۵۷ شهرستان ایران به لحاظ خطر انتقال کرونا در وضعیت «بسیار پرخطر» یا قرمز قرار دارند. این رقم نزدیک به چهار برابر یک هفته گذشته است. شمار شهرهای نارنجی که به لحاظ همه گیری در وضعیت خطرناک قرار دارند هم دو و نیم برابر شده و از ۳۵ شهرستان به ۸۰ شهرستان رسیده است. در مقابل شمار مناطقی که خطر انتقال در انجا نسبتاً کم و عادی است، نسبت به یک هفته قبل کاهش یافته است.؛ ۱۹۸ شهرستان در وضعیت نسبتاً پر خطر (زرد) و ۱۰۵ شهرستان هم در وضعیت عادی (آبی).
وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی ۲۴ تیر آغاز موج هفتم همه گیری کرونا در ایران را تأیید کرده بود.
طی روزهای گذشته سخنگوی ستاد ملی کرونا و دیگر مسئولان دولتی در استانهای مختلف از افزایش چهار تا شش برابری بیماران بستری و مراجعات سرپایی به مراکز درمانی خبر دادهاند. در برخی شهرستانها ظرفیت بخش کرونایی بیمارستانها تکمیل شده است.
حمید جماعتی، دبیر کمیته علمی ستاد کرونا ۳۰ تیر گفته بود شمار بیماران سرپایی کرونا در مقایسه با یک هفته قبل «تقریبا دو برابر» و نسبت به چند هفته گذشته «شش برابر» افزایش یافته است.
عباس شیراوژن سخنگوی ستاد ملی کرونا هم صبح یکم مرداد از برگزاری جلسه ستاد ملی کرونا خبر داد و گفت: «همچون بیشتر نقاط دنیا، شاهد روند افزایشی ابتلاء به کرونا با زیرسویه BA۵ هستیم که ما مسئولان و عموم مردم باید مراقب باشیم با عادی انگاریها، این روند شتاب بیشتری نگیرد.»
ستاد ملی کرونا ایران قرار است امروز- شنبه یکم مرداد- در باره ایجاد محدودیتهای اجتماعی برای کنترل چرخه همهگیری تصمیم گیری کند.
به گفته شیراوژن در این جلسه بر «استفاده الزامی از ماسک در هواپیماها، قطار و مترو، اتوبوسها و همچنین در اماکن زیارتی و هیئتهای مذهبی تأکید شده است». ستاد کرونا اما محدودیتی برای برگزاری مراسم و تجمع در فضای سربسته وضع نکرده است.
مسئولان حکومتی در ایران میگویند که رعایت دستورالعملهای کنترل چرخه انتقال کووید ۱۹ در ایران به کمترین میزان رسیده است.
نردیک شدن به دهه نخست محرم که با برگزاری مراسم در هیئت های مذهبی همراه است، میتواند چرخه انتقال این ویروس را سرعت ببخشد. آنطور که سخنگوی ستاد کرونا پیشتر گفته بود دولت قصد ندارد برای هیئتهای مذهبی و یا فضاهای عمومی و تجمعات محدودیت تازهای در نظر بگیرد. تنها قرار است آنچه که «غربالگری در مرزها» عنوان میشود، با سختگیری بیشتری اعمال شود.
کرونا در ایران که همهگیری آن به صورت رسمی از اسفند ۱۳۹۸ تأیید شد، تا به حال بر پایه آمارهای دولتی جان بیش از ۱۴۱ هزار نفر را گرفته است. شمار واقعی قربانیان کرونا دستکم ۲٬۵ برابر آمار رسمی برآورد میشود.
تأخیر در واکسیناسیون عمومی یکی از اصلیترین علل مرگبار بودن همه گیری در ایران است. علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی در اوج همه گیری با واردات واکسن خارجی مخالفت کرد.
بنا بر اعلام وزارت و بهداشت کمتر از ۲۸ میلیون نفر از جمعیت ایران دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند.
ایران به گفته سخنگوی وزارت بهداشت و درمان دوباره واردات واکسن خارجی را متوقف کرده است و تنها واکسنهای ساخت شرکتهای دارویی داخلی را استفاده میکند.
ممنوعیت واردات واکسن سود هنگفتی را نصیب بنیاد برکت، یکی از مدعیان تولید واکسن ضد کرونا، کرد.