گزارش رسانههای داخلی افغانستان حاکی است که اینترنت در شهر کابل، پایتخت این کشور با اختلال و قطعی گسترده روبهرو شده است. مقامهای طالبان در مورد دلیل آن توضیحی ندادهاند ولی با توجه به حملات روزهای گذشته به عزاداری شیعیان این کشور در دهه محرم این احتمال وجود دارد که این اختلال برای مقابله با حملات بیشتر ایجاد شده باشد.
در کابل در عصر روز جمعه، ۱۴ مرداد، یک انفجار رخ داد که در نتیجه آن بیش از ۵۰ نفر کشته و زخمی شدند. روز شنبه ۱۵ مرداد نیز یک انفجار بزرگ در غرفههای عزاداری در غرب کابل رخ داد. ۸ صبح به نقل از طالبان نوشت که در این انفجار هم ۲ نفر کشته و ۲۲ نفر زخمی شدند. شاهدان عینی شمار کشتهها و زخمیهای این انفجار را بیشتر دانستهاند.
رسانههای افغانستان میگویند که طالبان اجازه عکسبرداری و فیلمبرداری از این انفجارها را نمیدهد و در تلاش است که خود را مسلط به وضعیت امنیتی پایتخت نشان دهد. این دو انفجار قوم هزاره افغانستان را هدف قرار داده بود. هزارهها ه عموما شیعه هستند از زمان سقوط افغانستان و تسلط طالبان هدف حملات متعددی قرار گرفتهاند.
منابع محلی به روزنامه ۸صبح گفتند که با وجود تلاش و اصرار زیاد، طالبان اجازه ندادند که مردم وارد بیمارستانهایی شوند که زخمیان این انفجارها به آنجا منتقل شدهاند.
پس از گذشت چند ساعت از وقوع انفجار روز شنبه، خالد زدران، سخنگوی فرماندهی امنیتی طالبان در شهر کابل، با انتشار توییتی اعلام کرد که این انفجار ناشی از مواد جاسازی شده در گلدان، در منطقه پلسوخته در ناحیه ششم شهر کابل بود.
دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما نیز به این انفجارها واکنش نشان داد و گفت که طالبان باید از وقوع چنین حملاتی جلوگیری کنند و تحقیقات شفاف و کامل را انجام بدهند. این نهاد حمله روز جمعه در منطقه سرکاریز شهر کابل را نیز محکوم کرد. در آن حمله نیز دست کم ۵۰ تن کشته و زخمی شدند که اکثر آنان هزاره بودند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان، حمله روز جمعه را «هولناک» خواند و گفت که طالبان مسوولیت حفاظت از همه شهروندان افغانستان را بر عهده دارند. او گفت: «حمله هولناک دیگر به غیرنظامیان هزاره در بازار شلوغ در غرب کابل ادامه الگوی جنایاتی است که مسئولیت آن را داعش بر عهده گرفته است.»
جبهه مقاومت ملی نیز به حملات دهه محرم که عمدتاً محلههای هزارهنشین را هدف قرار دادهاند، واکنش نشان داده وگفته است که این حملهها را طالبان طراحی کردهاند.
صبغتالله احمدی، سخنگوی این جبهه، در صفحه فیسبوکش نوشت که این حملات به «برادران شیعهمان» را «بدرالدین حسنزی و شماری از فرماندهان طالبان در مقر قطعات عمری در کابل برنامهریزی و عملی» کردهاند.
براساس آنچه پیش از آغاز محرم مقرر شده بود، طالبان قرار بود امنیت محوطه بیرونی هیاتهای عزاداری را تامین کند و تامین امنیت در داخل مراسم با برگزارکنندگان بود. حال و با وقوع این انفجارها، طالبان از شیعیان خواسته در خیابانها عزاداری نکنند، نذری نداشته باشند و سقاخانههایشان را هم تعطیل کنند.
طالبان که سال گذشته اجازه برگزاری مراسمهای مذهبی شیعیان در مزار شریف را داده بود، امسال با برگزاری آن مخالفت کرده است و دلیل آن را نگرانیهای امنیتی دانست.
حمله به مراسم مذهبی شیعیان در افغانستان چیز جدیدی نیست. در سالهایی که جمهوری افغانستان هم بر سر کار بود، حملات به تجمعات مربوط به عزاداری و یا اعیاد شیعیان به صورت گسترده رخ میداد. طالبان و داعش در آن زمان به عنوان متهمان وقوع این حملات تروریستی معرفی میشدند. حال حدود یک سال از تسلط طالبان بر افغانستان گذشته است. گرچه این گروه وعده داده که با شیعیان این کشور مدارا خواهد کرد ولی وقوع این انفجارها در مراسم عزاداری محرم دوباره انگشت اتهام را به سمت طالبان دراز کرده است.