غیبت نهادهای ناظر بر ایمنی کار و رعایت نکردن اصول ایمنی کار در کارگاه‌های کوچک از سوی کارفرمایان، کارگاه‌های کوچک را به قتلگاه کارگران بدل کرده است. تنها در روز چهارشنبه ششم مهر خبرگزاری‌های داخلی ایران فوت چهار کارگر بر اثر حوادث کاری را گزارش کردند.

در یکی از این حوادث که در خرم‌آباد رخ داد، سقوط جرثقیل جان سه کارگر ساختمانی را گرفت. هویت هیچ یک از این سه کارگر اعلام نشده است. تنها رئیس سازمان اورژانس خرم آباد گفته که آن‌ها ۴۲ و ۴۴ ساله بودند.

به گفته مهدی غیبی، این سه کارگر در مجتمع مسکن مهر کمالوند خرم‌آباد مشغول به کار بودند و پیش از رسیدن آمبولانس به محل حادثه جانشان را از دست دادند. او در سخنانی که از زبان مسئولان دولتی بارها تکرار شده است، گفت علت این حادثه در دست بررسی است.

در یک حادثه کارگری دیگر یک کارگر شاغل در کارگاه بلوک‌زنی در روستای «تیزاب» از توابع خواف در استان خراسان رضوی جانش را از دست. خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا)، علت مرگ این کارگر را برق گرفتگی حین تعمیر کولر محل کارگر گزارش کرد.

بنا بر این گزارش این کارگر روزمزد بود که به معنای این است که او نه قرارداد کار داشت و نه بیمه بود.

کارگران روزمزد بدون قرارداد که اغلب در بخش ساختمان یا مشاغل مرتبط با ساخت و ساز مشغول به کار هستند، بالاترین نرخ حوادث کار و فوت بر اثر حوادث کار را دارند.

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران شمار کارگرانی را که سال ۱۴۰۰ در جریان حوادث کار جانشان را از دست دادند، ۷۲۰ نفر اعلام کرده است

علی‌حسین رعیتی‌فر، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ششم مهر گفت: «حدود ۴۸درصد از آمار فوتی‌های ناشی از حوادث کار مربوط به بخش ساختمانی است و این بخش یکی از پرخطرترین کارگاه‌های کشور است.»

به گفته او آمار حوادث کار منجر به مرگ «در کارگاه‌های ساختمانی حدود دو برابر کارگاه های ساختمانی است».

https://www.radiozamaneh.com/732868

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی شمار حوادث کار رخ داده در سال گذشته را ۸ هزار و ۹۰۰ حادثه گزارش کرده است که بسیار کمتر از آمار ثبت شده سازمان پزشکی قانونی است. فرزانه مهدی‌زاده، مدیرکل دفتر مطالعات بالینی سازمان پزشکی قانونی خرداد ۱۴۰۱ گفته بود این سازمان در سال ۱۴۰۰ «حدود ۲۸ هزار حادثه کاری را بررسی کرده است».

او تأکید کرده بود که این آمار نمی‌تواند همه آمار مربوط به حوادث کار را در بر بگیرد.

سقوط از بلندی که بیشتر برای کارگران ساختمانی رخ می‌دهد و اصابت جسم سخت و سنگین از شایع ترین عوامل مرگ کارگران حین انجام کار هستند.

زمانه در خبرنامه کارگری شماره ۲۲ که خبرهای کارگری در فصل تابستان را شامل می‌شود، بر پایه خبرهای منتشر شده در رسانه‌های داخلی فوت ۹۹ کارگر را ثبت کرده است. در همین بازه زمانی ۱۳۰ کارگر مصدوم شده‌اند.

غیبت بازرسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نادیده گرفتن اصول ایمنی کار از سوی کارفرمایان در کارگاه‌های کوچک از اصلی‌ترین عامل‌های حوادث کاری هستند.

اکبر شوکت، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی یکم مهر ماه «تشویق شدن کارفرما به‌عدم حفظ شرایط ایمنی در ساختمان‌ها به دلیل وجود برخی قوانین و بسته‌های بیمه مسئولیت که باعث شده کارفرما حتی از وقوع حادثه چندان نترسد» را از دلایل نادیده گرفتن اصول ایمنی کار در کارگاه های کوچک و ساختمانی عنوان کرده و گفته بود: «بیمه حوادث ساختمانی این اجازه را به کارفرما می‌دهد که حتی تا مرگ ۳ نفر از نیروی کار خود در اثر حوادث کار نگرانی نداشته باشد.»