نهمین دوره از مسابقات جام جهانی فوتبال زنان به میزبانی استرالیا و نیوزلند با قهرمانی اسپانیا به پایان رسید. تیم فوتبال زنان اسپانیا نخستین بار است که به این مقام دست پیدا می‌کند. آن‌ها موفق شدند در بازی نهایی که در استادیوم استرالیا در شهر سیدنی برگزار شد با نتیجه یک بر صفر تیم زنان انگلیس را شکست دهند.

تک گل اسپانیا را اولگا کارمونا، مدافع ۲۳ ساله این تیم در دقیقه ۲۹ به ثمر رساند. اسپانیا یک پنالتی را نیز در دقیقه ۶۹ از دست دادند.

اسپانیایی‌ها در حالی این پیروزی را به دست آوردند که سال گذشته در رقابت‌های اروپایی در بازی نیمه نهایی دو بر یک از انگلیس شکست خورده بودند. انگلیس در آن دوره از مسابقات قهرمان شد.

شگفتی‌سازهای جام نهم

در این دوره از مسابقات، برای نخستین بار به جای ۲۴ تیم ۳۲ حضور داشتند. این تغییر منجر به حضور تیم‌هایی چون مراکش، کلمبیا و جامائیکا شد. حضور این تیم‌ها بر جذابیت و شگفتی مسابقات افزود. هر سه این تیم‌ها موفق به حضور در جمع ۱۶ تیم شدند. در این مرحله از مسابقات، مراکش به فرانسه باخت و جامائیکا به کلمبیا.

از میان این سه تیم کلمبیا به مرحله یک‌چهارم نهایی صعود کرد اما با شکست دو بر یک از انگلیس از دور مسابقات حذف شد. مراکش و کلمبیا در مرحله گروهی در یک گروه با تیم مدعی آلمان (با سابقه دو بار قهرمانی) و کره جنوبی هم‌گروه بودند و با حذف این دو تیم به مرحله بعد راه یافتند.

موفقیت خیره‌کننده کلمبیا در حالی بود که مبارزه فوتبالیست‌های زن با فساد و آزارگری جنسی حتی امکان حضور آنان در مسابقات را در هاله‌ای از ابهام قرار داده بود، زیرا چندتن از بازیکنان حرفه‌ای این تیم به خاطر طرح دعوی علیه مدیران مرد فوتبال کلمبیا به تیم ملی دعوت نشده بودند.

رئیس‌جمهور چپ‌گرای کلمبیا، گوستاوو پترو در پی درخشش زنان کلمبیا وعده داد رقم هشت میلیارد پزو (حدود دو میلیارد دلار) در بودجه سال آینده کلمبیا به فوتبال زنان اختصاص دهد.

زنان جامائیکا نیز با دشواری‌های مالی فراوان خودشان را به رقابت‌ها رساندند. آن‌ها به خاطر پایین‌بودن بودجه دولتی، مجبور شدند برای تأمین مخارج سفر خود به کمک‌های مردمی روی بیاورند و از این طریق توانستند ۱۰۰هزار دلار پول جمع کنند.

درخشش زنان مراکش نیز از جمله نتیجه استراتژی سرمایه‌گذاری دولت این کشور در ورزش زنان است. در سال گذشته، بودجه فوتبال زنان در مراکش ده برابر شد و به ۶۵ میلیون دلار افزایش یافت. فدراسیون فوتبال مراکش برنامه دارد تا سال ۲۰۲۴، ۹۰هزار زن به اشکال مختلف در فوتبال حضور داشته باشند.

«ما درها را به روی برابری گشودیم»

جام جهانی اخیر شاید پربیننده‌ترین مسابقه ورزشی زنان بود. توجه رسانه‌های بسیاری به این مسابقات جلب شد و استادیوم‌ها معمولاً پر از تماشاگر بود. بیش از ۱٬۶ میلیون بلیت برای این دوره از مسابقات فروخته شد.

با این‌همه، هنوز راه بسیار زیادی تا برابری مالی و رسانه‌ای با فوتبال مردان وجود دارد. همین موقعیت فعلی نیز به‌سادگی به دست نیامده و حاصل چندین سال مبارزه و کوشش زنان است.

حرف‌های مارتا، ستاره برزیلی در کنفرانس مطبوعاتی پیش از بازی با جامائیکا با اشاره به این‌که اوضاع فعلی را به مراتب بهتر از ۲۰ سال پیش است که او فوتبال را آغاز کرده بود گفت: «وقتی من شروع به بازی کردم، حتی یک الگوی ورزشی زن نداشتم.» او که احتمالاً به زودی از فوتبال کناره خواهد گرفت افزود:

۲۰۰۳ هیچ‌کس مارتا را نمی‌شناخت. حالا که ۲۰ سال گذشته ما به نقطه رجوع زنان بسیاری در سراسر جهان بدل شده‌ایم. ما درها را به روی برابری باز کردیم.