صربهای کوزوو که در ۱۹ روز گذشته جادههای شمال کوزوو را مسدود کرده بودند، از صبح پنجشنبه و بر اساس توافقی حاضر به برطرف کردن موانع شدند.
الکساندر ووچیچ، رئیسجمهوری صربستان پس از دیدار با صربهای شمال کوزوو در شهر راسکا گفته بود که روند رفع موانع جادهای از صبح پنجشنبه ۸ دی / ۲۹ دسامبر آغاز میشود.
ووچیچ گفت «این روندی طولانی است و زمان میبرد».
رئیسجمهوری صربستان افزود، ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا که میانجی مذاکرات میان بلگراد و پریشتینا برای حل مسایل مورد اختلاف دو کشور هستند تضمین کردهاند که هیچ یک از صربهایی که موانع جادهای را بر پا کردهاند مورد تعقیب قضایی قرار نخواهند گرفت.
انتظار میرود با بر طرف کردن این موانع از شدت تنشها میان صربستان و کوزوو کاسته شود.
در ۲۰ سال گذشته کوزوو موضوع تنش میان دنیای غرب و روسیه بوده است. غرب از استقلال کوزوو حمایت میکند و روسیه نیز حامی صربستان در تلاشهای این کشور برای جلوگیری از عضویت کوزوو در نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد است.
ایالات متحده، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و اتحادیه اروپا خواهان حداکثر خویشتنداری در شمال کوزوو شدهاند.
صربهای شمال کوزوو هنوز خود را بخشی از صربستان میدانند. ایجاد موانع مرزی توسط صربهای کوزوو از ۱۹ آذر / ۱۰ دسامبر آغاز شد و ایجاد سومین مانع مرزی در روز چهارشنبه ۷ دی / ۲۸ دسامبر برای تردد شهروندان کوزوو که در اروپا مشغول به کارند و برای تعطیلات به خانه باز میگشتند اختلال ایجاد کرد.
تنش میان صربستان و کوزوو فراتر از ایجاد موانع مرزی است و مدتهاست که جریان دارد. این تنش به ویژه در ماههای اخیر افزایش یافته است. یکی از جرقههای وضعیت حاضر بر سر پلاکهای خودرو زده شد. دولت کوزوو از صربهای این کشور خواسته است تا پلاک خودروهایی که توسط صربستان صادر شده تحویل داده و آن را با پلاکهایی که بر روی آن «جمهوری کوزوو» نقش بسته عوض کنند. صربها از این دستور ناراضی هستند، برای هر دو طرف جنبه نمادین این قضیه بسیار اهمیت دارد. برای صربها این پلاکها نمادی است از هویت آنها و برای پریشتینا نماد حاکمیت ارضی محسوب میشود.
تا زمان ضربالاجل تنها تعداد معدودی پلاک خودرو عوض شده بود، در نتیجه دولت برای کسانی که هنوز پلاک صربستان داشتند جریمه تعیین کرد. این اقدام دولت منجر به استعفای دسته جمعی بسیاری از صربهای کوزوو از مؤسسات و نهادهای ملی این کشور از جمله پلیس شد. حدود ۶۰۰ پلیس در جریان قضیه پلاکها استعفا دادند.
حدود ۵۰ هزار صرب که در شمال کوزوو زندگی میکنند حاضر به بهرسمیت شناختن دولت پریشتینا و یا قبول کوزوو به عنوان یک کشور مستقل نیستند. بسیاری از صربها و دولت صربستان نیز از صربهای کوزوو حمایت میکنند.
کوزوو که اغلب جمعیت آن آلبانیایی تبار است به دنبال جنگ ۱۹۹۸-۱۹۹۹ و با حمایت غرب اعلام استقلال کرد.