام، زخمی شدند.

حماس پس از درخواست از اسرائیل نیروهای امنیتی را از این مقر خارج کرد. رگبار موشکی را از غزه به سمت اسرائیل صورت گرفت. اسرائیل با حملات هوایی به غزه پاسخ داد. درگیری‌ها به مدت ۱۱ روز ادامه داشت و حداقل ۲۵۰ نفر در غزه و ۱۳ نفر در اسرائیل کشته شدند.

اوت ۲۰۲۲ – حداقل ۴۴ نفر، از جمله ۱۵ کودک، در سه روز خشونت که با حمله هوایی اسرائیل به یک فرمانده ارشد جهاد اسلامی آغاز شد، کشته شدند.

اسرائیل گفت این حملات یک عملیات پیشگیرانه در برابر حمله قریب‌الوقوع جنبش شبه نظامی تحت حمایت ایران بود که فرماندهان و انبارهای اسلحه را هدف قرار می‌داد. در پاسخ، جهاد اسلامی بیش از ۱۰۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد. سامانه پدافند هوایی گنبد آهنین اسرائیل از هرگونه آسیب و تلفات جدی جلوگیری کرد.

ژانویه ۲۰۲۳ – پس از حمله نظامیان اسرائیلی به اردوگاه آوارگان و کشتن هفت مرد مسلح فلسطینی و دو غیرنظامی، جهاد اسلامی در غزه دو موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد. راکت‌ها زنگ خطر را در جوامع اسرائیلی نزدیک مرز به صدا درآوردند اما تلفات جانی نداشتند. اسرائیل با حملات هوایی به غزه پاسخ داد.

اکتبر ۲۰۲۳ – حماس با حمله غافلگیرانه‌ای که مردان مسلح از مرز با رگبار سنگین موشک‌ها آغاز کردند، بزرگترین حمله سال‌های اخیر را به اسرائیل از نوار غزه انجام داد. جهاد اسلامی می‌گوید که جنگجویانش به این حمله پیوسته‌اند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که در شرایط جنگی قرار دارد و افزوده که حملاتی را علیه حماس در غزه انجام داده و نیروهای ذخیره را فراخوانده است.