نیویورک تایمز در گزارشی نوشت اسرائیل «اطلاعات اولیه» در مورد پهپادهای ایرانی مورد استفاده روسیه در حمله به اوکراین را ارائه کرده است.

یک مقام بلندپایه اسرائیلی به نیویورک تایمز درباره دادن اطلاعات به اوکراین سخن گفته است و یک شرکت خصوصی اسرائیلی نیز تصاویر ماهواره‌ای از مواضع نیروهای روسیه را به اوکراین می‌دهد.

استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی

مقامات اوکراینی، آمریکایی و بریتانیایی در گزارش‌های اطلاعاتی جداگانه تأیید کرده‌اند که نیروهای روسیه حداقل از ماه اوت از چندین نوع پهپاد ایرانی در عملیات خود علیه اوکراین استفاده کرده‌اند.

مسکو به‌ویژه از پهپاد انتحاری شاهد-۱۳۶ استفاده کرده است. با این حال، این پهپادها موفقیت محدودی داشته‌اند.

وزارت دفاع بریتانیا روز چهارشنبه گفت:

«این پهپادها کُند هستند و در ارتفاع پایین پرواز می‌کنند و این، هدف قرار دادن آن‌ها تنها با استفاده از پدافند هوایی متعارف را آسان می‌کند.»

تنش‌های دیپلماتیک بین اوکراین و ایران بر سر ارسال پهپاد به روسیه افزایش یافته است. اعتبارنامه سفیر ایران در کی‌یف پس گرفته شده و مأموریت‌های دیپلماتیک کاهش یافته است.

مقامات ایران و روسیه استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در اوکراین را تکذیب کردند.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌ جمهوری اوکراین در سخنان ۱۴ مهر / ۶ اکتبر این تکذیب‌ها را به سخره گرفت و گفت:

«مردم آن‌ها را در آسمان می‌بینند. ما آن‌ها را ساقط می‌کنیم. اما به ما گفته می‌شود که ظاهراً هیچ پهپاد ایرانی در اوکراین وجود ندارد. خوب، ما راه‌هایی پیدا خواهیم کرد تا مطمئن شویم چیزی از آن‌ها باقی نمانده است.»

ارتش اوکراین مدعی است که بسیاری از پهپادهای شاهد-۱۳۶ پرتاب‌شده توسط روسیه را سرنگون کرده است. براساس گزارش‌های منتشرشده در شلیک‌های روز دوشنبه، ۶۰ درصد از ناوگان ۸۶ پهپادی سرنگون شد.

پدافند هوایی اوکراین و گنبد آهنین

پس از بمباران گسترده موشکی و پهپادی روسیه به شهرهای اوکراین در روز چهارشنبه، متحدان ناتو درباره تقویت دفاع هوایی اوکراین گفت‌وگو کردند. در این حملات ۱۹ نفر کشته و ۱۰۰ نفر زخمی شدند و زیرساخت‌های انرژی در سراسر اوکراین به‌شدت آسیب دید.

آلمان در حال حاضر شروع به تأمین سامانه دفاع هوایی IRIS-T SLM به اوکراین کرده است که اولین آن سه‌شنبه ۱۹ مهر / ۱۱ اکتبر وارد شد.

یوگن کورنیچوک، سفیر اوکراین در اسرائیل، پیش از این از اسرائیل خواسته بود که سامانه پدافند هوایی «گنبد آهنین» را به کشورش بفروشد.

او در ماه ژوئن گفته بود:

«ما به کمک اسرائیل نیاز داریم… به حمایت فنی- نظامی نیاز داریم. ما به گنبد آهنین نیاز داریم که به ما امکان می‌دهد زنان و کودکان غیرنظامی خود را از گلوله‌باران موشک‌های روسیه در خاک خود محافظت کند.»

با این حال، الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، با کورنیچوک در این‌باره اختلاف نظر داشت.

او در ژوئیه در نشست فوربس گفت:

«من به اسرائیل رفته‌ام و با تولیدکنندگان و شرکت‌های دولتی آن‌ها صحبت کرده‌ام. گنبد آهنین [برای محافظت] از موشک‌های کُند، کم‌ارتفاع و کم‌ضربه ساخته شده است. سامانه گنبد آهنین در برابر موشک‌های کروز و بالستیک محافظت نمی‌کند.»

کمک اسرائیل به اوکراین

افزون بر کمک‌های اطلاعاتی تأییدنشده، اسرائیل به اوکراین کمک‌های غیرجنگی نیز ارائه کرده است.

در ۵ مرداد / ۲۷ ژوئیه، ۲۵ هزار بسته غذایی از اسرائیل به اوکراین ارسال شد. در ۲۳ تیر / ۱۴ ژوئیه، وزارت دفاع یک‌هزار و ۵۰۰ کلاه ایمنی، یک‌هزار و ۵۰۰ جلیقه محافظ، صدها لباس محافظ مین، یک‌هزار ماسک گاز و ده‌ها سیستم فیلتراسیون مواد خطرناک (Hazmat) ارسال کرد. در ماه مه، اسرائیل دو هزار کلاه ایمنی و ۵۰۰ جلیقه «فلک» برای استفاده اضطراری و غیرنظامی فرستاد. جلیقه «فلک» برای محافظت در برابر انفجارهای قوی یا قطعات نارنجک استفاده می‌شود.

اسرائیل به دلیل نگرانی‌هایش در مورد چگونگی واکنش روسیه در سوریه، تمایلی به ارائه تسلیحات جنگی به اوکراین نشان نداده است. اورشلیم بارها علیه منابع نظامی ایران در سوریه عملیات هوایی انجام داده است و این بدون چشم بستن روسیه و چراغ سبز پنهانی مسکو کمتر امکان‌پذیر بود.

تحلیلگران اسرائیلی درباره محدود کردن آسمان سوریه برای حملات هوایی اسرائیل توسط روسیه، به دلیل حمایت ضمنی اسرائیل از اوکراین ابراز نگرانی کرده‌اند.